Dikkat! Soğuk Hava Bu 3 Ağrıyı Tetikliyor!

Günümüzde pek çok kişinin muzdarip olduğu bel, boyun ve sırt ağrısı soğuk havalarda iyice artıyor. Bugünlerde polikliniklere başvuruların önemli bir kısmını bu şikayetlerle gelenler oluşturuyor.

Haberler 14.12.2017 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Yrd. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar Günümüzde kroniklemi, uzun dönemli ve tekrarlayc omurga sorunlaryla çok sk karlayoruz. Kiinin günlük yaam kalitesini iyice düüren bu sorunlar özellikle sonbahar ve k aylarnda daha da fazla karmza çkyor. Omurganzda sorun var ise souk hava hemen her zaman olumsuz etkileyecek ve bu ikayetlerde arta neden olacaktr diyor. Yrd. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar bel-boyun ve srt arlarnn souk havalarda neden art gösterdiini anlatt, korunma yollarna yönelik önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

ÖNLEM ALMAK, TEDAVDEN DAHA ETKL

Modern çan en sk karlalan sorunlar arasnda üphesiz bel, boyun ve srt arlar geliyor. Gerek kendimiz gerekse çevremizde gün geçmiyor ki her yanm aryor sözlerini duymayalm. Özellikle çamzn genel hali olan masa banda saatlerce bilgisayar ekranna kilitlenmi halde çalma, omurgamzn akll telefon, tablet, laptop ve bilgisayar kullanrken neredeyse ekilden ekile girmesi, klima önünde kalma ve ar poetler tama gibi pek çok faktör farknda olmadan omurgamza zarar vermemize neden olabiliyor!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzman Yrd. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar Kroniklemi bel, boyun ve srt arlarnn altnda disklere ait ypranma ve ftklardan omurgada kaymaya bal sinir skmalarna dek çeitli nedenler yatmakta. Birçok kiinin ikayetleri ilaç ve dinlenme ile ksa sürede geçebilirken, hatr saylr bir grup ise kroniklemi, uzun dönem, tekrarlayc omurga sorunlar yayor ve bu grup hastalarda her ey yolundayken ar, tutukluk, hareket kstll, kola, bacaa yaylan ar ve uyuma ataklar souk havalarda tetikleniyor diyor.

SOUK HAVADA NEDEN ARILAR ARTIYOR?

Sonbahar ve k aylar bu sorunlarn birdenbire rahatszlk yaratmaya balad dönemler. Peki neden souk havalarda bizleri doktorlara gidecek kadar artan omurga sorunlar yayoruz? Yrd. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar bunun nedenlerini öyle açklyor: çünkü sorunlu, düzenini korumakta zorlanan omurgamz scak ortamda daha rahat oluyor. Kaslak daha geviyor ve mekanik olarak omurgamzn hareketleri kolaylayor. Sorunlaryla daha kolay ba ediyor ancak omurganzda sorun var ise souk hemen her zaman olumsuz etkileyecek ve ikayetlerde arta neden olacaktr. çünkü souklarla birlikte spazmlar, gerginlik ve hareket yeteneinde azalma omurgann toleransn da azaltyor, klima önünde uzun süre kalmak, açk araba camndan gelen rüzgar, özellikle de terlemi birisinde kaslarda spazma, omurgada katlk, gerginlik ve arlara yol açyor. En ufak ters bir hareketin bile barda taran son damla etkisi yapabildiini belirten Yrd. Doç. Dr. Hamit Aytar Omurgalar güçlü olmad zaman, sabah lavabo önünde el ykamak için ufak bir eilme hareketi, bir kuvvetli haprk, masann üzerindeki barda eilip alvermek bile belde, boyunda tutulma ve srtta bçak saplanr aryla kiileri biz beyin cerrahlarna getirebiliyor. Unutmayalm ki omurga salmz korumak, sorunlarn farknda olmak tedavi seçeneklerinden çok daha önce geliyor diyor.

BEL, SIRT VE BOYUN ARISINA KARI 9 ETKL ÖNLEM

Omurganz her zaman scak tutmaya dikkat edin, terledikten sonra soua çkmayn.

Fazla kilolarnzdan kurtulun, hatta ideal kilonuzda olmaya çaln.

Hareketsiz kalmayn, çünkü hareketsiz bir yaam tarz omurganz zayflatyor.

UZUN SÜRE AYNI EKLDE HAREKETSZ KALMAYIN.

Düzenli egzersiz yapn. Boyun, srt, bel ve hatta merkez bölgesi yani karn kaslarnzn gücü arttkça omurganza, özellikle bozuk disk yaplarnza binen yük çok azalacak ve en önemli ilaçlarmzdan birisi olacaktr.

Klima önünde durmayn, otomobil camndan sürekli rüzgar almayn.

Masa banda bilgisayar önünde uzun süre kalmak, omurgamzn en huzursuz olduu, en kötü omurga pozisyonlarnn banda geliyor. Bilgisayara eilmekten kaçnn.

çalma ortamnz gözden geçirin ve ergonomik, bel destekli bir koltukta oturun.

Masa banda çalrken mutlaka dik oturun, iki büklüm dediimiz halde tablet, laptop ve cep telefonu kullanmnn omurganza ne kadar zarar verdiini unutmayn.

Ana Sayfaya Git