Gözde kızarıklık, batma ve yanmaya dikkat

Alt veya üst göz kapağının içe dönmesi olarak bilinen entropium ile ilgili Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yeniad, uyarılarda bulundu. Yeniad, “Göz kapakları içeri doğru dönen hastalarda genellikle gözde kızarıklık, batma, yanma ve sulanma gibi şikayetler görülür. Kirpikler uzun süre korneaya değmeye devam ederse gözde delinmeye yol açabilir” dedi.

Haberler 03.05.2021 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Entropium olarak adlandrlan göz kapaklarnn ve kirpiklerin içeri doru dönmesi durumunun tedavi edilmediinde ciddi salk sorunlarna sebep olabileceini dile getiren Göz Vakf Hastaneleri Direktörü ve Göz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Bar Yeniad, uyarlarda bulundu. Gözde kzarklk, batma, yanma ve sulanma ikayetlerinin önemsenmesi gerektiine dikkat çeken Doç. Dr. Yeniad, Kirpiklerin içeri doru dönerek saydam tabaka olan korneaya demesi ile son derece ciddi sonuçlar dourmakta tedavi edilmeyen durumlarda ciddi görme kayplar görülebilmektedir. Kirpikler uzun süre korneaya demeye devam ederse gözde delinmeye yol açabilir bu yüzden cerrahi tedavi mümkün olduunca erken yaplmaldr diye konutu.

KMYASAL YARALANMALAR TETKLEYEBLR

Göz kapann içeri dönmesinin sklkla yalanmaya bal olarak kapak bütünlüünün ve bunu oluturan yaplarn bozulmas ile olutuunu belirten Yeniad, Bunun dnda kimyasal yaralanmalar, travma veya konjonktiva hastalklarna bal olarak da meydana gelebilir. Nadiren doutan ufak bebeklerde de bu durum görülebilmektedir. Ancak entropiuma çok benzeyen ve epiblefaron dediimiz kapan deil sadece kirpiklerin içeri doru döndüü durum mutlaka ayrt edilmelidir çünkü epiblefaron çounlukla kendiliinden düzelmekte konjenital entropium ise mutlaka acil tedavi gerektirmektedir ifadelerini kulland.

YAKLAIK YARIM SAATTE TEDAV MÜMKÜN

Göz kapann içeri dönmesi lokal anestezi altnda 20-25 dakika süren bir ilem ile tedavi edilebilmektedir diyen Doç. Dr. Yeniad, sözlerini öyle tamamlad:

Ameliyat sonrasnda hastann hastanede yatmasna gerek yoktur ve evine gidebilir. Hastalar günlük ilerinin rahatlkla yapabilirler. Ameliyattan sonra yara yerine antibiyotikli merhemlerin sürülmesi yeterlidir. Kapaktaki dikiler ameliyattan 1 hafta sonra alnr.Yaplan ameliyat sonrasnda hastalarda fark edilir hiçbir iz kalmamaktadr.

Ana Sayfaya Git