Diyette 8 önemli hata

Soğuk ve uzun geçen kış mevsiminin ardından güneş yüzünü göstermeye başladı. Artık kışın giyilen kalın giysilerin yerini ince giysiler alacak, haliyle alınan kilolar da daha görünür hale gelecek.

Haberler 21.05.2022 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA/Ahmet DEMR

DYARBAKIR(SÖZ)-Beslenme ve Diyet Uzman Ezgi Hazal çelik, özellikle çok düük kalorili diyetlerin salmz olumsuz yönde etkilediklerini belirterek, Tartya yansyan eksileri görsek de, bunun geçici bir arlk kayb olduunu unutmamal ve yetersiz beslenme nedeniyle kas kayb, ba ars, saç dökülmesi, kabzlk, kan ekeri dengesinin bozulmas, cilt kuruluu ile konsantrasyon problemleri gibi birçok sorunu beraberinde getirdiini bilmeliyiz. çok düük kalorili diyetlerden kaçnmal, salkl ve dengeli beslenerek kalc kilo kayb salamalyz diyor. Peki diyet sürecinde en sk hangi hatalar yapyoruz? çelik, diyet yaparken kaçnmanz gereken 8 hatay anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!

Hata: çok düük kalorili diyetler yapmak

Vücudumuzun salkl bir ekilde ilevini yerine getirebilmesi için günlük belirli bir kaloriye ihtiyacmz var. Bu kaloriyi gün içinde yediimiz/içtiimiz besinlerden alyoruz. çok düük kalorili diyetler yapmak ilk aamada tartya yansyan rakamlarla size kendinizi iyi hissettirse de bir süre sonra bu rakamlarn gerçek sonuçlar olmadn görüyoruz. Beslenme ve Diyet Uzman Ezgi Hazal çelik, genellikle sv formda ya da tek tip besin grubu içeren bu diyetlerin daha çok sv ve kas kayb ile sonuçland için verilen kilolarn ayn hzla geri alndn belirterek, Bunun yan sra vücudun enerji harcamas bu düzeye uyum salad için çok düük kalorili diyetler metabolizmann yavalamasna, bunun sonucunda kilolarn yava verilmesine de sebep oluyor diyor.

Dorusu: Uzun vadede arlk kayb salamamas ve sürdürülebilir olmamas nedeniyle çok düük kalorili diyetlerden kaçnn. Acele etmeden gereksinimlerinize uygun bir beslenme planyla bu süreci ilerletmelisiniz. Bireysel farkllklardan dolay kiiden kiiye deise de ideal arlk kayb haftada 0.5-1kg arasnda olmaldr.

Hata: Yasz beslenmek

Diyet sürecinde kalori aç salamak için tüm besin ögelerinde olduu gibi ya alm da bir miktar kstlanyor. Ancak kalori miktarn düürmek için yemekleri yasz piirmek, omega 9 ya asitleri ve E vitamininden zengin olan zeytinya gibi salkl yalar alamamanza sebep olduu gibi yada eriyen vitaminlerin emilimini de olumsuz yönde etkiliyor. Uzun vadede sal olumsuz etkileyen bu durum, diyet sürecinde bir süre sonra kilo kaybnn da durmasna veya yavalamasna neden olabiliyor.

Dorusu: Diyet yaparken, gereksinimlerinize uygun ekilde, bir porsiyonu yaklak 45 kcal olan zeytinya, avokado, ceviz, badem ve fndk gibi yal tohumlar tüketerek salkl ya asitlerinden zengin beslenebilirsiniz. Ancak ya grubundaki bu besinlerin enerji içeriini unutmayn ve ar miktarlarda tüketiminden kaçnarak diyetinize ekleyin.

Hata: Su yerine maden suyu içmek

Bahar ve yaz aylarnda snan havalarn etkisiyle daha sk susuyoruz ve asitli, serin bir içecek tüketme isteimiz artyor. Diyet yapanlarn ilk tercihi de kalorisiz olmas nedeniyle genellikle maden suyu oluyor. Ancak vücudumuzda birçok metabolik süreç için elzem olan su gün içinde yeteri kadar tüketilmediinde ya da su yerine maden suyu gibi farkl svlara arlk verildiinde kilo verme süreci yavalayabiliyor.

Dorusu: Tükettiimiz içecekler sv almn destekleseler de en iyi sv kayna sudur. Dolaysyla gün içinde ortalama 2-2.5 litre su içmeyi alkanlk edinin. Su tüketiminize ek olarak, günde en fazla 2 ie düük sodyum içeren (Na<100mg) maden sularndan içebilirsiniz.

