Grip gelmeden tedbirinizi alın!

Hava sıcaklıkları değişmeye başladı, grip kendini gösterdi. Gribal enfeksiyonların arttığı bu dönemde gribe yakalanmadan ne gibi önlemler almalıyız? Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Murat Sertan Şahin, açıkladı.

Haberler 05.10.2019 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbahar yaadmz bu günlerde, gerek havalarn soumas gerekse okul ve i yaantsnn aktiflemesi sonucu ortak alan kullanmnn artmasyla beraber, gribal enfeksiyonlarn artt bir döneme girmi bulunmaktayz. Bebeklikten balayp ileri ya grubuna kadar hemen hemen her ya grubundaki kiiler, bu durumdan etkilenirken; kimi bu durumu hafif bir ekilde atlatyor, kimi ise yaamn tehdit eden sorunlar ile mücadele etmek durumunda kalabiliyor.

Ate ve solunum sknts varsa vakit kaybedilmemeli!

Hastalar bize en çok burun aknts, haprma, boaz ars, öksürük, kas ars gibi yaknmalarla bavururken, baz hastalarmzda yüksek ate ve solunum sknts da görülebilmektedir. Özellikle ate ve solunum sknts problemi tayan, ileri yata veya baklk eksiklii olan hastalar hastal kendi hallerinde atlatmaya çalmaktansa vakit kaybetmeden bir kulak, burun ve boaz hastalklar hekimine bavurmas hayati önem tamaktadr.

Düzenli yaayp spor yapanlar gripten daha az etkileniyor

Hastalk ilerleyip, ikyetler ortaya çktktan sonra yaplacak i bir hekime bavurup gerekli ilaç tedavisine balamaktr ama belki de bundan daha önemlisi; olaylar bu noktaya gelmeden önce neler yaplmas gerektiidir. Öncelikli olarak; düzenli beslenme, kaliteli uyku ve sportif yaam tarz baklk sistemini önemli ölçüde güçlendirir. Hayatnda bunlar barndran insanlar gribal enfeksiyonlara hem daha az yakalanrlar, hem de yakalansalar dahi çok ksa sürede iyileirler.

Kalabalk ortamlarn havalandrlmas gerekiyor

Bir dier önemli husus ise; okul, kre, ev gibi kalabalk yaam alanlarnda ortam havalandrmasnn iyi ekilde yaplmasdr. Bu sayede hem mikroplarn üremesine engel olunur hem de kiiler aras bulama riski, en aza indirgenir. Bunlara ek olarak sözünü ettiimiz yal ve baklk sistemi zayf olan hastalarn özelikle grip salgnlarnn sk olduu ekim-kasm aylarna girerken grip as yaptrmas önemli ölçüde koruyucu olacaktr.

Bu öneriler ile gribe dur deyin!

Hayatmzda gribe dur demek için yapmamz gerekenleri özetlemek gerekirse; gribe yakalanmadan önce düzenli ve vitaminden zengin beslenmeli, kaliteli uyumal, spor yapmal ve risk tayorsak mutlaka grip as yaptrmalyz. Gribe yakalandmzda ise bolca istirahat etmeli, vitamin destei almal, bol sv tüketmeli, souk ve asitli içecekler yerine nane, limon, zencefil gibi lk ve boaz yumuatc içecekler içmeli ve kesinlikle sigara tüketmemeli, tüketilen ortamda bulunmamalyz. Bütün bu uygulamalara ramen birkaç gün içinde ikyetlerde gerileme olmaz; aksine ate yükselir, solunum problemleri ortaya çkarsa; vakit kaybetmeden bir kulak, burun ve boaz hekimine ivedilikle ilaç tedavisinin balanmas için bavurulmas gerekir.

Ana Sayfaya Git