Çocuklarda uyku apnesine dikkat

Op.Dr. Bahadır Baykal, tıkayıcı uyku apne sendromunun okul öncesinde tedavi edilmesinin önem taşıdığını belirtti.

Haberler 13.04.2019 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahisi Uzman Op.Dr. Bahadr Baykal, tkayc uyku apne sendromunun okul öncesinde tedavi edilmesinin önem tadn belirterek, çünkü tedavi edilmeyen sorun, çocuklarn hem yaam kalitesini hem de okul baarsn olumsuz etkiliyor dedi.

Kulak Burun Boaz ve Ba Boyun Cerrahisi Uzman Op.Dr. Bahadr Baykal, kaliteli uykunun hem erikinlerde hem de çocuklarda salkl yaam için vazgeçilmez olduunu ifade ederek, Tkayc uyku apne hastalnda uyku srasnda tam veya ksmi hava yolu tkanmas sonucunda solunumun ani durmas, uyku kalitesinin bozulmas söz konusudur. Erikinlerde uyku apnesinin kalp ritm bozukluundan reflüye, hipertansiyondan cinsel fonksiyon bozukluuna kadar pek çok hastala davetiye çkardn biliyoruz. çocuklarda ise uyku apnesi; büyüme gelime geriliinden sk üst solunum yolu enfeksiyonlarna, hiperaktivite den okul baarszlna kadar pek çok soruna yol açar. Okul öncesi çocuklarda toplam uyku süresi 11-12 saat, 6-12 ya döneminde bu süre 9-11 saattir. Tkayc uyku apne hastalnn okul öncesinde tedavi edilmesi ise oldukça önemlidir. çünkü tedavi edilmeyen çocuklarda yaam kalitesiyle birlikte okul baars da olumsuz etkilenir diye konutu.

KRONUK HORLAYAN çOCUKLAR

Yaplan bir çalmada ilköretim çanda kronik horlayan çocuklarn oran yüzde 10, apnenin ise yüzde 1 olarak bulunduunu anlatan Op.Dr. Baykal, Uyku apnesi çocuklarda konsantrasyon güçlüüne neden olarak örenim zorluuna ve okul baarszlna neden olur. Eer çocuunuz uykuda horluyor, gece boyunca üstünü açarak ar terliyor, yatakta sürekli dönüyor ve bir kez dahi olsa nefesi duruyorsa uyku apnesinden üphelenmeniz gerekir.

MAN OLAN KLER

Özellikle iman, alerjik ve büyük dili olan yüz geliim kusurlu çocuklarda uyku apnesi daha sk görülse bile asl neden hemen her zaman büyük bademcik ve geniz etidir. Yaygn burun polipleri de zaman zaman apne sebebi olabilir. Uyku düzeni bozulan ve gece yeterince uyuyamayan çocukta zamanla ders konsantrasyonu azalr. Alg bozukluu beraberinde ezberleme ve örenme güçlüünü getirir. Dikkat azalmas ve hafza kullanmnda bozulma görülür. Gün içerisinde hrçn davranlar sergileyen çocuk tahammülsüz ve hiperaktif olur. Uyku düzeni bozulan ve gece yeterince uyuyamayan çocukta zamanla ders konsantrasyonu azalr. Alg bozukluu beraberinde ezberleme ve örenme güçlüünü getirir. Dikkat azalmas ve hafza kullanmnda bozulma görülür. Gün içerisinde hrçn davranlar sergileyen çocuk tahammülsüz ve hiperaktif olur. Uyku apneli çocukta oksijen seviyesi düerek yüz, çene ve azda yapsal bozukluklar ortaya çkabilir. Gece büyüme hormonu daha az salglanr dolaysyla geliim bozulur, kilo alm ve boy uzamas durur. Eer çocuun ikayetleri bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çkmsa ilaç tedavisi uygulanr. ayet tedaviyle bu durum düzelmezse geniz eti ve bademciklerin büyüklüü ameliyat açsndan deerlendirilir. Geniz eti ve bademcik sorunundan kaynaklanan uyku apnesi ameliyat sonrasnda dramatik bir ekilde düzeliyor. tah artyor, büyüme ve gelime düzene giriyor ve çocuk yeterli uyuduu için okul baars artyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git