Hamilelikte beslenmeye dikkat!

Beslenme gereksinimlerinin artığı özel dönemlerden biri olan gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme maternal ve fetal sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Annelerin ileri derece yetersiz beslendiği durumlarda kötü gebelik sonuçları artmaktadır.

Haberler 18.12.2019 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Salih Gürel konu hakknda önemli bilgiler verdi. Yetersiz beslenmi annelerden doan bebeklerde çeitli olumsuzluklar gözlenebildii gibi annenin karnnda gelien fetüs, annenin besinleri yeterli olsun veya olmasn kendisine gereken malzemeleri anne kanndan alr. Anne bu maddeleri bazen kendi dokularn ykarak temin edebilir.

HAMLELKTE BESLENME

Gebe kadnlarda maternal anemisini, lousa sepsisini, düük doum arlkl bebek riskini ve erken doumu önlemek için günlük oral 30 mg ila 60 mg elementer demir ve 0.4 mg folik asit takviyesi önerilmektedir .Düük diyet kalsiyum alm olan popülasyonlarda, hamilelerde preeklampsi riskini azaltmak için günlük kalsiyum takviyesi (1.5 2 g oral elementer kalsiyum) önerilmektedir . Günlük kafein alm yüksek olan (günlük 300 mgdan fazla) gebe kadnlar için bebek kayplarnn ve düük doum arlnn önlenmesinde kafein almnn düürülmesi önerilmektedir . Anneden fetüse geçii yüksek olduu için kolin, gebelik süresince önemli bir mikro besin ögesidir. Kolinin maternal alm eksiklii normal fetal beyin geliimine etki edebilir, bu mineral birçok besinde bulunmasna ramen gebe kadnlarn çounluu günlük 450 mg kolin ihtiyaçlarn karlayamamaktadr.

Gebelikte elzem ya asitlerinin yeterli miktarlarda alnmas gerekmektedir. Gebelikte önerilen omega-3 ya asitleri miktar 1.4 g, omega-6 ya asitleri miktar 13 gdr

Gebelikte alkol tüketimi fetüsün geliimini olumsuz yönde etkilemekte ve bebekte fetal alkol sendromu (FAS) hastal görülmektedir. Fetal alkol sendromlu çocuklarn gözlerinde, burnunda, kalbinde ve merkezi sinir siteminde anormallikler, büyümesinde gerilik, ba çevresinin küçük olmas ve zihinsel gerilikler görülmektedir .Günde iki kadehin üzerinde alkol tüketimi spontan gebelik kayp riskini ikiye katlamaktadr.

TÜKETLEN GIDALAR

Gebe ve emzikli kadnlarla menopoz sonras kadnlarn günde 3- 4 (600-800 ml) porsiyon süt ve türevlerini tüketmeleri önerilmektedir .Gebelik sürecinde kemik yapsn oluturan kalsiyumun yeterli miktarda alm, bebein iskelet yapsnn geliimi, annenin de kemik kitlesinin korunmasna yardmcdr. Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketimi daha sonraki dönemde osteoporoz riskine karda anneyi korur. Gebenin sebze ve meyve grubundan günde alnmas gereken 4-5 porsiyondan en az bir porsiyonunu yeil yaprakl sebze, bir porsiyonu çi yenebilen bir tür olmas uzmanlarca önerilmektedir.

Hamilelikte arlk kazanm da infant sal üzerinde oldukça fazla etkiye sahiptir, annenin arl ile bebein ileri yaamnda astm gelimesi durumunu inceleyen bir çalmada obez annelerden doan çocuklarda, normal kilolu annelerden doan çocuklara göre astm görülme riski daha fazla bulunmutur. Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme salanarak annenin kilosunu kontrol altnda tutmaya çallmaldr. Normal arlkta olan bir kadnn gebelii sürecinde ayda ortalama bir kilogram arlk kazanmas istenir. Gebelik balangcnda normal arlndan iman olan kadnn fazla arlk kazanmasna gerek yoktur.

Ana Sayfaya Git