Doç. Dr. Toprak: Antibiyotik direnci gibi kanser direnci gelişiyor

LENFOMA Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Genel Sekreteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, kanser hücrelerinin de antibiyotik direnci gibi kanser ilaçlarına karşı direnç geliştirdiğini açıkladı ve kanser hücrelerinin bağışıklık sisteminden kaçabildiğini söyledi.

Haberler 08.05.2017 - 08:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

LLMBR tarafndan gerçekletirilen 5. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastalar Kongresi kapsamnda düzenlenen basn toplantsnda LLMBR Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Muhit Özcan, LLMBR YK Genel Sekreteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, LLMBR Yönetim Kurulu Sayman Selma Ulusoy ve LLMBIR Yönetim Kurulu Ertugrul Akçaolu katld.

KANSER HÜCRELER DE DRENç GELTRYOR

Biyoteknolojik ilaçlarn 2ye ayrldn ve Türkiyede henüz ruhsatlandrlmadn belirten Doç. Dr. Toprak, immünoterapi tedavisinin ne olduunu öyle açklad:

mmünoterapi yani baklk sistemimiz güçlendiren ilaçlar ve hedefe yönelik. Bunlarn hepsi akll ilaçlar olarak snflandrlyor. mmünoterapi nedir? Bizim baklk sistemimizi güçlendiren ilaçlar. Bizim baklk sistemimiz aktif ve canl. Sadece enfeksiyonlar deil kanserleen hücreleri de tanyoruz. Bu hücreleri hücre düzeyinde tanyp bu kötü hücreleri immün sistemimiz ortadan kaldryor ama tümörler, kanserler akll hücreler. Benim baklk sistemimden kaçabilmek için birtakm yeni moleküller gelitiriyorlar. Benim baklk sistemim Bu kanser hücresi deil herhalde diyor ve o sistemin kontrolünden kaçabiliyor. Bu kanserin bir özellii. Kanser hücresi akll hücreler, kendilerini gelitiriyorlar, ilaç direnci gelitiriyorlar. Siz bir kansere ayn ilac veriyorsunuz, kanser hücreleri bu ilaca kar zaman içerisinde direnç gelitiriyor.

te biz kanseri daha iyi tandkça, kanserin benim baklk sistemimden nasl kaçtn örendikçe, biyoteknoloji gelitikçe ben kanserin benim baklk sistemimden nasl kaçtn öreniyorum. Dolaysyla benim immün sistemimden kanser hücresinin atlad, kaçt yeri kapatyorum. mmünoterapi ite bu. Bir anlamda benim baklk sistemimi güçlendiren, kanser hücresinin benim baklk sistemimden kaçmasn, yok olmasn engelleyen birtakm ilaçlar.

MMÜNOTERAP DRENçL KANSERE KARI KULLANILABLR

mmünoterapinin genellikle ilk tercih edilen tedavi seçenei olmadn belirten Doç. Dr. Toprak unlar açklad:

mmünoterapi aslnda hiçbir tedavide ilk srada kullandmz ilaçlar deildir. Biz ilk sra klasik kemoterapitklerimizi kullanyoruz ama maalesef kanser hücreleri akll hücreler. Bunlar direnç gelitiriyor. Klasik kemoterapotiklerimize direnç gelitiriyor. Maalesef hastann kanseri çok dirençli bir kanser haline gelebiliyor. Dolaysyla bu aamalardan sonra dirençli kansere kar bu immünoterapiyi kullanyorum. Bazen tek bana da kullanlyor. Bazen klasik kemoterapotiklerle kombine ekilde kullanlyor.

HEDEFE BULAN LK LAç SAKALIM SÜRESN UZATIYOR

Toplantda yeni kullanlmaya balanan bir ilaçtan da söz eden LLMBR Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. Muhit Özün, midostaurin etken maddeli yeni kullanlmaya balanan bir ilacn sakalm süresini 26 aydan 87 aya çkardn belirtti ve unlar söyledi:

17 ülkede 225 merkezin katlmyla Richard M Stone tarafndan yaplan ve Blood dergisinde yaymlanan 3279 AMLli hastada yaplan çalmann sonuçlar, FLT 3gen deiimi tayan hastalarda tedaviye FLT3ü durduran bu etken madddelli ilacn eklenmesinin sakalm 26 aydan 87 ay civarna çok önemli miktarda uzattn ortaya koydu. Bu bilgi üzerine de FDA 1990 ylndan bu yana ilk kez bir ilac AML tedavisinde onaylad. Bu ilaç AML de hedefe yönelik (hedefi bulan) ilk ilaç olmas açsndan önem tamaktadr.

13 KANSERN SEBEB OBEZTE, 11 KANSERN çARES EGZERSZ

LLMBR Yönetim Kurulu Sayman Selma Ulusoy da toplantda obezitenin kanser üzerindeki etkilerinden bahsetti. Sigara kötülüklerin anas ise obezite babasdr diyen Ulusoy 13 kanserin sebebinin 11 kanserin de çaresinin bulunduunu belirtti ve 2016 ylnda yaynlanan bir çalmada, Avrupa ve ABDden 1,5 milyona yakn kiinin katlmyla yaplm çalmalarn genel analizinde günlük bo zamanlarda yaplan fiziksel aktivitenin aralarnda multipl miyelom ve myeloid lösemilerin de olduu 13 kanserin geliim riskini belirgin olarak azaltt bulunmutur. dedi.

Ana Sayfaya Git