Erken kanser hücrelerinin tespitinde manyetik tel teknolojisi

Bilim insanları, kan dolaşımındaki kanser hücrelerini erken tespit etmek ve potansiyel olarak kaldırmak için manyetik tel kullandıkları yeni bir teknolojiyi denedi.

Haberler 19.07.2018 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Russia Todayin internet sitesinde yer alan habere göre, ABDnin Stanford Üniversitesinden aratrmaclar, manyetik tel teknolojisinin imdiye kadar yalnzca domuzlar üzerinde kullanldn belirtti.

Yaplan karlatrmada ise günümüzde uygulanan standart kan testlerine oranla manyetik telin damarlardan 10 ila 80 kat fazla kanser hücresi topladnn tespit edildii kaydedildi.

KANSER HÜCRELER

Bir parmak boyu uzunluunda ve bir kat parças kalnlndaki telin nano taneciklerle manyetize olarak, kanserli hücrelere saldran kan dolamndaki nano partikülleri çektii ifade edildi.

Manyetik telin ayn zamanda doru iaretleyicilerin mknatslanabilmesini ve tele yapmasn da salayarak, kan yoluyla bulaan herhangi bir hastalk için de uygulanabilecei bildirildi.

Nature Biomedical Engineering dergisinde yaymlanan çalmann lideri Sam Gambhir, Bu dolamdaki tümör hücreleri o kadar azdr ki yalnzca rutin kan örnei aldnzda, bu test tüpleri muhtemelen sirküle eden tek bir tümör hücresine denk gelmeyecektir. dedi.

Tellerin vastasyla kan dolamna szan mknatslanm parçacklarn zehirli olup olmadn fareler üzerinde test eden aratrmaclar, imdiye kadar bununla ilgili hiçbir olumsuz veriyle karlamadklarn da belirtti.

Gelitirilen teknoloji, insanlar üzerinde denenebilmesi için Gda ve laç daresine sunulacak.

Ana Sayfaya Git