Fazla kafein başınızı ağrıtabilir

Op.Dr. Kerem Bıkmaz, fazla kafein tüketiminin baş ağrısına sebep olabileceğini söyledi.

Haberler 21.08.2019 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroirurji Uzman Op.Dr. Kerem Bkmaz, Migren, orta iddetli veya iddetli tek tarafl ba ars eklinde görülen, aspirin gibi ilaçlarla tam netice alnamayan, aralklarla gelen bir sinir sistemi hastaldr. Genellikle genetik temelli bir hastalktr. Migren hastalarnda bulant, kusma, a hassasiyet görülmektedir. Peki migreni tetikleyen nedenler nelerdir: Stres, uyku bozukluklar, sivri kokular, ortam deiiklikleri, menstruasyon, fiziksel aktivite azl, alkol tüketimi, kafein alm, yeme düzeni deiiklikleri, iddetli sese maruz kalma, uzun süre açlk, glisemik indeksi yüksek besinler dedi.

Dr. Bkmaz, migren hastalarnn dikkat etmesi gereken besinler hakknda u bilgileri verdi: Peynir, muz, alkol, çikolata, turunçgiller içerdikleri tiramin ve feniletilamin sebebiyle migreninizi tetikleyebilir. Tiraminden zengin besinleri tükettiinizde kalp çarpnts, kan basncnda art ile beraber ba arlar görülmeye balanabilir. Bu da migren ataklarn tetikleyebilir. Alkol kullanm ile tiramine eilim artar, avokado, salamura et, füme et bu besinleri de dikkat etmek gerekiyor. Migren hastalarnn genellikle histamin düzeyleri yüksek görülmektedir. Histamin içeren gdalara dikkat etmek gerekmektedir: Domuz, sr, balk, salam, ilenmi etler, bira, arap, muz.

Kafeinin vücuttaki adenozin salnmn arttrdn ifade eden Op.Dr. Bkmaz, Artan adenozinler ca+ kanallarn aktive eder. Vücutta nörotransmiter maddeler artar. Uyarlar oluur ve migren arlar bas göstermeye balayabilir. Bu tarz hastalarda kafein alm miktarlarna dikkat etmek gerekmektedir diye konutu.

Op.Dr. u önerilerde bulundu: Yasakl besinlerden, uzun süre açlktan, stresten, basit karbonhidratlardan uzak durup, yukarda yazl olan migreni tetikleyen nedenlere dikkat edip, uyku düzeninizi de iyiletirdiinizde migren arlarnzn hafiflediini göreceksiniz. Düük magnezyum, glutamatn sinapslardan salnmasyla beraber kalsiyumun nöronlarn içine akmasyla balantldr. Sinapslardaki düük magnezyum post sinaptik nöronal eksitasyona neden olur. Birçok çalma migren hastalarnn düük magnezyuma sahip olduunu göstermektedir. Doktorunuza bu konuda danp siz de böyle bir eksikliin olup olmadn sorgulatabilirsiniz.

Ana Sayfaya Git