Emziren annelere sıvı tüketin tavsiyesi

Uzmanlar, yeni doğum yapan annelerin bolca sıvı tüketerek süt kalitesini artırabileceklerini, beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Haberler 23.10.2017 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Sebahat Ergün Türk, emziren annelerde beslenme konusunda yanllklar yapldn belirterek, Yeni doan bir bebein 2 saatte bir emzirilmesi gibi bir yanl konumuz var. Bebek yeni doduu için süt yetersiz gelebilir, o anda gaz oluabilir, belki uykuya da yenik dümü olabilir, hani 2 saatte bir ara çok uzun olabilir o yüzden bebek istedikçe vermemiz gerekir. Bu bizim için bir avantajdr. çünkü bebek emdikçe sinir hücreleri uyarlr, sinir hücreleri uyarldkça da süt salm artar ve sütümüz yeterli seviyeye gelir dedi.

Annelerimizin sv tüketmesi gerekir

Emziren annelerin ald sv miktarnn süt miktarn belirlediini belirten Beslenme ve Diyet Uzman Sebahat Ergün Türk, Öncelikle bizim için en önemli olan etmen sv tüketimi. 3,5-4 litreye varacak kadar annelerimizin sv tüketmesi gerekir. Bu sadece su deildir tabii ki. çtiimiz meyve sular, kompostolar, ayran, süt bunlarla beraber toplam 3,5-4 litreyi bulmamz gerekmektedir ki yeterli sv vücudumuzda kullanlarak süt üretilebilsin. Tabii ki sv miktar süt miktarn belirlerken sütümüzün kalitesini de bizim beslenmemiz belirleyecektir. Besin kalitemizin oldukça güzel olmas gerekir ki sütümüz kaliteli olsun. Mesela emziren annelerimizin rezene çay kullanmasn tavsiye ederim. Günde 2-3 fincan kullanabilirler. Hem bebei rahatlatr hem de süt miktarn arttrr. Beslenmede annelerimizin kahvalty, öle yemeini ve akam yemeini kesinlikle atlamamas gerekir. Kahvaltda her gün muhakkak bir yumurta bulunmas gerekir. çünkü yumurta da anne sütüne yakn bir protein kalitesi bulunmaktadr, biyolojik deeri oldukça yüksektir. O yüzden annelerimizin olabildiince her gün yumurta yemesini tavsiye ederim. Bunun yannda peynir, zeytin, çi sebzelerden domates, salatalk, mevsim sebzeleri, yeillik, maydanoz bunlarn bolca kullanlmasn tavsiye ederim. 2-3 dilim kadar ekmek ama ekmein beyaz ekmek olmasndan ziyade tam buday ürünleri veya tam çavdar ürünleri olabilir. Bunlar hem kalorisel olarak daha düüktür hem de vitamin, mineral deeri bakmndan daha zengindir. Onun dnda öle yemeini, akam yemeini atlamayacak ve et, tavuk, balk tüketmeli. Yani 3-4 gün içerisinde birinde krmz et, birinde beyaz et, birinde balk olarak kullanlabilir. Kalan günlerimizde sebze ve kuru baklagillere arlk vermeliyiz. Tabii ki de ilk balangç aamas kuru baklagiller sindirim sistemini biraz yorabilir o yüzden biraz kontrollü kullanmak da fayda vardr ifadelerini kulland.

Aneye bir rahatszlk brakacaktr

Sebahat Ergün Türk, sezaryenle doum yapan annelere süt tüketimini tavsiye etmediini vurgulayarak, Sezaryenli annelerimizin özellikle ilk bir hafta içerisinde süt tüketimini genellikle tavsiye etmiyoruz. çünkü daha sindirim sistemleri iyi olmad için gaz oluumuna sebep olabilir, kabzlk durumu ortaya çkabilir ve barsak sistemlerinde ciddi rahatszlklar oluabilir. çi sebze ve çi meyve kullanmalarn tavsiye etmiyoruz. Onlar da ayn ekilde rahatszlk verebilir. eftali ve muz ile yaplan ürünlerden uzak durmalarn tavsiye ediyorum. Bu kabzla sebep olabilir çünkü. Sezaryen olmayan ve normal doum yapan annelerimiz ise bunlara 2-3 gün süreyle dikkat etmelerini tavsiye ederim. Onun dnda rahatlkla kullanabilirler. Bu arada komposto, süt miktarn ve süt kalitesini artran besinler arasndadr. Ölen yemeklerinde, akam yemeklerinde birer kase komposto bulundurabilirler. Zaman zaman kays, erik, üzüm bunlar kartrp yapabilirler. Yeterli süre geçtikten sonra eftali kompostosu da yapabilirler. Tahin helvalar da sütün kalitesini artrr ve bebee iyi gelir. Ama burada önemli olan porsiyon kontrolüdür. Annelerimiz genelde yanl bir bilgiye sahiptir, bir de çevresel baskmz vardr bizim. Etraftan aman daha fazla ye sütün olsun, bebeine yarasn gibi baz söylemler olabiliyor bu yanl. Normal gebe kalmadan önceki itah durumunu düünelim... deal kilodaki annemizin 3te 1i kadar artrmas gerekiyor yeme miktarn, onun daha üstüne çkmas gerekmiyor. Unutulmamaldr ki yenilen her fazla yemek bebee süt deil anneye ya olarak geri dönü yapacaktr, anneye bir rahatszlk brakacaktr, diyabet, kolesterol gibi. Fazla kilolar bunlara sebep olabilir dedi.

Ergün Türk, ayrca yourt, ayran ve süt günde 3 porsiyon kadar kullanlmas gerektiini belirterek, Günlük süt tüketimimiz çok önemli, süt ürünlerinden kullanmamz gerekiyor. Yourt, ayran, süt günde 3 porsiyon kadar kullanmamz gerekiyor. Peki, bir porsiyon ölçülerimiz neler? 200 cclik bardaklarmz bir su barda sütümüz 1 porsiyondur. 1 kepçe yourdumuz 1 porsiyondur ve 2 su barda ayranmz 1 porsiyondur. Bundan 3 porsiyon kullanmalarn tavsiye ediyorum ve 3 porsiyon kadar meyve kullanmalarn tavsiye ediyorum. Tabii bir porsiyon meyve dediimiz zaman bir tabak dolusu meyve deil, her meyvenin kendisine özel porsiyon miktarlar vardr. Elmann orta boyu bir porsiyondur, muzun yars bir porsiyondur, mandalinann 2 tane küçüü bir porsiyondur ya da hurmann 3 tanesi bir porsiyondur gibi. Bu ekilde kullanmalarn tavsiye ederim eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git