"Gece ağrıları ağrı kesici ile geçiştirilmemeli"

Doç. Dr. Celil Alemdar "Geceleri yoğunlaşan ve uykudan uyandıracak kadar güçlü bir ağrı hissedilmesi durumu ağrı kesici ile geçiştirilmemeli. Ebeveynler özellikle çocuklarını ilgiyle dinlemeli ve geçmeyen ve giderek şiddetini artıran ağrılarda mutlaka hekime başvurmalı"

Haberler 11.09.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Celil Alemdar, geceleri younlaan ve uykudan uyandracak kadar güçlü bir ar hissedilmesi durumunda bunun ar kesici ile geçitirilmemesi gerektiini belirterek, Ebeveynler özellikle çocuklarn ilgiyle dinlemeli ve geçmeyen ve giderek iddetini artran arlarda mutlaka hekime bavurmaldr. uyarsnda bulundu.

Medipolden yaplan açklamaya göre, sebebi bir nedene dayandrlamayan iyi ve kötü huylu tümörler birçok faktörün bir araya gelmesi ile oluabiliyor.

Açklamada görülerine yer verilen Doç. Dr. Celil Alemdar iyi huylu kemik tümörlerinin bir ksmnn bulgu vermedii için görülme sklnn tam olarak bilinmediini dile getirerek, rapor edilen iyi huylu tümörlerin yüzde 10unun osteoid osteoma olduu bilgisini verdi.

- 5 ila 25 ya aras erkeklerde sk görülür

Geceleri younlaan arnn bu tümörün en önemli özellii olduuna iaret eden Alemdar, unlar kaydetti:

Ar gün geçtikçe skln ve younluunu artrabilir. Hasta, ar kesici aldnda hzl bir ekilde ikayetleri azalr veya tamamen geçer. Ar kesicilerin etkinlii zamanla azalr. Arlar tekrar balar. Ayrca eklem sertlii, kaslarda zayflk ve duru bozukluu gibi baka bulgularda olabilir. Bu ar nedeniyle özellikle çocuklar gece uyanp yatakta alayabilir. çocuklarmz bu anlamda ilgiyle dinlemeli ve geçmeyen younluu artan arlar nasl olsa geçer diyerek geçitirmemeliyiz. 5 ila 25 ya aras erkeklerde daha sk görülen bu hastaln tedavisinde genellikle cerrahi yönteme bavurulur. çünkü ilaç tedavisi genellikle yetersiz kalyor.

- Yaplan tedavi yanl olabilir

Alemdar, tümörün tedaviden sonra iyi yerine kötü huylu tümör olduu ortaya çkabilecei uyarsnda bulunarak, Bu talihsiz bir durumdur. yi huylu sanlarak yaplan tedavinin tamamen yanl olduu anlamna gelir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden yeni tanya göre tedaviyi ekillendirmek gerekir. Bu aamada çok kapsaml cerrahiler gerekebilir. Bazen düzeltilmesi mümkün olmayabilir. Kötü huylu tümörlerde ise kemoterapi ve/veya n tedavisi de gerekli olgularda tedavi sürecine eklenir. ifadelerini kulland.

Tüm kemiklerin tutulabileceini belirten Alemdar, Diz ve kalça çevresinde kemik tümörleri daha sk görülebilir. yi huylu tümörler de kiiye zarar verebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Zaman içerisinde kötüye de dönüebilir. iddetli olan ve uzun süreli geçmeyen arlar mutlaka bir uzmana kontrol ettirin. tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git