Diyabet tedavisinde egzersiz ilaç değerinde

En sık fazla kilolu ve hareketsiz kişilerde görülen diyabetin önlenmesinde kilo kaybı ve düzenli egzersiz çok önemli.

Haberler 13.04.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Obezitenin sadece eker hastal deil, hipertansiyon, inme, safra kesesi hastalklar ve hatta baz tür kanserlerde de görülme skln arttrdn söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Doç. Dr. Demet Yetkin, diyabet tedavisinde kullanlan eker düürücü ilaç tedavileri kadar kilo kontrolü ve egzersizin çok önemli olduuna dikkat çekiyor.

Kilo vermek art

çok sayda genetik, çevresel, fizyolojik, biyokimyasal, sosyokültürel ve psikolojik faktör; birbiri ile ilikili olarak obezite ve diyabet oluumuna neden olur. Ar ve yanl beslenme ile fiziksel aktivite yetersizlii en önemli nedenlerdendir. Ar kilolu olmak özellikle de göbek bölgesinde biriken ya dokusunun (Elma tipi obezite, erkek tipi imanlk olarak adlandrlr) diyabet açsndan daha fazla risk oluturduu gösterilmitir. Hazr ve hzl gda tüketim art, özellikle eker içerii yüksek gdalarn tüketilmesi ve gelien teknoloji ile yaamn kolaylap enerji harcamasnn azalmas obezitenin artmasna neden oluyor. Yanl beslenme alkanlklarn deitirmek daha fazla sebze ve meyve tüketimini arttrmak diyabet için çok önemlidir. Rafine eker içeren gdalardan kaçnmak kilo kayb ile birlikte eker dengesini korumak için de son derece kymetlidir.

Fiziksel aktiviteyi artrn

Egzersiz en az beslenme ve ilaç tedavisi kadar önemlidir. Özellikle, tip 2 diyabetli hastalarda fiziksel aktivitenin arttrlmas, ekerin hücreler tarafndan kullanlmasn hzlandrr ve kan ekerini düürücü yönde etki yapar. Ayrca kan yalar (kolesterol, trigliserid gibi) düzeylerinin de azalmasn salar. Egzersiz ayrca eker hastalarnda insülin ihtiyacn azaltarak ilaç tedavisinin de daha kolay uygulanmas hatta ilaçlarn dozlarnn ve saylarnn da azaltlmasn salayabilir.

Kalp sal için de önemli

Düzenli yaplan bir egzersiz ile kaslarn ve eklemlerin kuvvetlenmesi salanabilir ayrca kalp kas kuvvetlendirerek kalp hastalklar görülme skln azaltmaya da yardmc olur. Bu gibi olumlu faydalar yan sra egzersiz vücut arlnn azalmasna yardmc olarak daha iyi hissetmeyi salar.

Skl kiiye özel olmaldr

Genel olarak,haftada 150 dakikadan daha fazla ya da günde ortalama 30-45 dakika süren ve mümkünse haftann her günü yaplan orta düzeyde bir fiziksel etkinlik önerilir. Ancak her egzersiz program tüm diyabet hastalarnn uygulamas için uygun olmayabilir, önce doktor ile konuarak hastal ve kiiye özel en uygun egzersiz programnn belirlenmesi gerekir. Yaplan egzersizin iddeti, süresi, eker hastalna elik eden komplikasyonlarn varl, hatta kan ekeri seviyesine göre farkl egzersizler önerilebilir, hatta baz egzersizler kii için zararl bile olabilir. Son yllarda çok sayda kan diyet ve egzersizin kilo kayb ile birlikte diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde yararl olduunu gösteriyor. Bu nedenle eker hastal olsun olmasn, salkl beslenme ve düzenli egzersiz konusunda daha çok aktif olmak gerekir.

Ana Sayfaya Git