Hangi yaşta nasıl beslenmeli?

İnsan vücudu her dönem farklı ihtiyaçlara sahip olabiliyor. Bu nedenle yaşa ve sağlık durumuna göre bir beslenme programı belirlemek oldukça önemli.

Haberler 20.02.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lerleyen ya ile birlikte vücutta baz salk sorunlar meydana gelebiliyor. Bu salk problemlerini en aza indirebilmek için doru beslenme önemli bir yere sahip. Salkl bir hayat sürebilmek için vücudun her dönemde ayr ihtiyaç duyduu besinleri almak gerekiyor.

Beslenme, insann doumundan ölümüne kadar sürdürdüü bir ihtiyaç. Beslenme düzeni o kadar önemli ki insann yaam kalitesinde belirleyici rol oynayabiliyor. Dolaysyla ergenlikten yalla kadar olan dönemde her besinin ayr bir önemi bulunuyor.

Ergenlik döneminde beslenme

Ergenlik döneminde çocuklar hzl bir ekilde büyümeye balar. Bu nedenle vücutlarnn ihtiyaç duyduu enerji artar. Bu süreç, 20 yana kadar devam edebilir. çocuklarn salkl bir ekilde büyüyebilmesi için kalsiyum ihtiyaçlarnn karlanmas gerekiyor. Süt, yourt, peynir, yeil sebzeler, fndk, badem, kuru baklagiller ve meyveler, muz, elma gibi besinlerin mutlaka alnmas gerekiyor. 20 yana kadar olan dönemde çocuklarn hazr yiyecek alkanlnn olmamas ve dondurulmu gdalardan uzak durmas önemli.

20li yalarda beslenme

nsan yaamnn en üretken olduu dönemler 20li yalardr. Bu dönemdeki beslenme alkanl sonraki yllar da etkiler. Bu ya aralnda brokoli, fndk, balk, yumurta, tahllar ve lifli gdalar düzenli bir ekilde tüketilmelidir. Karbonhidrat ve niastal besinler de öünlerde yer almaldr. Meyve ve sebzelerin gün içerisinde en az iki defa tercih edilmesi gerekir.

30lu yalarda beslenme

Bu dönemde alkol, sigara ve dier zararl alkanlklar minimuma indirilmeli ve fiziksel aktivitelere önem verilmelidir. çünkü 30lu yalardan itibaren hasar gören organizmalar onarlamaz. Kemik sal için önemli olan süt, yourt ve yumurta gibi probiyotikler tüketilmelidir. Bunun yan sra mantar, enginar, kereviz gibi karaciere faydal sebzeler düzenli ekilde tüketilmelidir. B, C ve D vitaminleri bu dönemde mutlaka alnmas gereken vitaminlerdir.

40 ya ve sonrasnda beslenme

Bu ya grubundaki kiilerin kolayca sindirebilecei besinlere yönelmesi gerekir. Tahl ürünleri ve lifli gdalar barsak ve mide sorunlarnn önüne geçecei için tercih edilmelidir. Krmz erik, pancar, turp, krmz lahana, böürtlen gibi antioksidan bakmndan zengin olan besinler bu ya ve sonras için önemlidir. Ayrca keten tohumu ve kuru meyveler de yalln etkilerini azaltan besinlerin banda gelir.

Ana Sayfaya Git