Hamile diyeti erken doğum riskini azaltıyor

Kadının doğal yaşam döngüsünün içerisinde doğurganlık da bulunuyor. Hamile bir kadının enerji ihtiyacının periyodik olarak arttığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Hamilelik döneminde folik asit, demir, D vitamini ve kolajen takviyeleri ilk aydan itibaren kullanılabiliyor.

Haberler 19.03.2022 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Gebelikte ideal kilo artnn 8-12 kg arasnda olduunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzman Baak nsel Aydn, Hamilelik döneminde uygulanan diyet, erken doum, gebelik ekeri, kabzlk, mide yanmas, yüksek tansiyon ve anemi gibi hastalklarn riskini azaltabiliyor. Bu dönemde anne adaynn beslenmesine dikkat etmesi özellikle bebein salkl geliimi için gebeliin 28 ve 30uncu haftalarnda protein alm oldukça önemli açklamasnda bulundu.

Süt art için bol su tüketmek önemli

Gebelik sonrasnda ise emziklilik dönemi yani laktosyon döneminin geldiini ve bu dönemdeki beslenmenin hem anne hem de bebein geliimi için önemli olduunun altn çizen Beslenme ve Diyet Uzman Baak nsel Aydn, Laktasyon dönemindeki beslenme gebelik beslenmesi gibi anne ve bebek için önemli. Özellikle süt arttrmak için halk arasnda kabul görmü çok fazla yanl bulunuyor. Bu noktada süt arttrmann en önemli yolu su içmek. Dier yandan gebelik nasl doal bir kilo alma süreci ise emzirme dönemi de doal bir kilo verme süreci. Annenin her emzirme sürecinde 500 ile 700 kcal aras enerji harcadn düünürsek bu yaklak olarak bir kadnn 3 saat egzersiz yapmasna denk geliyor. O yüzden bu süreci yemek yemek için bir frsat olarak deil de alnan kilolar vermek için kullanabiliriz. Özellikle emzirirken harcanan youn enerji yüzünden yaanan tatl ataklar doru tercihler ile giderilebilir. Örnein; ekersiz kompostolar, tahin helvas, ananas, ekersiz fstk ezmesi, irmikli ve sütlü tatllar tercih edilebilir dedi.

Menopoz döneminde kilo art olabilir

Kadnn doal döngüsünde yer alan bir dier dönemin ise menopoz olduunu ve bu dönemde hormon seviyesindeki azalmadan kaynakl enerji harcamasnda düme meydana gelebildiini belirten Beslenme ve Diyet Uzman Baak nsel Aydn, Menopoz, östrojen ve progesteron hormon üretiminin azalmas ile birlikte menstrüasyonun (adet dönemi) zaman içerisinde tamamen kaybolmasyla gelien bir süreç. Özellikle bu dönemde kadnlarda scak basmalar, gece terlemeleri, uykusuzluk, halsizlik ve dikkat dankl gibi yaam kalitesini olumsuz etkileyen belirtiler görülebiliyor. Ayn zamanda yaa bal olarak yasz vücut kütlesinde azalma, ya vücut kütlesinde de art görülebiliyor. Bu durumun en belirgin nedeni ise östrojen hormonunun kan lipid seviyeleri üzerinde etkili olmas açklamasnda bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzman Baak nsel Aydn, menopoz döneminde tüketilmesi gereken besinleri sralad:

* Yumurta, kuru baklagiller, krmz et, balk çeitleri, yourt, kefir gibi kaliteli protein kaynaklar

* Tam tahll ekmek, kinoa, bulgur gibi karbonhidrat çeitleri;

* Mevsim meyve ve sebzeleri tercih edilebilir.

* Östrojene benzeyen; kuru fasulye, bezelye, soan, sarmsak, soya, brokoli, havuç, keten tohumu gibi fitoöstrojen olarak da adlandrlan besinler daha sk tüketilebilir.

* Bu dönemde baz bitki çaylarndan da yararlanlabilir. Örnein; rezene, hlamur, yeil çay, civanperçemi, anason, kekik gibi çaylar içilebilir.

Ana Sayfaya Git