Çocuklarda kilo kaybının nedeni reflü olabilir

ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazım Baymak, çocukların yüzde 10'unda reflü görüldüğünü belirterek, "Reflü olan bir bebekte, öksürük, kusma, kilo alamama, huzursuzluk, kansızlık, ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkar" dedi.

Haberler 19.03.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mide içeriinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanmlanan reflü, yaamn ilk üç aynda bebeklerin yarsndan fazlasnda görülüyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Nazm Baymak, reflünün ilk üç ayda görülme orannn yüzde 40 ila 60 iken alt aydan sonra azaldn belirtti. Dr. Baymak, Genelde çocuklarda bu hastaln görülme skl yüzde 10 dur. Reflü olan bir bebekte, öksürük, kusma, kilo alamama, huzursuzluk, kanszlk, ses kskl gibi belirtiler görülür diye konutu.

REFLÜ SALIKLI BESLENME LE ÖNLENEBLR

Uz. Dr. Nazm Baymak, Gastroözofageal reflü, fizyolojik ve patolojik olmak üzere ikiye ayrlr. Tehis genelde öykü ve muayene sonucunda konulur. çok ciddi durumlarda tehis, endoskopi, mide sintigrafi, PH probu ve ilaçl özofagusmide grafiiyle desteklenir. Reflü tehisi konulan hastalarda alnabilecek önlemler ilaç tedavisi, beslenme önerisi ve cerrahi müdahaledir. laç tedavisi çocuk uzman ve çocuk gastroenteroloji uzman tarafndan düzenlenmektedir. Reflü hastalnda tedavi hastann yana, yaknma bulgularna ve gelien komplikasyonlara bal olarak balca üç basamakta deerlendirilmektedir ifadelerini kulland.

Uz. Dr. Nazm Baymak, reflü hastalnda uygulanabilecek tedavi aamalarn öyle sralad:

Farmakolojik Tedavi; antiasitler, motilite düzenleyici araçlar, mukoza koruyucu ajanlar, H2 reseptör antagonistleri ve proton pompa inhibitörlerin kullanlmasdr. Farmakolojik Olmayan Tedavi, pozisyon deiiklii, yüksek kalorili formula, besinlerde kvam artrc önlemlerdir. Cerrahi Tedavi, cerrahi fundoplikasyon, endoskopik gastrik plikasyon ve gastrostomi ile beslenmedir. Beslenme öünlerin sk aralkla ve az miktarda olaca ekilde düzenlenir.

KOYU KIVAMLI MAMALAR TERCH EDLMELDR

Kusmalarn iddetinin ve solunum sorunlarnn önemine de deinen Dr. Nazm Baymak, Önce ilaç tedavisine, daha sonra nadiren de olsa cerrahi tedaviye bavurulabilir. çou bebekte ilaca gerek kalmadan reflü tedavi edilebilir. Bebekleri beslenme sonras ba yukarya gelecek ekilde karn üstü veya srt üstü yatrabilirsiniz. Mümkün olabildiinde anne sütünden beslenmeleri gerçekletirilmelidir. Bebeini anne sütü ile besleyen annelerin,kafeinli içeceklerden ve sigaradan uzak durmas gerekmektedir. Bebein beslenme sonras gaznn çkartlmas gerekir. Mama kullanmnda daha koyu kvaml özel mamalarn kullanlmas çok önemlidir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git