"Grip, risk gruplarında ölümcül olabilir"

Prof. Dr. Osman Erk, gribin, her yıl bütün dünyada 10-20 kişiden birini etkilediğini, özellikle risk gruplarında yüksek ölüm oranına neden olduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 250-500 bin kişi grip ve neden olduğu komplikasyonlar sonucu ölmektedir. Grip virüsleri zatürre, beyin, beyin zarı, kalp kası, orta kulak iltihapları ile akut bronşite neden olarak ölüm riskini arttırır." dedi.

Haberler 30.09.2017 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erk, gribin, özellikle k aylarnda öksürme ve haprmayla dier insanlara bulaan viral hastalk olduunu dile getirerek, grip virüsünün A, B ve C olmak üzere 3 ana, çok sayda da alt tipi bulunduunu söyledi.

Hastaln titreme, yüksek ate, kuru öksürük, kas, eklem, kulak, boaz ars, bazen burun aknts, ishal, bulant, kusma gibi ikayetlerle ortaya çktn anlatan Erk, grip ve souk algnlnn (nezle), etken virüsleri ve yol açt ikayetler bakmndan farkl hastalklar olduunu kaydetti.

Prof. Dr. Erk, gripte yüksek ate, kuru öksürük, ba ve karn arsnn sk görüldüünü, souk algnlnda ise yüksek ate olmadn, belirgin bir burun aknts ikayetinin ön plana çktn anlatt.

Erk, grip mevsiminde kalabalklardan kaçnmann, alkol ve sigara kullanmamann faydal olabileceini vurgulayarak, Öte yandan antibiyotik, gribal enfeksiyonlarda asla kullanlmamaldr. Herhangi bir nedenle antibiyotik kullanlmas barsak florasn bozarak enfeksiyonlara eilimi arttrr. Bitki çaylarnn, C vitamininin ve dier özel besinlerin herhangi bir olumlu etkisi söz konusu deildir. Baklk sistemini takviye etmek için organik, taze sebze ve meyveleri bol tüketmek, öün atlamamak önemlidir. Mevsim d sebze ve meyve tüketilmemelidir. Bu tür kalitesiz besinlerde var olan tarm ilaçlar ve hormonlar baklk sistemini bozar. Uyku ve düzenli spor yapmakta koruyucu etkiye sahiptir. ifadelerini kulland.

Grip asnn risk gruplarnda her yl yaplmas gerekir

Mevsimsel deiiklikler olduu için grip mevsiminin hemen banda, hastala yakalanmadan a olunmasnn tavsiye edildiini belirten Erk, öyle devam etti:

Grip salgn günümüzde daha geç balad ve mays sonlarna kadar devam ettii için ekim sonu, kasm ba alama için idealdir. Ann koruyucu etkisi 6 ay kadar devam eder. Grip as yüzde 70-90 orannda koruyucudur ve her yl risk gruplarnda yaplmas gerekir. A yapldktan 10-20 gün sonra baklk salanm olur. Her ada olduu gibi grip asnda da yüzde 100 korunma söz konusu deildir. 65 ya üzerinde kiilerin baklk sistemi tam çalmad için aya yant yava ve daha az orandadr. Buna ramen 65 ya üzerinde ann çok etkili olduu ve ölüm orannn belirgin derecede azaltt bilinmektedir.

Amerikada herkese a yaplmas önerilmekte. Ancak herkese grip as yaptrmak uygun olmayabilir. Risk gruplarnn alanmas yeterli ve deerlidir. A yüzde 100 koruyucu deildir. Adan sonra ortalama iki haftalk bir sürede etki ortaya çkar. Bu sürede hasta grip geçirebilir. Geçen grip mevsiminde en sk hastalk yapm olan 3 grip suu Dünya Salk Örgütü tarafndan saptanr ve buna yönelik a gelitirilir. A sadece 3 sua kar etkilidir. Ateli hastal, yumurta alerjisi olanlara, 6 aydan küçük bebeklere a önerilmemektedir.

Ada fenol, formaldehit, alüminyum, streptomisin ve tiyomersol gibi bileikler bulunabildiini anlatan Erk, Tiyomersol, ay dier bakteri ve mikroorganizmalardan koruyucu eser cva içerikli bir koruyucu maddedir. Bu bileik, sklkla suçlanmaktadr. Dünya Salk Örgütü ve UNICEF, alarn yararl olduunun bilimsel olarak kantlandn, içerii açsndan da bilimsel olarak kantlanmam, spekülatif iddialara bal kayglarn alama programlarn aksatmamas gerektiini vurgulamaktadr. deerlendirmesini yapt.

Grip, gebelerde daha ar seyrediyor

Gebelerde gribin daha ar seyrettiini, gebeliin son üç ve doum sonras ise ilk ayn en riskli dönem olduuna dikkati çeken Erk, Gebelik esnasnda grip geçirmek, erken douma, düüe ve bebekte baz doumsal anomalilere yol açabilir. Grip özellikle gebeler tarafndan ciddiye alnmaldr. Gebelik planlayanlarn, gebe ve lohusa kadnlarn hepsi, grip mevsiminden önce mutlaka alanmaldr. Grip virüsleri sk sk klk deitirdii için tam baklk salanamayan en sk salgn enfeksiyon hastaldr. diye konutu.

Erk, gibin her yl bütün dünyada 10-20 kiiden birini etkilediini, özellikle risk gruplarnda yüksek ölüm oranna neden olduuna iaret ederek, sözlerini öyle tamamlad:

Dünya Salk Örgütü verilerine göre, her yl 250-500 bin kii grip ve neden olduu komplikasyonlar sonucu ölmektedir. Grip virüsleri zatürre, beyin, beyin zar, kalp kas, orta kulak iltihaplar ile akut bronite neden olarak ölüm riskini arttrr. Grip salgn olduu dönemlerde kalp krizi geçirme ve felç geçirme riskleri de artmaktadr. Tüm dünyay böylesine etkileyen, k aylarnda kronik hastal olanlarda en fazla ölüme neden olan hastalklardan biri olan gribe kar alanmann gereksiz olduunu söylemek, sorumsuzluk ve cehalet örneidir.

Ana Sayfaya Git