Çocuklarda uçuk bakın neyin habercisi!

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, ciltte gelişen döküntülerin vücudun bir uyarısı niteliğinde olduğunu belirterek, bu durumun enfeksiyon habercisi olabileceğini söyledi.

Haberler 02.12.2016 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyona bal cilt döküntülerinin genellikle krmz renkte olduunu kaydeden Dermatoloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Jale Dr. Yüksek, döküntülerle birlikte veya öncesinde ate, halsizlik, bulant, kusma, grip tarznda belirtiler görülebileceini ifade etti.

Cilt enfeksiyonlarnn bakteri, virüs, parazit veya mantar mikroorganizmalar nedeniyle geliebilecei uyarsnda bulunan Yüksek, Anne ve babann hangi cilt döküntülerini önemsemeleri ve uzman doktora hangi durumlarda bavurmalar gerektii hakknda bilgi sahibi olmak önemlidir. Cilt enfeksiyonlarndan bazlar kendiliinden tedaviye gerek kalmadan iyilemektedir. Bazlar ise tedavi edilmezse çoalp vücutta yaylmaya balar, hatta baka kiilere de bulaabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda virüslerin neden olduu cilt döküntüleri erikinlere göre daha sk görülür. Kre ortam gibi viral enfeksiyonu olan çocuklarla birlikte ayn ortamda bulunma viral cilt enfeksiyonlarnn en önemli nedeni olarak belirlenmitir dedi.

Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, genellikle 5 -10 ya grubu çocuklarda görülen su çiçeinin varisella zoster adl virüs nedeniyle yaandn belirtti. Hastaln solunum yoluyla olduu gibi suçiçei döküntüsüne temasla da bulaabileceini kaydeden Dr. Yüksek, iddetli kama ihtiyac nedeniyle iyileme sürecinde suçiçei izleri kalabilecei uyarsnda bulunarak açklamasn öyle sürdürdü:

VRÜSLERDEN KAYNAKLANAN CLT ENFEKSYONLARI

Döküntüler saçl deride, yüzde ve gövdede balayp kollara ve bacaklara yaylabilir. çok bulac bir enfeksiyondur. Kre, okul ve ev ortamnda bulunan kiilere hzl bir ekilde bulaabilir. Tedavi sürecinde çocuun atei her gün ölçülerek takip edilir, döküntülerin kanmasn önlemek amacyla antihistaminik uruplar verilir, su dolu kabarcklara topikal sürülen antibiyotik ve epitelizan özellikli kremler önerilir.

TEDAV GEREKTRMEYEN KENDNDEN YLEEN CLT HASTALIKLARI

Dermatolog Dr. Jale Yüksek, beinci hastalk olarak adlandrlan eritema infeksiyozum rahatszlnn genellikle 5 ya üzerindeki çocuklarda izlendiini kaydetti. Dr. Yüksek, solunum yoluyla bulaan hastaln seyrinde önce yüzde pembe kzark renkte döküntü gelitiini, birkaç gün sonra ise kol, bacak ve gövdede dantel benzeri görüntü oluturan krmz pembe renkli döküntü görüldüünü ifade etti. Yaklak 1-3 hafta süren döküntünün gelimesiyle birlikte bulacln kaybeden hastaln ksa sürede kendinden iyiletii bilgisini paylaan Dr. Jale Yüksek, roseola infantum ile ilgili de öyle konutu:

Genellikle 6 ay-3 ya aras çocuklarda görülen hastalk solunum yoluyla bulayor. Hastalkta 40 dereceye varan yüksek ate görülüyor ve 3 gün sonra ise vücutta kzark döküntü gelimesi ile ate düüyor. Bu hastalk da ksa sürede tedaviye gerek kalmadan kendiliinden düzelen tehlikesiz bir enfeksiyon.

AZ GÖRÜLSE DE KIZAMIK HASTALIINA DKKAT EDLMEL

Dermatoloji Uzman Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, son derece bulac bir enfeksiyon olan kzamk ile ilgili ise, Günümüzde as olmas nedeniyle artk sk rastlanlmamaktadr fakat zaman zaman salgn eklinde halen izlenebilmektedir. Solunum yolu ile ve hastalanan kiiyle direk temas ile çok hzl bulaabildii için özellikle k sonu ve ilkbahar döneminde kzamk salgnlar görülebilir. Hastaln tehisi önemlidir çünkü kulak enfeksiyonu, zatürre, ishal, havale, beyin hasar ve hatta ölüme yol açabilir. Kzamk önemli bir cilt enfeksiyonudur ve tek korunma yolu etkili alama programdr

Ana Sayfaya Git