Diş telinin yaşı yok!

Günümüzde her yaştan bireyin tel tedavisi görerek düzgün ve sağlıklı dişlere kavuşabileceğini belirten Ortodonti Uzmanı Dr. Hatice Kübra Kavaz, çevre kemik doku ve diş etleri sağlıklı olduğu sürece ileri yaşlarda da tel tedavisinin(ortodontik tedavi) mümkün olduğunu belirtti.

Haberler 18.11.2016 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri çaprak veya seyrek olan, di eksiklii, di fazlal veya gömülü dileri bulunan, gülümseme esnasnda dileri çok az veya çok fazla görünen, üst çene ve/veya alt çenesi normalden ileri veya geride olan bireylerin ortodontik tedaviye ihtiyac olduunu söyleyen Dr Kavaz, yetikin hastalarn da tel teli tedavisi görebileceine dair bilgiler verdi. te o bilgiler:

Yetikin Bireylere de Di Teli Tedavisi Yaplabilir mi?

Tabii ki yetikin bireylere de di teli tedavisi yaplabilir. Di teli tedavisi sadece çocuklar için deildir, diler ve dileri çevreleyen periodonsiumad verilen çevre kemik doku ve di etleri salkl olduu sürece ileri yalarda da tel tedavisi(ortodontik tedavi) görülebilir.

Yetikin Bireylere en çok uygulanan di tedavileri nelerdir?

Yetikinlerde daha ziyade estetik beklentilere cevap verebilecek ksa süreli ortodontik tedaviler uygulanr. Bunun yan sra hem fonksiyonel (çineme ve konuma) hem de estetik beklentilere cevap veren ve yaklak 1,5-2 yl süren uzun klasik ortodontik tedaviler de sklkla uygulanmaktadr. çocuk yata düzeltilmemi olan iskeletsel (çene) problemler için anomali çok iddetli deilse ileri yalarda ortodontik kamuflaj tedavisi de uygulanabilmektedir.

çocuk, Genç ve Yetikinlerde Uygulanan Tel Tedavisi Birbirlerinden Farkl Mdr?

Diler çene kemii içerisinde çevre kemik dokular normal ölçülerde rezorbe ederek (eriterek) hareket ederler bu resorpsiyon (erime) normal ölçülerde olduu için dilerde hafifçe sallanma gözlenir ancak diler çene kemii içerisinden çkmazlar. Ortodontik tedavinin bu temel felsefesi her 3 grup için de ortaktr. Fark genellikle tedavinin ekli, süresi ve baarsndadr.

çocuklarda dilerin çevresindeki kemik dokular henüz erikin formunu almadklar için dilerin ve çene kemiindeki problemlerin düzelmesi daha hzldr ve buna bal olarak ortodontik tedavi süresi genç bireylere oranla daha ksadr.

Yetikin bireyleri genç ve çocuk bireylerle kyaslamak yerine kendi içerisinde kyaslamak daha dorudur. Yetikin bireylerde dilerin çevresindeki periodontal dokular (kemik, di eti) ne kadar salkl ise ortodontik tedavi o denli baarldr ve süresi de ksadr. Yan sra iskeletsel (çene) problemler çocuk yalarda yalnzca ortodontik tedavi ile düzelebilirken genç ve yetikin yalarda yalnzca ortodontik tedavi ile düzelmezler. Basit problemler ortodontik kamuflaj tedavisine cevap verirken ileri problemler ortodontik tedaviyle kombine ortognatik cerrahi uygulamalar olmakszn tedavi edilemezler.

Ana Sayfaya Git