Dondurma bağırsak dostu!

Sıcak günlerin artması nedeniyle dondurma tüketimi konusunda önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aslıhan Kara, “Dondurma, yüksek besleyici değerine sahip olmakla birlikte diyet lif ve doğal antioksidan yönünden zengin bir ürün olarak görülmemektedir.” dedi.

Haberler 27.05.2022 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ) - Süt ürünleri içinde oldukça fazla tercih edilen dondurmann zengin bir besin içeriine sahip, sindirimi kolay, kendine özgü tat, aroma ve tekstürü (dokusu) olan, yl boyunca tüketim alkanl devam eden bir besin olduunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Aslhan Kara, Dondurma karbonhidrat, ya, protein gibi makro-bileenler; A, D, E, K, B2, B6, B12 vitaminleri ile yeterli düzeyde baz mineral (Ca, P, Mg, Na, K, I, Mn ve Zn) mikro-bileenler bakmndan zengin olmaldr eklinde konutu.

BESLENME VE KALOR AçISINDAN ÖNEML

Dondurma yapmnda kullanlan sütün bileiminde bulunan proteinlerin vücudun kendisinin üretemedii amino asitleri yeterli ve dengeli bir biçimde içerdiini ve dondurmada süte göre daha fazla ya ve protein bulunduunun altn çizen Diyetisyen Aslhan Kara, bu yüzden dondurmann beslenme ve kalori bakmndan önemli bir süt ürünü olduunu ifade etti.

BAIRSAK SALIINA FAYDALI

Son yllarda bilinçli tüketicilerin salkl ve fonksiyonel gda tüketmek istemeleri nedeniyle diyet lifler, probiyotik ve laktik asit bakterileri, alternatif tatlandrclar, doal antioksidanlar gibi besinsel ve fizyolojik özellikleri olan bileenlerin dondurma üretiminde kullanlmaya balandna dikkat çeken Dyt. Aslhan Kara, dondurmann tüketilme biçimine yönelik u önerilerde bulundu:

Dondurma akam saatleri yerine, gündüzleri ara öün olarak tüketilmelidir. Akam saatlerinde ve hzl ve bilinçsiz dondurma tüketmek boaz enfeksiyonu hastalklarn artrabilir. Ayn zamanda dondurmay lk su ile tüketmek boaz enfeksiyon skln azaltmaktadr.

ERBETL TATLILARA GÖRE DAHA HAFF

Dondurmann kalsiyum açsndan da önemli bir besin kayna olduunu belirten Dyt. Aslhan Kara, Ortalama 1 bardak sütten alacamz kalsiyum miktar 3 top dondurmaya edeerdir. erbetli veya hamurlu tatllara göre daha salkl ve hafif olan dondurmay özellikle ara öünde daha salkl bir tatl olarak tüketebilirsiniz diye konutu.

SALIKLI VE HJYENK KOULLARDA HAZIRLANMALI

Dondurma tüketilirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususun salkl ve hijyenik artlarda hazrlanmas olduunu söyleyen Dyt. Aslhan Kara, bunun için de dondurmann pastörize sütten yaplmas ve hijyenik koullarda üretilmesine dikkat edilmesi gerektiini iaret etti.

AçIKTA SATILAN DONDURMALARA DKKAT

Salksz koullarda üretilen dondurmada bakterilerin kolaylkla üreyerek salmz bozabilecei uyarsnda bulunan Dyt. Aslhan Kara, bu nedenle özellikle açkta satlan dondurmalar ve buzlu içecekler satn alnrken dikkatli olunmas, güvenilir olmayan yerlerden, sokak satclarndan dondurma satn alnmamas gerektiini vurgulad.

Dyt. Aslhan Kara, Paketlenmi dondurmalar ve buzlu gdalarda ise paket üzerindeki etiket okunmal, Tarm ve Köy leri Bakanl üretim/ithalat izninin olup olmadna, son kullanma tarihine dikkat edilmeli, izinsiz ve/veya son kullanma tarihi geçmi ürünler asla satn alnmamaldr dedi.

ILIK SUYLA TÜKETLRSE BOAZ ENFEKSYONU RSK AZALIR

Dondurma akam saatleri yerine, gündüz saatlerinde ara öün olarak tüketilmesi gerektiini sözlerine ekleyen Dyt. Aslhan Kara, Akam saatlerinde ve hzl ve bilinçsiz dondurma tüketmek boaz enfeksiyonu hastalklarn artrabilir. Ayn zamanda dondurmay lk su ile tüketmek boaz enfeksiyon skln azaltmaktadr diye konutu.

HAFTADA 1-2 KEZ TÜKETLEBLR

Dondurma gün içinde ikindi ara öünde tercih edilmesini tavsiye eden Dyt. Aslhan Kara, Haftada 1-2 kez 1-2 top dondurma tüketebilirsiniz. 1 porsiyon dondurma 100-120 kkaldir. Dondurma tüketmek istiyorsanz beslenme programnzdan 1 orta boy meyve, 1 bardak süt ve 1 ince dilim ekmei çkartarak tüketebilirsiniz. Kalorisi dier tatllara göre daha düük ve hafif olduu için dier tatllara göre daha çok tercih edilebilir dedi.

DYET YAPANLAR PROBYOTKL DONDURMA TERCH EDEBLR

Diyet yapanlar için de dondurma önerilerinde bulunan Dyt. Aslhan Kara, Diyet yapanlar daha besleyici ve salkl olan probiyotikli dondurmalar, spirulina eklenmi dondurmalar, badem sütü, soya sütü gibi bitkisel sütten yaplm dondurmalar, gerçek meyvelerden yaplm dondurmalar, ya oran daha düük olan keçi sütünden yaplm dondurmalar, dondurulmu yourttan elde edilen probiyotik dondurmalar tercih edebilirler ifadelerini kulland.

EV YAPIMI DONDURMA TARF

Dyt. Aslhan Kara, ev yapm çilekli dondurma tarifini ise öyle anlatt:

Malzemeler: 1 su barda süzme yourt, 5-6 adet çilek, 1 yemek ka bal, vanilin.

Hazrlan: çilekleri dilimleyin ve buzlukta dondurun. Yourt, bal ve vanilyay ayr bir kapta çrpn. Dondurulmu çilekle beraber blenderda kartrn. Tekrar buzlukta 1 saat bekletip tüketebilirsiniz. Üzerine nane ekleyip servis edebilir.

Ana Sayfaya Git