D Vitamini Eksikliğine Karşı Somon, Süt Ve Güneş

Son yapılan araştırmalar D vitamini eksikliğinin önceden bilinenden daha önemli bir vitamin olduğu ve eksikliğinin ise tahmin edilenden çok daha yaygın bir hastalık olduğunu ortaya koydu.

Haberler 22.08.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ziya Mocan, D vitamini eksikliinde hangi hastalklarn ortaya çkt ve eksikliin nasl giderilebilecei konusunda önemli açklamalar yapt.

D vitamini yada eriyen bir vitamin olup vücudun ya hücrelerinde depo edilir. En önemli görevi gdalar ile alnan kalsiyumun kemik geliimine salad katkdr. Bitkilerde D2 vitamini bulunurken, hayvanlarda ise D3 vitamini bulunur.

ç Hastalklar Uzman Prof. Dr. Ziya Mocan, D vitaminin en çok somon bal, ton bal, sardalya ve hamsi balnda depolandn belirterek, besinlerin yan sra güne nlarndan gelen vitamini direk almann da önemli olduunu vurgulad. Prof. Dr. Mocan, konuyla ilgili u bilgileri verdi;

SOMON TEK BAINA D VTAMN DEPOSU

Az güne gören kuzey ülkelerinde ise özellikle somon bal insanlarn D vitamini ihtiyacn tek bana karlar. Bir yumurta sars günlük D vitamini ihtiyacnn yüzde 10nunu karlarken süt, peynir, yourt gibi gdalar önemli bir ksmn karlam olur.

GÜNDE 15 DAKKA GÜNELEN!

D vitamininin ana kayna güneten aldmz ultraviole nlardr. Güne nlarnn dik geldii ölen saatlerinde güne ya kullanmadan veya az kullanarak 10-15 dk. günete kalmak vücudun D vitamini ihtiyacn karlayacaktr. Bu günelenme esnasnda nlarn vücuda direk temas etmesine dikkat edilmelidir. Günelenirken kapal kalan srt, koltuk alt, bacak gibi bölgelerinde güne görmesinin yarar olacaktr. Bunu yaparken scak havann olumsuz etkilerine kar ba mutlaka büyük bir apka ile korunmal veya gölgede tutulmaldr.

ÖZELLKLE HAMLE VE YALILAR

Özellikle günele az temas olan kiilerde hamilelerde ve yallarda D vitamini eksiklii en sk rastlanan sorunlardandr. Hamile ve yallar, bu vitamine dier insanlara oranla daha fazla ihtiyaç duyar.

VÜCUT DRENCN ARTTIRIYOR

D vitamini son yllarda kemik geliimine salad katklar dnda vücut direncini arttrc ve metabolizmay hzlandrc etkileri olduu da görülmütür. Yaplan çalmalar vücuttaki mikroplarn D vitamini sayesinde öldüünü ortaya çkarmtr.

EKSKL OBEZTE OLUUMUNDA ETKL

Obezite oluumunda izah edilemeyen bir D vitamini eksiklii görülmektedir. nsülin direnci bu vitaminin eksikliinde daha sk görüldüü için önce obeziteye ileriki dönemlerde de hipertansiyona yol açabilmektedir.

GRP NEDEN

Yeterli miktarda karlanamayan D vitamini eksikli uzun süren üst solunum yolu enfeksiyonlarna ve gribal enfeksiyonlara neden olur. Bunlara bal olarak da halsizlik, sedef hastal, diyabet astm, Alzheimer, epilepsi, kanser ve depresyon riskini arttrm olur. Özellikle çocuklarda D vitamini eksiklii büyüme gerilii ve krklara yol açarken, yallarda ise en sk karlatmz kemik erimesi hastalna yol açmaktadr.

HTYACIMIZ OLAN D VTAMN

Günlük D vitamini ihtiyac bebeklerde 400 ünite, hamillerde 600 ünite, yallarda ise 800 ünitedir.

Ana Sayfaya Git