Diş hekimi fobisi diye bir şey yok!

Çocuk, genç veya yaşlı… Herkes hayatının en az bir döneminde diş hekimine gitmek durumunda kalıyor. Diş hekimi korkusu nedeniyle tedaviyi ertelemek ise işleri daha da içinden çıkılmaz bir duruma sürüklüyor. Ağrı ve iltihap artıyor, tedavi süresi uzuyor…

Haberler 17.11.2016 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Di Hekimi Pertev Kökdemir, aslnda di hekimi fobisi diye bir durumun olmadn iddia ediyor. Yaplacak tedavi ile ilgili bilgi sahibi olmamak, yanl inanlar, kulaktan dolma bilgilerin buna sebep olduunu özellikle belirtiyor. Di hekimi korkusunun beyaz önlük tansiyonundan hiçbir fark yok! Nasl bir hastaneye gittiinizde, doktorlar gördüünüzde kalp atlarnz hzlanrsa; di hekimine geldiinizde de en fazla bunu yaarsnz, fazlas yoktur, di hekimlerinin ad çkm bir kere diyor.

Di hekimi Pertev Kökdemir, Di hekimi fobisi diye bir ey yok. Herkes hastaneye giderken endie, tereddüt ve korku içerisinde gider. Özellikle de ar çekiyorsa, nasl bir tedavi yaplacan tam olarak bilmiyorsa hekimden ve tedaviden korkar. Bu sadece di hekimlerine özgü bir durum deil. Bizim admz çkm bir kere diyor.

SZ KORKARSANIZ, çOCUUNUZ DA KORKAR!

Pertev Kökdemir aileleri de uyaryor: Eer siz di hekiminden korkuyorsanz ve bunu hissettirirseniz; çocuunuz da korkar. Erken yata di hekimine güle oynaya gelen, di hekiminden korkulmamas gerektii öretilen çocuklar, yetikinliklerinde de sknt yaamazlar diyor.

STRESN KONTROL EDEMEYENLERE SEDASYON ÖNERLYOR

Di Hekimi Pertev Kökdemir, di tedavisinde kullanlan cihazlarn çkard seslerin, aza ine yaplmasnn ve azn sürekli açk olmasnn getirdii rahatszln hastalar strese soktuunu belirtiyor. Ancak bu stres seviyesini kontrol edemeyen hastalara da sedasyon yöntemi uyguladklarn sözlerine ekliyor.

SEDASYON NEDR?

Sedasyon genel anesteziye bir alternatif olarak klinik veya hastane koullarnda uygulanr. Sedasyonda olan hastann bilincinde hafif bir azalma olur ve Azn aç-kapat gibi basit komutlar yerine getirir ve böylece tedavisi çok daha kolay bir ekilde yaplabilir. Açlan damar yolundan ilaç verilir. Hasta yar uyur vaziyettedir, bilinci açktr ancak tedavi ile ilgili detaylarn farknda deildir ve uyandnda hiçbir ey hatrlamaz.

KMLERE UYGULANIR?

Sedasyon yöntemi özellikle lokal anestezinin yeterli olmad hastalarda (di implant operasyonlar, ilemin uzun sürecei seanslarda, çene kr tedavisi, çenede kist, gömülü yirmi ya dii, bulant refleksi fazla olan bireyler gibi), stresini kontrol altna alamayan fazla endieli kiilerde, zihinsel engelli hastalarda, hipertansiyon veya diyabet gibi elik eden hastalklar nedeniyle yallarda tercih edilir. Yüksek stres ve gerginlie bal olarak kalp atm hznn artmas ya da azalmas ile terleme, kusma, düük tansiyon gibi belirtiler ortaya çkabilir. Bu da tedaviyi aksatr ya da hastann tedaviye devamnda sorun çkarr. Ayrca çocuklarn di hekimine gelirken duyduklar stres ve uygunsuz artlarda yaplan müdahaleler yaamlar boyunca onlar etkiler. Bu ekilde yaplan di tedavileri onlarn ömür boyu doktor ve tedaviden kaçmalarna neden olur. Bu durumda çocuklar zorla koltua oturtmak yerine güvenli koullarda sedasyon destei alarak bu sorun çözülebilir.

Kalp-karacier-böbrek rahatszlklarnda, depresyon, epilepsi veya astm gibi kronik baz hastalklar olanlarda doz ayarlamas önemlidir. Hastann kendi doktorunun onay alndktan ve hastann kendi ilaç dozlarnn ayarlanmasndan sonra sedasyon uygulamas yaplmas gereklidir.

Ana Sayfaya Git