Çocuklara sütü sevdirmenin yolları

Süt, bebeklikten yaşlılığa kadar vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için çok önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor.

Haberler 26.09.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dyt. Berna Ertu, 27 Eylül Dünya Okul Süt Günü öncesinde, çocuklarda süt tüketiminin önemi hakknda bilgi verdi.

9 YAA KADAR GÜNDE 2 BARDAK SÜT!

çocuklarn günlük almalar gereken kalsiyum miktar yaa göre deimektedir. 1-3 ya aralndaki çocuklarn 500 mg kadar kalsiyum ihtiyac varken ergenlikte bu miktar 800-1000 mg a kadar çkar. Bu miktar karlamak için 2-3 yandaki çocuklarn 2 bardak, 4-8 yandaki çocuklarn 2,5 bardak, 9-18 ya arasndaki çocuklarn ise 3 bardak süt içmeleri yeterlidir.

VTAMN VE MNERAL KAYNAI

Manda, koyun, keçi, inek, deve gibi birçok hayvann sütü beslenmede kullanlmaktadr. Sütün besin öesi içerii elde edildii hayvan türüne göre farkllk göstermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, baz B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktr. A, D, E ve K vitaminleri süt ya ile ilikili olarak yer almaktadr. Süt, suda eriyen vitaminleri de içerir. Süt; kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi mineraller açsndan da zengindir.

SÜT çTKTEN SONRA KARNI ARIYOR MU?

Baz çocuklar anne sütünden kesilirken yerine konan inek sütünü reddedebilir. Bu reddetme çocuun sütün tadn beenmemesinden ya da biberondan içmek istememesinden kaynaklanabilir. Hatta çocuk duygusal olarak anne memesine baland için de süt içmeyi reddedebilir. Süt sevmemenin bir dier nedeni laktoz intolerans olabilir. Baz çocuklarda süt içtikten sonra karn ars, kramplar ve gaz ikayetleri ile birlikte seyreden laktoz intolerans süt içindeki laktozun iyi sindirilmemesi nedeniyle oluan bir hastalktr. Bu durumda laktoz içermeyen sütler tercih edilebilir.

YEL YAPRAKLI SEBZELER DE KALSYUM KAYNAI

Sütü sevmeyen ve tüketmeyen çocuklar için peynir, yourt, ayran, kefir, tereya kalsiyum açsndan tercih edilebilir. Ayrca yeil yaprakl sebzeler de kalsiyumdan zengindir. Bu sebzelerin salad K vitamini kemik yapsnn güçlendirilmesi açsndan önemlidir. Brokoli çorbas yapabilir hatta süt veya krema eklenerek, kalsiyum ve mineraller açsndan zenginletirilmi olur.

çOCUKLARINIZA 9 ADIMDA SÜTÜ SEVDREBLRSNZ

çocuunuzun sütü sevmesi için ona sütü az miktarda vererek balayabilirsiniz. Bir su barda yerine bir çay barda ile balayp bir süre sonra çocuk altkça miktar artrabilirsiniz.

çocuun kendini özgür hissetmesi için ona seçme ans tanmal, çok bask yapmamalsnz.

Süt içmek ister misin? diye sormak yerine Sütünü ball m, çilekli mi, muzlu mu istersin? diyerek, ona süt içme tercihini deil, sütün içine ekleyeceiniz tatlandrcy tercih etme ansn brakm olursunuz. Böylelikle çocuk hem sütünü içecek hem de kendini özgür hissedecektir.

Süt içmesi için sadece süt içtii özel bir bardak ya da pipet alabilirsiniz.

çocuklar taklit ederek ve düzenli tekrar ile örenir. Bu nedenle çocuunuza örnek olarak siz de çocuunuzla birlikte düzenli olarak süt içmelisiniz.

Sofranzda gazl içecekler tüketmek yerine ayran, kefir gibi içecekler bulundurmaya özen göstermelisiniz.

Yourt ya da kefiri kendiniz yapabilirsiniz. Tüm bu ilemler srasnda çocuunuzu da sürece dahil ederek size yardm etmesini salamalsnz.

Gdalar süt ile zenginletirebilirsiniz. Patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazrlayabilirsiniz.

Eer çocuunuz sütü sevmiyorsa hangi besinlerin sütün yerini tutabileceini bilmeli, beslenmesini buna göre planlamalsnz.

Ana Sayfaya Git