Erken doğumun 13 önemli risk faktörü!

Bebek bekleyen çiftlerin en başta gelen istekleri bebeklerinin zamanında ve sağlıklı doğmaları hiç kuşkusuz. Ancak günümüzde her 8-10 doğumdan 1’inde bebekler beklenen tarihten erken dünyaya geliyor.

Haberler 10.12.2019 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar ve Doum / Perinatoloji Uzman Prof. Dr. brahim Bildirici erken douma neden olan etkenleri anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

çok kilolu ya da çok zayf olmak

Özellikle obezite sorunu olan kadnlarda hamilelikte hipertansiyon ve diyabet daha fazla görülüyor; bu hastalklar da erken doumu gerektirebiliyor. çok zayf kadnlarda ise beslenme bozukluu ve artm stres hormonlar erken douma zemin hazrlayabiliyor. Dolaysyla hamile kalnmadan önce ideal vücut kitle indeksi olan 18.5-24.9 kg/m2 aras deere ulamak çok önemli.

çoul hamilelikler

Kadn Hastalklar ve Doum/ Perinatoloji Uzman Prof. Dr. brahim Bildirici çoul hamileliklerin erken doum için önemli bir risk faktörü olduu uyarsnda bulunarak, Bu nedenle infertilite tedavilerinde tekiz hamilelik hedeflenmeli ve mümkün olduunca tek embriyo transfer politikas tercih edilmeli diyor.

Sigara kullanm

Sigara anne adaynn ve plasentann oksijen almn bozarak; erken doum, erken su gelmesi, düük doum arl ve plasentann erken ayrlmas gibi risklerin tümünü artryor. Bu önemli zararlar nedeniyle sigarann hiç içilmemesi, eer içiliyorsa tercihen hamile kalnmadan veya hamilelikle birlikte braklmas çok önemli.

Hamilelikler arasnn 6 aydan ksa olmas

Yaplan çalmalara göre; 6 aydan ksa aralkla hamile kalnmas erken doum riskini 1.5 kat artryor. Hamilelikler arasnda 1.5-2 yl olmas ideal kabul ediliyor.

Hamilelik zehirlenmesi

Tansiyon yükselmesi ve idrarda proteinle karakterize preeklampsi, toplumdaki bilinen adyla hamilelik zehirlenmesi sklkla erken doumla sonuçlanyor. Annede nörolojik sorunlara, kan deerlerinde, karacier ve böbrek fonksiyonlarnda bozulmaya, akcier ödemi gibi hayat tehdit edebilecek tablolara; bebekte de büyüme gerilii ve ölüm riskinde arta yol açabiliyor. Uygun hamilelerde tedaviyle doum için zaman kazanlmaya çallyor.

Tiroit hastalklar ve diyabet

Prof. Dr. brahim Bildirici tiroit hormonu ve kan eker düzeylerinin ideal olarak hamile kalnmadan önce deerlendirilip kontrol altna alnmas ve bu kontrolün hamilelik boyunca devam ettirilmesi gerektiini belirterek, Yaplan çalmalara göre, tiroit hastalklar kontrol altnda deilse, erken doum riskini 1.2 kat artryor. Bunun yan sra gebelik ekeri de tan almaz ve iyi kontrol edilmezse hem ölü doum hem de erken doum riskini artran bir dier önemli faktörü oluturuyor diyor.

Erken doum öyküsü

Prof. Dr. brahim Bildirici daha önceki hamilelikte erken doum hikayesi varlnn riski artran en önemli faktörlerden biri olduuna dikkat çekerek sözlerine öyle devam ediyor: Bu gruptaki her 3 kadndan biri mevcut hamilelikte erken doum yapabiliyor. Hamileliin 16-36. haftalar arasnda uygulanan progesteron tedavisi fayda salyor ve erken doum riskini azaltyor. Yine bu grupta 16-22. hafta arasnda rahim az uzunluunun deerlendirilmesi ve ksa bulunduunda progesteronun yan sra rahim azna diki atlmasyla erken doum önlenebiliyor

Dieti hastalklar

Di hastalklar ve özellikle dieti iltihab erken doum için bir risk faktörü. Bu nedenle hamile kalnmadan önce iyi bir di hekimi muayenesi ve çürükler ile dieti iltihabnn tedavi edilmesi de çok önemli.Hamilelik sürecinde de gereken di tedavilerinin hzla yaplmas, doumun zamanda gerçeklemesinde önem tayor.

Rahimdeki sorunlar

çoul hamilelikler ve bebein çevresini saran suyun fazla olmas nedeniyle rahmin fazla gerildii durumlarda da erken doum riski artyor. Rahimde perde olmas, ikili veya yarm rahim gibi rahimdeki ekil bozukluklar ile geçirilmi rahim ameliyatlarnda da erken doum riski genel popülasyondan daha fazla oluyor. Prof. Dr. brahim Bildirici rahim az yetmezliinin de önemli bir risk faktörü olduunu belirterek, Özellikle geçirilmi LEEP/konizasyonu olan, birden fazla kürtaj ya da öyküsünde 2. üç aylk dönemde (trimesterde) hamilelik sonlandrlmas olan hamileler bu açdan risk altnda diyor. Rahim aznda ksalma mevcutsa diki (serkülaj) yöntemi uygulanarak erken doum önlenebiliyor.

Enfeksiyonlar

Vajina ile rahim az florasnn deimesi ve bakterilerin yukarya doru trmanarak normalde buna geçit vermeyen amniyotik svy enfekte etmeleri, erken doumun önemli nedenleri arasnda yer alyor. Miyadndan önce suyu gelen hamilelerde gizli enfeksiyon olabiliyor, bu olgulara erken doumu erteleyebilmek için bir hafta antibiyotik tedavisi uygulanyor. Hamilelik öncesinde ya da hamilelikte; rahim aznda chlamydia ve gonore gibi enfeksiyonlar, bakteriyel vaginozis denilen ve vajinal florann bozulmasyla seyreden akntl durumlar tespit edilirse, tedavi ediliyor. Bunlarn yan sra idrar yolu enfeksiyonu ve zatürre gibi baka organlarda oluan enfeksiyonlarn da hzla tedavi edilmeleri erken doum riskini azaltyor.

Plasental sorunlar

Plasentann rahim azna yerlemesi (plasenta previa) veya plasentann erken ayrlmas (ablasyo plasenta) gibi tablolar da erken doum nedeni. Plasenta previa tablosunda kanama oluursa hastanede izlem ve takiple beklenen doum tarihine yaklalabiliyor, bu srada uygun hamilelerde anneye bebein akcierlerini gelitirici ine uygulanyor.

Fetal büyüme gerilii

Hamilelik haftasna göre, kilosu beklenen arln yüzde 10undan daha az olan fetuslarda kordondaki kan akmnda bozulma, sv azalmas, anne karnnda stres ve kayp riski geliebiliyor; bu durum da erken doum gerektirebiliyor. Ayrca fetusun baz doumsal anormallikleri de erken doumla sonuçlanabiliyor.

Vajinal kanamalar

Hamilelikte özellikle 12. haftadan sonra vajinal kanamalar olmas halinde erken doum riski yükseliyor. çou hamilede kanama sonras hayat temposunun düürülmesi, istirahatin artrlmas, cinsel aktivite yasa, sanclar varsa buna yönelik ilaç tedavileri gibi yöntemler önerilse de, bunlarn etkinlii kantlanm deil.

Ana Sayfaya Git