Doğru beslenin böbrek taşını önleyin!

Son yıllarda böbrek hastalıkları giderek artış gösteriyor. Böbrek sağlığını korumak için başta aşırı tuz kullanımı gibi böbreklerde taş oluşturabilecek bazı beslenme hatalarına dur demek gerekiyor.

Haberler 04.03.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpac 9 Mart Dünya Böbrek Günü öncesinde böbreklerde ta oluumuna yol açabilen beslenme hatalar hakknda bilgi verdi.

Sakatattan uzak durun

Aratrmalara göre genellikle her 10 kiiden biri yaam boyunca en az 1 kez böbrek ta ile ilgili bir problem yaayabiliyor. Yaplan beslenme hatalar böbrek salnn bozulmasnda önemli bir etken. Fazla tüketilen baz besinler böbrekte ta oluumuna yol açabilir. Bunlarn banda fazla tuz içermesi nedeni ile sakatatlar geliyor. Dil, böbrek, dalak gibi sakatatlar yüksek tuz içermesi nedeni ile böbreklere zarar verebilir. Ayrca yüksek kolesterol, ar kilo alma gibi problemleri de beraberinde getirebilir. Özellikle tansiyon problemi olan kiiler artan sakatat tüketimi sonrasnda böbrek hastalklar ile kar karya kalabilir.

Fazla protein ta oluumunu kolaylatryor

Genellikle kilo vermek için uygulanan hayvansal proteinden zengin, düük karbonhidratl diyetler böbreklerde ta riskini arttrabiliyor. Yüksek hayvansal protein; idrarda kalsiyum, oksalat ve ürat atlmn artrabiliyor ve yine idrardaki koruyucu madde olan sitrat azaltabiliyor. Bu durumda böbreklerde ta oluumunu kolaylaabiliyor. Özellikle böbrek tana yatknl olan kiiler daha dikkatli olmaldr.

Kuruyemii günde 1 avuçtan fazla tüketmeyin

Kuruyemi fazla tüketildiinde böbreklerde ta oluumuna neden olan besinlerdendir. Fndk, fstk gibi kuru yemileri günde 1 avuçtan fazla tüketmek tuz orannn yüksek olmas nedeni ile zararl olabilir. Avuç avuç kuruyemi tüketerek vücuda alnan ar tuz, kan basncnn yükselmesine ve dolaysyla da tansiyonun yükselmesine yol açar.

Ispana iyi ykayn, fazla tuz eklemeyin

Ispanak yüksek besin deerlerine sahip bir gdadr. Demir, lif, kalsiyum ve potasyum bakmndan oldukça zengindir. Haftada 1-2 defa tüketilmesi uygundur; ancak ar tüketilirse spanak böbrekler için zararl bir hale gelebilir. çünkü içinde ta oluumuna yol açabilecek oksalat da vardr. Fazla tüketimi içerdii kalsiyum nedeni ile de böbreklerde ta oluturabilir. Haftada 1-2 kez tüketilmesi önerilen spanan iyi ykanmas ve piirilirken fazla tuz eklenmemesi ta oluumunu önlemesi için önemlidir.

Susuz ve hareketsiz kalmak böbreklere zarar veriyor

Vücudun susuz kalmas ve hareketsiz yaam sebebi ile alnan kilolar zamanla böbrekleri yoruyor. Böbrek talarn önlemek için öncelikle günde 1.5-2 litre su içme alkanl kazanmak gerekir. çünkü susuz kalan vücutta idrar zamanla daha youn hale gelir ve kristallerin idrar yollarnda çökmesine yol açar. Kilo kontrolü salamak içinse çok ar sporlar yaplmasna gerek yok. Düzenli olarak günlük yürüyüler, hafif tempolu koular, yaplabiliyorsa bisiklete binmek fazla kilolardan kurtulmay salayacaktr. Düzenli egzersiz yaparak diyabet, hipertansiyon gibi hastalklardan korunabilir ve böbreklere verebilecek zararlar önleyebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git