Enginarın bu 7 faydasını bilseniz...

İlkbaharın sağlık deposu olarak öne çıkan sebzelerinden biri enginar… Çoğunlukla, yeşil yeşil yapraklar arasına saklanmış ‘enginar kalbi’ olarak adlandırılan, çanak şeklindeki etli kısmı tüketilse de, yaprakları da ayrı birer şifa kaynağı.

Haberler 28.05.2021 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Beslenme ve Diyet Uzman Hazal çatrtan çobanolu Kangar, kenger, sinar olarak da bilinen, karacier dostu olan enginar; kalpten kansere birçok hastala kar korunmamzda destek salyor. Ayrca salkl bir diyet dostu olarak karmza çkyor. Enginarn yapraklarn da tüketerek, içeriindeki A, C, B, D ve E vitaminleri ile baklnz güçlendirebilirsiniz. Enginar, her ne kadar ilkbahar-yaz döneminin sebzesi olsa da uygun saklama koullar ile saland takdirde ilk günkü tazelik ve lezzeti ile her mevsimde tüketilebilir. Ancak potasyum içerii ve vücuttan su atc etkisi nedeniyle böbrek hastal olanlarn kontrollü bir ekilde tüketmesi gerekiyor diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Hazal çatrtan çobanolu, enginarn salmza faydalarn ve baharn bu salk deposu sebzesinden kn da faydalanabilmek için saklama koullarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Karacieri temizliyor

Antioksidan içerii (sinarin ve silimarin) ve safra salgsna katks ile karacierin temizlenmesinde ve toksinlerden arnmasnda etkilidir. Bu etkisi ile karacier yalanmas tedavisinde de önemli bir yere sahiptir.

yi kolesterolü yükseltiyor

Yaplan baz çalmalar; enginarn iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmeye ve luteolin isimli antioksidan sayesinde kötü huylu (LDL) kolesterolün oluumunu engellemeye fayda saladn gösteriyor.

Bakl güçlendiriyor

Enginar; içeriinde yüksek miktarda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri barndryor. Zengin mineral ve vitaminleriyle bakl güçlendiriyor.

Kan basncn dengeliyor

çeriindeki potasyum ve damar genilemesini salayan enzimi aktive etme özellii ile kan basncn düürmede ve dengelemede fayda salyor.

Sindirimi düzenliyor

Diyet lifleri ve prebiyotik inülin açsndan oldukça zengin bir besin olmas nedeniyle barsak fonksiyonlarn düzenliyor, yararl bakterilerin beslenmesini salayarak barsak florasn düzenlemeye yardmc oluyor.

Kansere kar koruyor

Quercetin, silimarin, gallik asit gibi çok çeitli antioksidanlar içeren enginar; bu özellikleri sayesinde düzenli tüketildiinde vücudun kansere ve daha pek çok kronik hastala kar korunmasna katk salyor.

Kilo vermeye yardmc oluyor

100 gramnn yaklak 50 kalori ve karbonhidrat içeriinin de düük olmas nedeniyle kilo verme/koruma, salkl beslenme sürecinde diyetlerin önemli bir parçasdr.

Ana Sayfaya Git