D vitamini eksikliği üreme fonksiyonlarını bozuyor

Avusturyalı bilim insanlarınca yürütülen ve sonuçları Avrupa Endokrinoloji Kongresi'nde sunulan çalışma, D vitamini eksikliğinin üreme fonksiyonlarında etkili olduğunu, cinsiyet hormonlarının üretimini olumsuz etkilediğini ve tüp bebek tedavisinin başarısını düşürebileceğini ortaya koydu

Haberler 02.06.2017 - 13:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avusturyal bilim insanlarnca yürütülen bir çalma, D vitamini eksikliinin düzeltilmesinin üreme sonuçlar ve hormon düzeylerini olumlu etkilediini ve tüp bebek baarsn artrabileceini gösterdi. Yürütülecek geni çalmalar sonrasnda, vitamin Dnin, ksrlk tedavisi gören çiftler için faydal olabilecei öngörülüyor.

Portekizin bakenti Lizbonda, 95 ülkeden 3 bin 700 katlmcnn 2 binin üzerinde bildirimle yer ald Avrupa Endokrinoloji Kongresinin bakanln yapan Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tp Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Okan Yldz, kongrede endokrinoloji alannda çok sayda yeni çalmann bilim camiasyla paylaldn söyledi.

Ele alnan konulardan birinin üreme fonksiyonlarnda D vitamininin etkisi olduunu ifade eden Yldz, D vitamininin günelenme ile vücut tarafndan üretilen bir hormon olduunu ayrca yal balk, yumurta gibi yiyeceklerle alndn ve vücuttaki kalsiyum fosfor dengesini kontrol ettiini anlatt. Yldz, D vitamini eksikliinin, birçok salk sorunuyla ilikili olduunu dile getirerek, bunlar arasnda kalp-damar hastalklar ve kanserin bulunduunu söyledi.

Son verilere göre Avrupa toplumlarnda yüzde 80e varan oranlarda D vitamini eksiklii bulunduunu aktaran Yldz, bunun özellikle salksz ve hareketsiz yaam sürenlerde daha fazla olduunu bildirdi. Obezite skl artarken vitamin D düzeylerinin de dütüünün altn çizen Yldz, Son yllarda yaplan gözlemler, D vitamini eksikliinde, kadn ve erkeklerde üreme fonksiyonunun bozulduunu ortaya koyuyor. çiftler arasnda yüzde 15lere varan sklkta görülen ksrlkla ilikili nedenlerden biri olarak vitamin D eksiklii gösteriliyor. dedi.

D VTAMN, KISIRLIK TEDAVS GÖREN çFTLERE FAYDA SALAYABLR

Prof. Dr. Yldz, D vitamininin özellikle erkeklik hormonu olan testosteron ile ilikisinin bilindiini belirterek, yeni yaplan çalmalarda D vitamininin tedaviyle yerine konulmasyla, kadnlarda ve erkeklerde üreme fonksiyonu ve fertilitenin iyiletirilip iyiletirilmediinin sorgulandn söyledi.

Avusturyal bilim insanlarnca yürütülen ve ilk sonuçlar Avrupa Endokrinoloji Kongresinde açklanan çalmaya ilikin bilgi veren Yldz, u deerlendirmede bulundu:

Yeni yaplan bir çalmayla, D vitaminin kadn ve erkek ksrlnda etkisi aratrld. Bu kapsamda, kontrollü bir seri çalma hala yürütülüyor. Bugüne kadar yaplan çalmalarda, D vitamininin ksrln deiik yönleri ile ilikili olduu ortaya kondu. çalmalarda, D vitamini eksikliinin, erkekteki sperm hücresinin hem üretimini hem de olgunlamasn, kadnlarda da hem yumurta hücresinin hem de rahim zarnn fertiliteye hazrlanmasn, ayrca kadnlk ve erkeklik hormonlarnn üretimini olumsuz etkiledii belirlendi. Bunun dnda D vitamini düzeyleri düük olanlarda tüp bebek sonuçlarnn daha baarsz olduu, D vitamini takviyesiyle tüp bebek baarsnn artrlabilecei ifade edildi. Ayn ekilde, D vitamini eksikliinin giderilmesinin, erkeklerde de sperm kalitesi, üreme fonksiyonu ve testosteron düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduunu gösteren veriler mevcut.

çalmalarn bir üst seviye getirilerek devam ettiini dile getiren Yldz, D vitamini eksikliinin üreme fonksiyonu için bir risk faktörü olduunun gösterildiini dile getirdi.

Yldz, imdi hem aradaki neden-sonuç ilikisinin belirlenmesi hem de kadn ve erkeklerde üreme fonksiyonlar üzerinde olumlu etki salayabilmek için hangi dozda ve ne kadar süreyle D vitamini verilmesi gerektii inceleniyor. Bu konudaki geni çalmalarn sonuçlarna göre D vitamini ksrlk tedavisi gören çiftlerde yararl bir seçenek olarak yer alabilir. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git