Hamileliğe böyle hazırlanın

Beslenme, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, en temel ihtiyaçlarımızdan biri. Ama kaliteli beslenme tüm hayatımız boyunca olmazsa olmazımız. Özellikle doğal gebelik elde etmek için çiftlerin beslenmelerine dikkat etmeleri oldukça önemli. Peki, hamilelik öncesi ve sonrasında nasıl beslenilmeli?

Haberler 22.02.2022 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Prof. Dr. Gökalp Öner, Toplumumuzun yaklak yüzde 50lik bir ksm çocuk istemi ile bavurmakta. Bizlerin alannda da, tabii ki beslenme en temel konulardan bir tanesi diyerek hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde beslenme ile ilgili bilgiler verdi...

Tabii ki her çifte Hadi hemen tüp bebek yapalm demiyoruz. Öncelikle belirlediimiz kiiselletirilmi tedavi yöntemi ile çiftimizin hem ön tedavi plann oluturuyor, ayn zamanda beslenme düzenini de sorguluyor ve uygun bir beslenme program sunuyoruz. Bu çerçevede de gebelik haberi verdiimiz 50 çiftimizin belki 20si bu ekilde kendiliinden gebelik elde ediyor. te buna doal gebelik de diyebiliyoruz. çiftlerimizin birçou da hem doal yolla, hem de olabilecek en kolay ekilde hamile kalabiliyorlar. Bu da bizler için en büyük mutluluk kayna tabii ki.

Öncelikle tüm çiftlerden en az bir yl korunmasz iliki istiyoruz. Bu zaman diliminde alnmas gereken takviyeler, yiyecekler çok çok önemli. çocuk isteyen tüm çiftlerimiz öncelikle kan saymlarna, tiroitlerine, D vitamini deerine baktrarak tüm deerlerini gözden geçirmeli. Bunlarn eksikliklerini tespit etmeli. Yumurta ve sperm kalitesi bu süreçte çok önemli.

BALIK, ZEYTNYAI, KURUYEM

Kadn Hastalklar, Doum ve Tüp Bebek Uzman Prof. Dr. Gökalp Öner, Akdeniz usulü beslenmek, haftada iki gün balk yemek önemli. Omega-3ten zengin besinlerin tüketilmesi ile yumurta kalitesinin artt, düüklerin önlendii ve gebe kalndktan sonra da bebein geliimine olumlu etki ettiini gözlemlemekteyiz. Bunun en youn olduu yiyecek de çok ükür ki bolca sahip olduumuz balk. Fakat ufak bir dipnot, 350 grdan büyük balklarda civa bulunmaktadr. O yüzden daha küçük balklarn tercihi faydal olur. Baln yannda ne iyi gider? Yeillik içerikli salata... Folik asit açsndan zengin olan yeillik grubu özellikle bu dönemde tüketilmesi gereken besin takviyelerinden. Tüm yeilliklere iyotlu tuz ve tüm besinlerin bio yararlln artrmak için zeytinya ekliyoruz. Kuruyemi (fndk, badem, ceviz) de önemli. E vitamini, magnezyum ve çinko açsndan zengin bir antioksidan olup çocuk istemi döneminde özellikle kullanlmas gereken besinlerden. Bir de havuç ve incir. çerisindeki A vitamini, B vitamini ve folik asit yumurtalk dokusunun kendini yenilemesinde faydal. Bunlarn yannda özellikle erkek faktörü için de keçiboynuzu öneriyoruz. Bu besin sperm kalitesini ve yapsn anlaml olarak artryor. Vitamin ve çinko içerii yüksek iyi bir antioksidan.

BAL, PROPOLS, ARI SÜTÜ

Tüm bu ahane yiyeceklerin yannda doada bulunan ve bizler için her dönemde faydasn gördüümüz baz takviye niteliinde gdalar var ki, bunlar bence hayatmzn her döneminde aslnda tüketilmesi gereken doal gdalar diyen Prof. Dr. Gökalp Öner, Bal, propoli, ar sütü, perga, apilarnil... Bu takviye edici gdalar aslnda asrlardr hayatmzda. Birçok hastalkta büyüklerimiz bu ürünlerin tabii ki en doal halini kullanarak birçok alanda ifa buldular. Piyasada birçok markas olan bu ürünlerin doal, katksz olmas artyla yine bu dönemde kullanlmas, içeriklerinde bulunan bol miktarda vitamin, mineral, Omega-3, amino asitler ve proteinler ile hem yumurtalk hem de sperm kalite ve yapsnda olumlu etkiler gösterecektir. çocuk istemi sürecinde beslenmenin ne kadar önemli olduunu artk biliyoruz. çiftlerimizin beslenme dnda kötü alkanlklarndan kurtulmalar önemli. Özellikle sigaray brakmalar sperm ve yine yumurta kalitesinin dümemesi anlamnda çok önemli dedi.

TEDAV BLMSEL VE KYE ÖZEL OLMALI

Gda takviyelerinin hepsi de anlald üzere ek takviyeler ve hepsi birer öneri nitelii tar. Ayrca, bakanlk onayl ilaçlar ve gda takviyeleri de besinlerden elde edilir ve etkin, yararl dozdadr. Her eyin fazlas zarar, az faydaszdr. Doru tedavi yöntemleri de her zaman bilimsel ve kiiye özel olmaldr. Bizler ön tedavilerimizde tüm beslenme önerilerimizi ve kiiletirilmi tedavimizi planlarken çiftlerimizdeki patolojik durumlarn da mutlak mertebe gözden geçirmek durumundayz. O yüzden çiftlerimizi deerlendirirken, beslenme önerimizi sunarken gereken durumlarda elbette ki ilaç takviyeleri ile bu planlamay salamak, gerekirse rahim, tüp ya da yumurtalk dolayl cerrahi müdahaleleri de yapmak durumundayz.

Ana Sayfaya Git