Diyet yaşam tarzı olmalı

BESLENME ve Diyet Uzmanı Berna Ertuğ, diyet yapmanın psikolojik olarak insanın kendine baskı uygulaması değil, yaşam tarzı olarak yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kazanabilmesi olduğunu belirtti.

Haberler 13.10.2017 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Berna Ertu, mevsimsel geçilerde, stresli ve düzensiz beslenmenin vitamin yetersizliklerine neden olabileceini, bunun da kiiyi hem kilo kontrolünde hem de baklk sisteminde olumsuz etkilediine dikkati çekti. Erti, diyet yapmann psikolojik olarak insann kendine bask uygulamas deil, yaam tarz olarak yeterli ve dengeli beslenme alkanlklarn kazanabilmesi olduunu vurgulad. Berna Ertu, Yeterli ve dengeli beslenme alkanlklar yaplamad için herkes bir sava halinde. Bunlar kazandktan sonra hem istenilen beden ölçüleri hem de salkl olma sürecini salam oluyoruz dedi.

Diyet kelimesinin hep yanl kullanldn aktaran Ertu, Diyetin anlam, günlük beslenmemizdir. Ama hep yanl kullanld için diyet kelimesini duyunca bask altnda hissediliyor diye konutu.

DYET ETTR TARTI DELDR

Herkesin yana, boyuna, cinsiyetine göre olmas gereken kilo aralnn farkl olduunu vurgulayan Ertu, unlar kaydetti:

20li yalarda 36 beden giyerken 40l yalarda 36 beden olmak zorunlu deildir. Herkesin olmas gereken ideal aral farkldr. Diyet sadece tart deildir. Herkes ilk önce tarty alglar oysa vücut analizi önemlidir. Ya oran, kas oran, su oran önemlidir ve yaa boya cinsiyete göre deiir. Tart eittir zayf olmak ya da tart eittir fit olmak deildir.

TAHIL TEMEL ENERJ KAYNAIDIR

Kilo vermek için yaplan pek çok hata bulunduunu anlatan Ertu, O kadar yalan yanl bilgi var ki. Kilo vermek için bir anda tahl grubunun çkarlmas en büyük yanltr. çünkü günlük beslenmede tahl grubuna çok ihtiyacmz var. Temel enerji kaynadr dedi. Kimine kahvaltda iki dilim ekmek ideal ölçüyken bir dier kiiye bu miktarn az gelebildiini sözlerine ekleyen Ertu, Ya da bir bakas 1 dilimle idare edebilir. Biz basit ekere, beyaz unla yaplm besinlere karyz ama sebze ve meyveden gelen karbonhidrat, kompleks karbonhidrattr. Koyu renkli bulgur, tam buday gibi tahllardan gelen karbonhidratlar kompleks karbonhidratlardr. Önemli olan ne az ne çok tüketmek. Süt, meyve ve sebze, et ile ekmek ve tahldan oluan 4 grup besin grubunu mutlaka tüketmemiz gerekir diye konutu.

ERKEKLER KADINLARA GÖRE DAHA RAHAT KLO VERYOR

Erkek ve kadnlarn kilo vermesi arasnda fark olduunu belirten Ertu, Bu, kiinin metabolizma hzyla alakal ama erkeklerin kas kütleleri daha yüksek olduu için kilo verme süreçleri bir tk daha yukarda oluyor dedi. Anatomik yapnn getirdii bir avantaj olarak erkeklerin kadnlara göre daha kolay kilo verebildiklerini aktaran Ertu, Ama burada bir parantez açmalyz, bu kiinin herhangi bir salk problemi yoksa dedi.

YAZ DÖNEM NSANIN IMARMA DÖNEM

Mevsim geçilerinde havann deikenliiyle birlikte herkesin yorgunluk ve enerji düüklüünden söz ettiini vurgulayan Berna Ertu, sözlerini öyle sürdürdü:

Yaz döneminde beslenmeyi abartyoruz. Düzen ayor. nsanlarn marma dönemi. Sonbaharla birlikte yeni bir balangç yapyoruz aslnda. Öncelikle düzenli uyku saatlerine geçilmesini öneriyorum. Düzenli beslenme, baklk sistemini de etkileyecei için dengeli beslenme çok önemli. Düzenli su tüketimi önemli çünkü su da vücudu dengede tutar. Mevsimsel geçilerde baklk sistemi etkilendii için özellikle C vitamininden zengin sebze ve meyve tüketiminin çeitlilik olarak artrlmas gerekiyor. Amacmz kilo kontrolü deil salkl yaamak. Bu nedenle doktor muayeneleri ve tahliller düzenli yaptrlmal. Hormonlardan vitaminlere kadar. çünkü mevsimsel geçilerde, stresli ve düzensiz beslenmede vitamin yetersizlikleri söz konusu olabiliyor. Bu da kiileri hem kilo kontrolünde hem de baklk sisteminde olumsuz etkiler. Haftada 3-4 gün 1 saat orta tempolu egzersiz yaplmal. Bu dengeyi kurarsak ne kiloyla ilgili sorun oluyor ne de salkla ilgili süreçlerde bizi zorlayacak sürprizlerle karlarz.

çOCUKLARDA ZAYIFLAMA DYET DEL KALOR PLANLAMASI

Son yllarda tüm dünyada çocuklarn kilo aldna da dikkati çeken Ertu, bunun nedeninin kalori içerii çok yüksek beslenme, öün düzensizlikleri, çok ekerli gdalarn tüketilmesi olduuna dikkat çekti. Salksz beslenme ve hareket kstlamasnn obezite sorununu getirdiini belirten Ertu, çocuklar daha hareketli hale getirirsek ve düzenli beslenmeyi öretirsek dengeyi buluruz. 18 yana kadar çocuklarda kesinlikle zayflama diyeti yaplmaz. Bu yalardaki çocuun almas gereken kalori planlanr, buna göre hareketlilii belirlenir. Dengeli ve yeterli beslenme, büyüme ve gelimesini tamamlayacak ekilde menü planlamas yaplr. Beslenme plandr bu dedi.

çocuklara tamamen yasak getirmenin yanl olduunu da kaydeden Ertu, unlar söyledi:

Bir çocuk hamburgeri sevebilir ama ev tipi hamburger, patates kzartmas yerine frnda patates yaplabilir. Ne kadar yasaklanrsa çocuklarda tüketim o kadar çok oluyor. çocuun bilinçlendirerek beslenmesi önemli. Bu konuda da en büyük faktör aileye düüyor. Önce anne ve babann beslenme alkanlklar düzenlemesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git