Hızlı kilo değişimi tiroidden olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İhsan Üstün, halk arasında ‘Adem elması’ diye adlandırılan tiroid bezinin ürettiği hormonlardaki artış ve düşüşlerin, birçok belirtiyle kendini gösterdiğini, bu belirtilerin başında hızlı kilo artışı ya da kilo kaybının geldiğini vurguladı. Doç. Dr. Üstün, diğer belirtileri ise terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, uyuma isteği, kabızlık ve cilt kuruluğu olarak sıraladı.

Haberler 21.09.2017 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Doç. Dr. hsan Üstün, halk arasnda Adem elmas diye adlandrlan tiroid bezinin ürettii hormonlardaki art ve düülerin, birçok belirtiyle kendini gösterdiini, bu belirtilerin banda hzl kilo art ya da kilo kaybnn geldiini vurgulad. Doç. Dr. Üstün, dier belirtileri ise terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, scaa tahammülsüzlük, uyuma istei, kabzlk ve cilt kuruluu olarak sralad.

Doç. Dr. hsan Üstün, nefes borusunun önünde yer alan tiroid bezinin, kelebek eklinde iki parçadan ve orta ksmdan oluan bir bez olduunu ifade ederek, Bu bezin büyümesi guatr diye adlandrlr. Tiroid bezi T3 ve T4 denilen hormonlar üreterek vücudumuzun metabolizma hzn ve enerji dengesini kontrol eder. Tiroid bezi az çaltnda kilo art, halsizlik, uyuma istei, kabzlk, cilt kuruluunun görülebilecei gibi çok çaltnda ise kilo kayb, terleme, titreme, halsizlik, sinirlilik, scaa tahammülsüzlük görülebilmektedir. Guatr olan kiide tiroid bezinin nasl çaltn anlayabilmek için kan testi ile T3, T4 ve TSH denilen hormonlara bakmak gerekir dedi.

Kanser oran yüzde 5

Tiroid bezinin içinde normal dokudan farkl olarak görünen yumrulara tiroidnodülü ad verildiini, bunlarn yaklak yüzde 5inin kanser olduunu ifade eden Doç. Dr. Üstün, Bu nodüllerin deneyimli bir hekim tarafndan ultrasonografi ile deerlendirilmesi ve riskli bulunan nodüllerden ultrasonografi eliinde ince ine aspirasyon biyopsisi yaplarak kanser olup olmadnn netletirilmesi gerekmektedir. Riskli bulunmayan nodüller de belirli aralklarla endokrinoloji uzmanlar tarafndan takip edilmelidir diye konutu.

Ameliyat gereken durumlar

Doç. Dr. hsan Üstün, tiroid bezinin ameliyat edilmesi gereken durumlarn ise öyle sralad:

Tiroid nodülünde kanser üphesi veya kanser tespit edilirse (biyopsi ile), tiroid bezinin veya nodüllerinin büyüyerek bas etkisi sonucu ses kskl, nefes darlna, yutma güçlüüne yol açmas durumunda, tiroid bezinin tümünün çok çalmas veya tiroid nodülünün çok hormon üretmesi durumunda ameliyat gereklidir.

Ana Sayfaya Git