Hata: Bol limonlu su içmek

Limonlu su içmek, günlük sv ve C vitamini almnzn artmasna katk salyor, ancak toplumdaki yaygn inann aksine, diyet sürecinde ya yakmyor. Beslenme ve Diyet Uzman Ezgi Hazal çelik, ayrca gün içinde tüketilen tüm sulara bol limon skmann da uzun vadede mide problemlerine ve di minelerinde hasara yol açabileceine dikkat çekiyor.

Dorusu: Limonlu su içerek güne balamak size iyi hissettiriyorsa ve herhangi bir mide problemiz yoksa, içine yarm limon sktnz bir büyük bardak (yaklak 300 ml) suyu tüketebilirsiniz.

Hata: Yeterince karbonhidrat tüketmemek

Diyet srasnda en sk yaplan hatalardan biri de, ekmek, pilav, makarna ve kurubaklagil gibi karbonhidrat içeren besinleri tümüyle beslenme planndan çkarmak oluyor. Ancak vücudumuzun temel enerji kayna olan karbonhidratlarn içerdikleri lif, B grubu vitaminler ve mineraller nedeniyle diyetten tamamen çkarlmalar uzun vadede kilo kaybnn yavalamasna, barsak düzeninin bozulmasna ve tatl ihtiyacnzn artmasna yol açabiliyor. Bu durum diyetinizin baarszlkla sonuçlanmasna ya da kstlanan besinleri ar miktarda tüketmenize neden olabiliyor.

Dorusu: Diyet yaparken karbonhidrat içeren besinleri kesmeyin. Burada en önemli nokta, tüketilen karbonhidratn türüdür diyen Beslenme ve Diyet Uzman Ezgi Hazal çelik, öyle devam ediyor: Eklenti eker, fruktoz urubu içeren ve beyaz unlu ilenmi yiyeceklerden uzak durmalsnz. Ancak tam tahll ürünleri, bulgur, karabuday gibi lif oran yüksek tahllar ve kurubaklagilleri porsiyon kontrolü salayarak tüketmeniz faydal olacaktr

Hata: Protein arlkl beslenmek

Hzl kilo kayb, kas kütlesini arttrmak ya da vücut ekillendirmek için sklkla bavurulan yüksek protein içeren diyetler, böbrek fonksiyonlarn olumsuz etkiledii gibi yüksek hayvansal ya almna da sebep oluyor. Protein gereksinimi kiiye özgü oluyor ve ihtiyaç üzerinde protein alm böbrek fonksiyonlar, barsak problemleri, kalp hastalklar açsndan da risk faktörünü oluturuyor. çerii size özgü planlanmam protein arlkl diyetler salnz olumsuz etkilemelerinin yan sra yüksek kalorili olmalar nedeniyle arlk kaybnn da önüne geçebiliyor.

Dorusu: Protein ihtiyac ya, cinsiyet, vücut arl, aktivite durumu, kronik hastalk varl gibi durumlara göre deiiyor. Profesyonel sporcu deilseniz veya ar direnç egzersizleri yapmyorsanz günlük protein almnz kilogram bana 1-1.2gr geçmemeli.

Hata: Uyku düzenine dikkat etmemek!

Scak havalarda azalan i temposu, sosyal yaamn hareketlenmesi ve tatil süreçleri nedeniyle geç saatlere sarkan uyku düzeni de kilo vermenize engel olabilen bir baka önemli faktör. Yetersiz ve kalitesiz uyku hem leptin ve ghrelin gibi vücutta tokluk ile açlk süreçlerini yöneten hormonlarn düzeylerini etkileyerek itahnzn artmasna hem de kalori younluu yüksek besinlere yönelmenize sebep olabiliyor.

Dorusu: Diyet yaparken yeterli ve kaliteli uyku, süreci daha rahat yönetmemizi salayacaktr. Son zamanlarda daha bireysel sürelerden söz edilse de, yaplan çalmalar 6 saatten az, 9 saatten fazla uyumamz gerektiini ortaya koyuyor.

Hata: Sürekli tartlmak

Diyet yapmaya baladktan sonra sk sk tartlp diyetin sonucunu bir an önce görmek isteyebiliyoruz. Ancak vücut arl gün içinde birçok nedene bal olarak deiiklik gösteriyor. O gün içinde yediiniz besinler, sv almnz ve uyku düzeniniz gibi birçok etken tartya yansyan sonucu etkiliyor. Dolaysyla diyet sürecinde her gün düzenli arlk kayb olmayabiliyor. Tartda istediiniz sonucu görmemek de diyet motivasyonunu düürebiliyor.

Dorusu: Haftada bir kez, ayn tartda, sabah aç karnna, dklama sonras ve giysisiz ölçüm yapmanz daha doru bir tercih olacaktr.

Ana Sayfaya Git