Çocuklarda kil, toprak, boya yemenin nedeni pika sendromu olabilir

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Sami Akbuğa, çocuklarda kil, toprak, bez, boya, kağıt, tuz, kum, saç, pil gibi maddeler yiyen çocuklarda "pika sendromu" olabileceğini açıkladı.

Haberler 15.08.2017 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Akbua, bir davran bozukluu olan pika sendromunun Türkiyede en çok Orta Anadoluda görüldüünü belirtti ve unlar söyledi:

Pikasendromu çocuklukta hatta bebeklik dönemlerinde balayp, yetikinlie kadar sürebilen ve sürekli tekrar etme riski bulunan bir davran bozukluudur. Pika sendromunda çocuklar veya yetikin bireyler; kil, toprak, bez, boya, kül, kat, kahve çekirdei, sünger, tuz, buz, kireç, kum, sabun, saç, pil gibi maddeler yemektedir. Normal besinler dndaki gda olmayan, yabanc maddelere kar oluan yeme dürtüsü ile ortaya çkan pikasendromunda, hastalar zararl olabileceini bilseler dahi kendilerini bu maddeleri yeme isteinden alkoyamamaktadr. çou zaman vücutta eksik olan demir, çinko, bakr gibi elementler, bu davran bozukluu ile giderilmeye çallmaktadr.

KANSIZLIK VE GELM GERLNE SEBEP OLUYOR

Pika sendromu olan çocuklarda ortaya çkabilecek en önemli sorunun, demir eksikliine bal olarak gelien kanszlk ve çinko eksikliine bal geliim gerilii olduunu belirten Dr. Akbua, Bunun dnda yenilen ve sindirilemeyen maddelerin barsaklarda oluturabilecei sorunlar, barsak parazitlerine ait bulgular, karnda oluabilecek ip-kl yumaklar, boya yiyen çocuklarda kurun birikimi, sindirim sistemi sorunlar ortaya çkabilir. Ayrca pikann yol açabilecei beslenme bozukluu da önemli bir sorun olabilir dedi.

TEDAVS Y BR GÖZLEM VE GÜVENLR TEHS GEREKTRYOR

Özellikle demir eksikliinin sk görüldüü çocuk ya grubunda, yenilen kil ve toprak gibi maddelerin yiyeceklerin içindeki çinko ve demiri baladn belirten Dr. Akbua, Bunun sonucunda demir eksiklii anemisi ve çinko eksiklii geliebilir veya mevcut eksiklikler belirginleebilir. Pika bulgular olan çocuklarda elik edebilecek olan kanszlk, çinko eksiklii gibi sorunlar için kan testi ile tehis mümkün olmaktadr. Tehis sonrasnda doktor tarafndan belirlenen plan çerçevesinde eksiklikler giderilebilmektedir. Pika tedavisinde ilk yaplmas gereken iyi bir gözlem sonucu doru bir tehis konulmasdr. Bunun için öncelikle sendromun nedenleri bulunmaldr ve buna uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Vücutta demir, bakr gibi mineral eksiklii söz konusu ise buna uygun ilaç tedavisi balatlmald ayrca doal gdalarla da besin takviyesi yaplmaldr dedi.

DEMR EKSKLNE KARI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

çocuklarda sk görülen pika sendromu sonucunda ortaya çkan demir eksiklii tedavisinin, doktorun uygun gördüü süre boyunca devam etmesi gerektiini sözlerine ekleyen Dr. Akbua, çocuklara demirden zengin yiyecekler uygun miktarda ve sklkta sunulmaldr. Bunlar; dana ve koyun eti gibi krmz et çeitleri, karacier, yumurta sars, mercimek-nohut gibi bakliyat ve üzüm pekmezidir. çocuklarda bu gdalarn uygun porsiyonlar halinde, her birinin haftada en az üç-dört kez tüketilmesi, demirden yeterli beslenmeyi salar. Ispanak gibi yeil yaprakl sebzelerde fazla miktarda demir bulunmamaktadr ve bitkisel yaps nedeniyle içeriindeki demirin emilimi de azdr. Tüm bu besin takviyelerinin yan sra ciddi bir beslenme bozukluu olan pikasendromunun ortadan kaldrlmas için pedagoglardan ve çocuk psikologlarndan destek alnmas gerekebilir dedi.

Ana Sayfaya Git