Dirençli orta kulak hastalıklarına “kulak tüpü” tedavisi

Çocuklarda ilaç tedavisine yanıt vermeyen dirençli orta kulak enfeksiyonlarında, inatçı orta kulak nezlesi ve iltihabında “kulak tüpü” tedavisi etkili oluyor. Orta kulak boşluğu ile dış kulak yolu arasında basınç farklılığını düzeltmek amacı ile kulak zarına yerleştirilen kulak tüpü, 4-6 ay arasında kalabiliyor.

Haberler 07.07.2018 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Murat Topak, çocuklarda sklkla yaanan orta kulak nezlesi, iltihab ve enfeksiyonlarda kulak tüpü uygulamasnn olumlu sonuçlar verdiini söyledi.

Prof. Dr. Murat Topak, halk arasnda kulak tüpü olarak bilinen ventilasyon tüplerinin orta kulak boluu ile d kulak yolu arasnda basnç farklln düzeltmek amac ile kulak zarna yerletirilen, genel olarak makara eklinde ve ortasnda bir kanal olan tbbi malzeme olduunu söyledi.

Sklkla uygulanyor

Ventilasyon tüpü taklmasnn çocuklarda en sk yaplan cerrahi giriimlerden biri olduunu ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, Sklkla inatç orta kulak nezlesi, sk geçirilen akut orta kulak iltihaplar ve antibiyotik tedavisi sonras devam eden orta kulak enfeksiyonlarnn tedavisi için kullanlr dedi.

Kulak tüpünün yarar daha fazla

Kulak tüpü uygulamasnn deiik oranlarda olmak üzere baz komplikasyonlara yol açabileceini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, bunlar öyle sralad:

Kulak aknts, kulak zarnda incelme ve yüzeysel kireçlenme, kalc perforasyon, orta kulaa düme gibi komplikasyonlardr ancak ventilasyontüpü uygulamas ile elde edilecek yarar daha fazladr.

Banyoda dikkat edilmeli

Kulak tüp takldktan sonra baz noktalara dikkat edilmesi gerektiini belirten Prof. Dr. Topak, Tüp taklan çocuklarn banyoda, özellikle denizde ve yüzme havuzlarnda vazelinli pamuk ya da uygun bir kulak tkac ile d kulak yolu kapatlarak suyun tüpten orta kulaa girmesi önlenmelidir. Ayrca hekimin önerdii takip programna uyulmaldr uyarsnda bulundu.

Kulakta kalma süresi 4-6 ay

Tüplerin kulak zarnda genellikle 4-6 ay kaldn ve sonra kendiliinden dütüünü ya da doktor tarafndan alndn belirten Prof. Dr. Murat Topak, ancak orta kulaktaki hastaln devam etmesi durumunda kulak tüpünün daha uzun süre tutulabildiini söyledi.

Ana Sayfaya Git