Çocuklarda Görülen Vitamin Eksiklikleri

Vitaminler, hayatımızın her döneminde ihtiyaç duyduğumuz bileşenlerdir. Ancak çocukluk dönemlerinde bu durum daha fazla önem kazanır. Vitamin eksiklikleri çocuklarda çeşitli hastalıklara neden olacağı gibi bazı hastalıkların sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Haberler 20.02.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Yrd. Doç. Dr. Ferit Duranku, Vitamin eksiklikleri birçok hastala sebep olduu için nedenleri muhakkak aratrlmaldr. Hava scaklklarnn dütüü bu mevsimde enfeksiyonlardan korunmak ve vücut bakln arttrmada vitaminlerden zengin besinlerin yenmesi gerekmektedir. Yiyeceklerin ykanma, saklanma ve piirilme süreçlerinde vitamin içeriklerinin önemli bir ksm kaybolmaktadr. Eer yeterli miktarda vitaminleri doal yoldan alamyorsak takviye olarak kullanmalyz. Örnein k aylarnda güne nlarndan az yararlanamadmzdan dolay çocuklarda D vitamini gereksinimi de artmaktadr. çocuklar bulunduklar ortamlarda virüs ve bakterilerin saldrsna maruz kalr. Okullarda, darda ve hatta evlerinde tükettikleri besinler bu mikroplarn doal yaam alanlar olabilir. çocuklarn baklk sistemi iyi çaltnda mikroplara kar daha dirençli olup, hastalklara yakalanma riskleri de azaltmaktadr. Yetersiz ve dengesiz beslenme mevsim deiikliklerinde baklk sistemlerinin zayflamasna yol açmaktadr dedi.

BAIIKLIK SSTEM

Yrd. Doç. Dr. Ferit Duranku, 3 ya altndaki çocuklarda baklk sistemlerinin dümesi daha sk rastlanr ve eer bu durum tespit edilirse baz destekler ile daha rahat geçirilebilir. Öncelikle C ve E vitaminlerinin alnmas çok önemlidir. Bunun dnda taze meyve ve sebze yemeyi ihmal etmemek gerekir. Beslenme düzensizlii günümüzde baka hastalklar da tetikleyen en önemli salk sorunu olarak karmza çkyor. Özellikle geri kalm ülkelerde görülen protein-kalori yetersizlikleri, vitamin eksiklikleri (özellikle A, C ve E vitaminleri) görülmekte ve 5 yan altndaki çocuk ölümlerinin birincil nedeni olmaktadr. Bu nedenle baklk sistemini dengede tutmak çok önemlidir. Bu nedenle genel vücut sal için gerekli olan vitamin ve minerallerin, doal besinlerden karlanmas önem kazanmaktadr. çocuklar için çeitli besin öelerinden yeterli miktarlarda oluturan beslenme programlar, hem okul baarsna hem de salkl büyüme ve geliime katkda bulunmaktadr. Gerektiinde vitamin destei ise doktor kontrolünde salanmaldr.

VTAMN EKSKL

Ama bilinçsiz vitamin destei kullanlrsa çocuk için zarar olur. Yada ve suda eriyen vitaminler vardr. A, D, K, E vitaminlerinin fazla alnmas toksik etkiler yaratabilir ya da hastalklara neden olabilir. Kusma, ishal, böbrek ta, böbreklerde kireçlenme ve eklemde kireçlenme gibi olumsuz sonuçlar yaratabilir. Suda eriyen vitaminler ise B ve C vitaminleridir. Suda eriyen vitaminlerin yan etkisi yoktur çünkü idrarla atlabilir.

BELRTLER NELER?

* En önemli belirti büyüme ve gelimede geriliidir.

* Sk enfeksiyon geçirme , ishal, saçl deride pullanma, cilt yaralarnn geç iyilemesi, di çürümesi, yorgunluk, halsizlik, ba ars, davran bozukluklar, eklem bölgelerinde ime, unutkanlk vitamin eksiklii belirtileridir.

ÖNEML OLDUU DÖNEM

* çocuklarda, vitamin alnmn önemi özellikle büyümenin hzland dönemlerdir.

* Bu dönemler bebeklik, çocukluk ve ergenliktir. 0-3 ya, 5 ya, 10 ya yani ergenlik ça balangc olan bu dönemlerde yakn kontrol önemlidir.

KI MEVSMNE GÖRE

K mevsiminde ve okulllarn tekrar balad bu dönemde çocuklarn baklk sisteminin güçlenmesi için A,C, D ve E vitamini içeren yiyeceklerle beslenmesi uygun olacaktr. Özellikle sabah kahvaltda her çocuk en az 1 yumurta ve 1 bardak süt içmelidir. Dier öünlerde krmz ve yeil biber, brokoli, lahana, kereviz, turp, paz ve spanak gibi yeil yaprakl sebzeler ve en önemlisi soan ve sarmsak mutlaka tüketilmesi gereken ve bakl güçlendiren besinlerdir. Balk ve cevizin içerdii omega-3 yalar ise bakl destekler. Haftada en az bir kez balk ve her gün ceviz tüketilmesi önerilmektedir. Meyvelerden özellikle portakal, mandalina, kivi ,elma, armut ve limon içerikleri ile öne çkmaktadr. Günde en az 1 portakal, 1 kivi ya da 2 mandalina, okul çandaki çocuklarn günlük ihtiyac olan C vitaminini karlar.

BESLENME çANTASI

Beslenme çantas çin Menü Önerisi

Taze sklm meyve suyu, süt veya ayran

Ev yapm poaça, simit veya ev yapm kek

Yasz tavada pimi ekmek aras köfte, sandviç ya da tavuk

Meyve (Mevsimine göre 1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkm üzüm veya 5 erik eklindeki seçeneklerden biri)

Ana Sayfaya Git