Diyetisyenden pratik tarifleri ile…

Bebek doğar doğmaz aileleri bir telaş basar. Evde hangi kurallar uygulansa, temizlikle ilgili nelere dikkat edilse tartışıp durulur. Yaşadığımız çevrenin sağlığımız üzerine etkisi büyük. Özellikle büyümekte olan çocukların sağlıkları ve ileriki yaşlardaki durumları çevreden çok etkilenir.

Haberler 22.12.2017 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doç. Dr. Nermin Tansu çocuklu evin hijyen kurallarn anlatt.

ÖNCE EVDE SALIKLI ORTAM SALANMALI

Genellikle bebek doar domaz bir tela balar. Eve giren çkan e-dost says snrlanr. çevremizde olabilecek hastala neden olan mikroplar öldürebilecek en kuvvetli deterjanlar kullanlr. Rüzgar, esinti olmasn diyerek pencereler açlmaz, eller antiseptik sabunlar ile ykanr, sterilizatörler kullanlr, hatta bebekler içme suyu ile ykanr. Evde evcil hayvan varsa uzaklatrlr. çocuklar bulac hastalklardan korumak için fanus gibi bir ortam salanr. Aslnda enfeksiyonlardan korunmak için evdeki hijyen kurallarna dikkat ederken arya kaçmamak gerekir. çünkü ar hijyen de baka hastalklara neden olabilir. Son yllarda astm gibi alerji hastalklarnn görülme sklnn artmasnda ar hijyen kurallar suçlanyor. Bu yüzden çocuklar temiz hava ve çevre koullarnn olduu doal ortamlarda yetitirilmeye çallmaldr.

BUNLARA DKKAT EDN

Bulac hastalklarn etkenleri çounlukla haprma, öksürük ile havaya karan damlacklar, zararl mikroorganizmalar ile bulam yiyecekler, su, ortak kullanlan bardak gibi eyalar ve ellerimizle bular. Havadaki mikroorganizmalar azaltmak için odalar iyi havalandrlmaldr.

Yerler düzenli silinmelidir. Ancak temizlik için kullanlan deterjanlara dikkat edilmelidir. Kimyasallar içeren deterjanlar yerine sabun bazl deterjanlar daha uygundur.

Yerde hal gibi toz tutan sergiler yerine tüysüz, toz tutmayanlar yelenmelidir.

Hasta kiiler ile yakn temastan kaçnlmaldr.

Temizliinden emin olduumuz sular kullanlmaldr.

Sebzeler iyi ykanmaldr. Sucuk, sosis gibi çi et yenmemelidir. Paraziter hastalklarn bir ksm iyi pimemi etler, iyi ykanmam sebzeler ile bular.

Yine kl kurdu gibi parazitler de trnak diplerinde tanan yumurtalar, iyi ykanmam iç çamarlar ve çaraflar ile bulaabilir.

çocuklarn trnaklar ksa kesilmelidir. Doru el ykama öretilmelidir.

ç çamarlar ve çaraflar ütülenmelidir.

Mutfakta açkta braklan yiyecekler ve gda artklar, böcek ve sineklerin ortaya çkmasna neden olur. Böcek ve sinekler için ilaç kullanmaktansa bunlarn ortaya çkmas engellenmelidir.

Mutfak tezgahlar ve kullanlan aletler iyi temizlenmelidir. Havlular veya temizlik bezleri iyi ve sk ykanmadnda zararl mikroorganizmalar tayabilirler. Tek kullanmlk bezler veya kat havlular tercih edilmelidir.

Banyolardaki yüksek nem oran da mikroorganizmalarn üremesi için iyi bir ortamdr. Banyo yüzeyleri iyi temizlenmeli ve kurulanmaldr. Kap kollar, musluklar, elektrik dümeleri iyi temizlenmediinde mikroorganizmalar eller ile tanabilir. Bunlarn da temizliine dikkat edilmelidir.

Evde toz tutabilecek fazla eyadan, aksesuarlardan kaçnlmaldr.

Ev tozu akarlarnn uzaklatrlmas için ev düzenli olarak elektrik süpürgesiyle temizlenmelidir.

Eve ayakkab ile girilmemesi de dardan gelebilecek zararl mikroorganizmalar azaltr.

çocuklar az eyann bulunduu geni alanlarda daha rahat oynarlar. Oyuncak seçimine dikkat edilmelidir. Ykanabilen oyuncaklar seçilmeli, toksik boya maddeleri içeren oyuncaklardan kaçnlmaldr.

çöp kutular çocuklarn eriebilecei yerlere konulmamaldr. Bebekler ve çocuklar çok merakl olup her yeri, her eyi kartrmaya baylrlar. Her bulduklarn azlarna götürürler. Bu yüzden, pis, bulak eyalar ve deterjanlar, ilaçlar gibi toksik maddeler çocuklarn eriiminden uzak tutulmaldr.

Evde hayvan besleniyorsa düzenli alarnn ve bakmlarnn yaplmasna dikkat edilmelidir.

çocuklar enfeksiyonlardan korumak için evdeki hijyen kurallarna dikkat ederken arya kaçmamak gerekir. çünkü son yllarda astm gibi alerji hastalklarnn görülme sklnn artmasnda ar hijyen kurallar suçlanmaktadr.

Ana Sayfaya Git