Hızlı kilo vermek nash riskini artırıyor!

Dünyada ‘endişe veren global salgın’ olarak nitelendirilen alkol dışı karaciğer yağlanması (NAFLD) hastalığı hızla yaygınlaşıyor. Günümüzde her 4 yetişkinden birinde görülen bu tehlikeli hastalığa özellikle sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı davetiye çıkarıyor!

Haberler 20.07.2018 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gastroenteroloji Uzman Prof. Dr. afak Kzlta Bugün için etkinlii kantlanm ve güvenilir tek tedavi ideal kiloda olmaktr. Ancak hzl kilo vermek ve ok diyetler uygulamak karacier yalanmasn daha da artrmaktadr! diyor. Prof. Dr. afak Kzlta karacier yalanmasna kar çok önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Karacier vücudumuz için hayati önem tayan bir organmz. Ancak ne yazk ki gereken önemi göstermiyoruz ve karacierimiz gün geçtikçe hzla yalanyor. Karacier yalanmas ise ölümcül sonuçlara yol açabiliyor! Son yllarda rakamlar ürkütücü! Prof. Dr. afak Kzlta dünyada hzla artan bir sorun olan karacier yalanmasnn ülkemizde her 4 yetikinden birinde görülür hale geldiini belirterek Fazla kilolu her 2 kiiden de en az birinin karacieri yal. Endüstrilemi ülkelerde NAFLD yani Alkole Bal Olmayan Yal Karacier Hastal gerek yanl ve salksz beslenme, gerekse hareketsiz bir yaam tarz nedeniyle hzla artyor diyor.

Sinsi hastaln iki yüzü!

Karacier yalanmasn basit yalanma ve yalanmaya bal karacier iltihab ( NASH ) olmak üzere iki farkl ekilde görüldüünü söyleyen Prof. Dr. afak Kzlta Basit yalanmas olan bireylerin yüzde 80inde önemli bir salk sorunu yaanmazken, geri kalanlarda yalanmaya bal karacier iltihabna neden olmaktadr. Yalanmaya bal karacier iltihab (NASH) gelien bireylerde ortalama yüzde 10 karacier sirozu gelitii gösterilmitir. Karacier sirozu karacier kanserine ve bu nedenle ölüme yol açmaktadr. Son zamanlarda karacier nakli gerektiren karacier kanserlerinde etkenin yal karacier olduu olgular hzla artmaktadr diyor.

Haftada 1,5 kilodan fazla zayflamayn

Karacier yalanmas olan hastalarn yaklak yüzde 80inin ar kilolu, erikin tip diyabet hastal, insülin direnci ve kan ya yüksekliine sahip olduu biliniyor. Buna karn her kilolu hastada karacier yalanmas olmayabilecei hatta çok zayf kiilerde dahi karacier yalanmas olabileceini belirten Prof. Dr. afak Kzlta günümüzde zayflama uruna uygulanan ok diyetlerdeki tehlikeye dikkat çekerek önemli bir uyarda bulunuyor: Karacier yalanmasn tedavi edebilmek için çeitli ilaçlar aratrlp denense de bugün için etkinlii kantlanm ve güvenilir tek tedavi olarak kilo kayb. Bunun için fiziksel aktivite ve diyet yapmak yeterli. Ancak kilo kayb haftada 11.5 kilogram geçmemeli. çünkü daha hzl kilo vermek karacier yalanmasn artrr!

Bat tipi beslenmeden kaçnn

Peki hzl kilo kayb karacier yalanmasn nasl artryor? Prof. Dr. afak Kzlta öyle yantlyor: Açlk esnasnda birtakm hormonlar araclyla vücuttaki ya dokularnn parçalanmas artar. Bu hormonlar; trigliserid ad verilen yalar parçalayan enzimleri aktifletirerek bunlarn ya asitlerine parçalanmasn hzlandrr. Bu ekilde dolama salnan ya asitleri karaciere geri döner ve yeniden trigliserid adn verdiimiz yaa dönüerek karacier hücrelerinde birikir. Bu nedenle uzun süren açlklarda karacierde yalanma görülür. Ya ve karbonhidrattan zengin Bat tipi beslenmeden kaçnarak, düük kalorili Akdeniz tipi beslenmeye geçilmesinin çok önemli olduunu vurgulayan Prof. Dr. afak Kzlta Toplumda giderek yaygnlaan bitkisel ilaç kullanm bilimsel bir anlam tamamakta hatta fayda yerine zarar verebilmekte, ölüme yol açabilmektedir. Bu nedenle hastann doktoruna danmadan bu yöntemlere bavurmas önerilmez diyor.

Ana Sayfaya Git