Çocukta iştahsızlığın altında önemli hastalıklar yatıyor olabilir

Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Gökçe birçok ailenin çocuğunun iştahsız olduğunu düşündüğünü ve bazı iştahsızlıkların altında ciddi hastalıkların da yatabildiğini belirtti. Prof. Dr. Gökçe, çocuğun az yemek yemesinin, zayıf olmasının sağlıksız olduğu anlamına gelmediğini belirtirken iştahsızlık probleminin yine de araştırılması gerektiğini söyledi.

Haberler 12.07.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pediatrik Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. Selim Gökçe birçok ailenin çocuunun itahsz olduunu düündüünü ve baz itahszlklarn altnda ciddi hastalklarn da yatabildiini belirtti. Prof. Dr. Gökçe, çocuun az yemek yemesinin, zayf olmasnn salksz olduu anlamna gelmediini belirtirken itahszlk probleminin yine de aratrlmas gerektiini söyledi.

REFLÜ, GASTRT TAH KAYBINA NEDEN OLUYOR

tahn örenilmi bir davran olduunu belirten Prof. Dr. Selim Gökçe itahn tanmn yapmann önemli olduunu belirtti ve itah kaybnn nedenleri hakknda unlar söyledi:

Birincisi çocuk açlk hissetmeyebilir. Nörolojik sorunlar olan çocuklarda açlk hissi olmayabilir ya da midesinden beslenen bir çocuk açlk hissetmeyebilir. Mekanizmadan bahsedersek az, mide, barsaklar, buray ilgilendiren hastalklar. Örnein az içerisinde yaralar, yemek borusunda yaralar varsa, yemek borusu uygun çalmyorsa çocuk açlk hissetmeyebilir. Mesela yemek yerken çocuk boazna kaçryorsa korkuyla beraber yemek yemekten kaçnabilir. Yemek borusundan geçerken yanma, ar hissi itahn kaçrabilir. Mide hastalklar gastrit, ülser vs. çocukta itahszla neden olabiliyor. Reflü, çocukta itahszla neden olabiliyor. Ya da mesela yemek borusunda, midede, barsaklarda darlklar ya da çalmasnda sorunlar, ikinlik hissetmek bu da insan tok hissettirebiliyor ve itahszla neden olabiliyor. Bunun yannda enfeksiyonlar, enflamatuvar hastalklar srasnda salglanan baz ürünler itah kaybna yol açabiliyor. Bunun yannda kalp hastal, akcier hastal bunlar da yeterli itahn olmasn engelleyebiliyor.

BEYNE UYARILAR GÖNDERLYOR

Kanser ve romatolojik hastalklarn da itah kayb nedeni olduunu belirten Prof. Dr. Gökçe, baz duygusal nedenlerin de itah kaybna neden olabileceini belirtti ve

Örnein beslenirken bundan tat almamas, holanmamas, beyne uyarlar gönderiyor ve bir sonraki beslenmede bundan zevk almayabiliyor. O yüzden itahszlk denilen ey ortaya çkyor dedi.

TAHSIZLIIN YÜZDE 1 GERçEKTEN TAHSIZLIK

tahszln gerçek orannn yüzde 1 orannda olduunu belirten Prof. Dr. Gökçe ayrca tahszlk 2-4 ya aras çocuklarda yüzde 25 ile 50 aras bir oran ama bunlar takip ettiinizde bunlarn ancak yüzde 1inde gerçek anlamda bir itahszlk var. O geriye kalan yüzde 40-50ye yakn oran ise aslnda geçici sorunlar gibi görünüyor. Genellikle hastalkla ilikili olmuyor dedi.

TAHSIZLIK ASLINDA BR DAVRANI PROBLEM

tahszln bir davran bozukluu problemi olduunu belirten Memorial ili Hastanesi Hastanesi Beslenme Uzman ve Diyetisyen Eftal Geçgil, bunun ailenin yaklamyla çok alakal olduunu belirtti ve unlar söyledi:

tahszlk daha çok okul öncesi dönemde 2-5 ya grubunda çok fazla gözlemleniyor. Bu, aslnda bir davran problemi. Ailelerin yaklam çok önemli. Burada özellikle önerilen diye bahsettiimizde aslnda çocuklarn en büyük problemi yemekle birlikte sv almlar. Aileler biraz bunlara dikkat edebilir. Yemek srasnda çocuklar çünkü çou zaman mutlaka yanlarnda bir bardak su bulunuyor. Önce sudan bir yudum alyorlar yemei birlikte yemee çalyorlar. O yüzden ailelerin bu noktada dikkat etmesini istiyorum . Yemekle birlikte sv almn kstlandrp, öün aralarna kaydrabilirler. Bunun dnda özellikle abur cubur, fast food gruplar bizim için çok skntl. Bunlar yedii takdirde normal öünlere yeterli miktarda yer kalmyor. O yüzden öün aralarnda kesinlikle abur cuburlar aratrmalklar kstlamamz gerekiyor. Bir dier konu da öneri olarak verebileceimiz yemek süreleri çok uzun süre tutulmamas gerekiyor. Yani saatlerce masa banda oturmak aile ve çocuklar için o süre sonunda çok skntl süreçlere dönüyor. Maksimum yarm saat belki sofrada oturup ondan sonra eer yemediyse tabana baklmadan sofra toparlanmas gerekiyor. Bu ekilde çocuk zaten üzerinde bask hissetmediinde aslnda yala birlikte okul dönemine kadar bu problemler çözülmü oluyor.

Ana Sayfaya Git