Çocuklarda bakla zehirlenmesine dikkat

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Birol Baytan, baharın gelmesiyle sofralara girmeye başlayan baklanın bazı çocuklar için oldukça riskli bir bitki olduğunu söyledi. Prof. Dr. Baytan, "Alyuvarların bütünlüğü için gerekli bir enzim olan glikoz 6-fosfat dehidrogenaz, eksikliğinin görüldüğü hastalarda, bakla alımı derin anemiye (kansızlığa) neden olabilmektedir. Bu enzim eksikliğine sahip çocuklar özellikle bakla tüketmemelidir" dedi.

Haberler 06.04.2019 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Onkoloji Uzman Prof. Dr. Birol Baytan, özellikle çocuklarda bakla tüketimine kar aileleri uyard. Genetik faktörler nedeniyle glukoz 6 fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksiklii bulunan çocuklarn bakla yemesini önermeyen Prof. Dr. Baytan, Alyuvarlarn bütünlüü için gerekli bir enzim olan G6PD eksiklii bulunan hastalarn bir ksmnda bakla alm derin anemiyle sonuçlanabilir. Genellikle erkek çocuklarda görülen bu duruma favizm (bakla zehirlemesi) ad verilir. G6PD enzim eksiklii genelde genetik faktörlere bal olarak Akdeniz ülkeleri, Afrika ve çin younluklu olmak üzere, tüm rklarda görülmektedir. Türkiye genelinde bu oran yüzde 0,5, çukurova bölgesinde ise yüzde 8,2 deerlerinde görülmektedir. Bakla tüketiminden 2-24 saat sonra ba ars, bulant, srt ars, titremeler ve atele balayp idrarda krmzlk ve sarlkla devam eden iddetli anemi gözlenebilir diye konutu.

BAKLA ZEHRLENMES

Enzim eksikliinin dünyada yaklak 400 milyon kiide görüldüünün altn çizen Prof. Dr. Baytan, Enzimler hücre içerisinde meydana gelen binlerce tepkimenin düzenleyicisidir.Glikoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimi, krmz kan hücrelerinde bulunan önemli bir enzimdir. Bu enzim kan hücrelerini bir çeit hücre paslanmas, hücre hasar olarak nitelendirilen ve yalanma ölüm sürecini hzlandran oksidasyon reaksiyonlarndan korur. Kiinin vücudubaz maddelerle karlatnda 2 saat ile 96 saat arasnda kan hücrelerinin ar ykm gerçekleebilmektedir. Bu ykmn sonucunda kanszlk ve sarlk görülebilir. Bazen bu kanszlk çok ar olabilir ve gerekli tedaviler uygulanp, kan verilmez ise ölümcül sonuçlara varabilmektedir.G6PD enzim eksiklii Türkiye genelinde yüzde 0,5, çukurova bölgesinde ise yüzde 8,2 orannda görülmektedir ifadelerini kulland.

YETKNLER çN SON DERECE FAYDALI

Vitamin ve protein açsndan baklann çok faydal olduunu söyleyen Prof. Dr. Birol Baytan, Bakla, baklagiller familyasndan gelen bir bitkidir. Vitamin ve protein açsndan çok zengin olan baklalar tazeyken de kuruyken de vitamin ve minerallerini korumaktadr. Bakla içerisinde B1, B2, B6 ve K vitaminleri bulundurmakla birlikte magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum açsndan da oldukça zengindir. Özellikle ilkbaharda sofralarn vazgeçilmezidir.Yetikinler için de son derece faydaldr diye konutu.

BAKLA ZEHRLENMESNN BELRTLER

Prof. Dr. Baytan, Kann parçalanmas sonucu gelien kanszlk genellikle ani gerçekleir ve çok ardr. Belirtiler, bakla tüketimini takiben 2-48 saat sonra ortaya çkar. Glikoz-6-fosfat dehidrogenaz enzim eksiklii sonucu oluan krmz kan hücrelerinin parçalanmas ile halsizlik, yorgunluk, beslenme bozukluu, kalp atnn hzlanmas, idrarn, çay veya kola renginde görülmesi, genellikle soluklua sarln elik ettii durumlar en belirgin bulgulardr.Bütün bunlarn yan sra baklaçiçeinin koklanmas, kuru veya taze baklann yenmesi (çi ve pimi olarak), bakla bitkisi ile temas ya da süt veren annenin bakla yemesi de özellikle bebeklerde klinik bulgulara neden olabilir dedi.

Ana Sayfaya Git