Hareketsizlik tehdit ediyor

Çocuklarda son yıllarda artan sağlıksız beslenme ve hareketsizlik; kalp hastalıklarından obeziteye, diyabetten büyüme geriliğine dek bir çok önemli sorunun yaygınlaşmasına neden oluyor.

Haberler 21.12.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz Yaplan çalmalar; çocuklarda salksz beslenme ve hareketsizliin baklk sistemini basklayarak enfeksiyon hastalklar riskini artrdn, büyüme gerilii, obezite, diyabet ve kalp-damar hastalklar gibi kronik hastalklara zemin hazrlayabildiini gösteriyor. Salksz attrmalk tüketimi yüksek olan çocuklarn yetersiz ve dengesiz beslenmesine bal olarak dikkat süreleri ksalabilirken okul baarlarnda da düü görülebiliyor diyor. çocuklarn salkl geliimlerinde salkl beslenmenin anahtar rol oynadn vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz, salksz beslenmenin yol açt sorunlar anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu; üç de salkl attrmalk tarifi verdi.

Obezite

çocuklarda salksz beslenme ve fiziksel hareketsizlikle birlikte gelien obezite; tip 2 diyabet, kalp-damar hastalklar, hipertansiyon, osteoporoz ve baz kanser türlerine neden olan önemli bir hastalk. K aylarnda evde televizyon karsnda geçirilen sürenin artmas salksz attrmalklarn tüketiminde arta ve hareketlerin kstlanmasna yol açarak obezite riskini artryor. ekerli yiyecek ve içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi, salksz attrmalklarn enerji, basit karbonhidrat ve ya içeriklerinin yüksek olmas obezite riskinde arta neden oluyor. Bu nedenle; enerjisi, ya, eker ve früktoz içerii yüksek salksz attrmalklar yerine, çocuklara salkl besin alternatifleri sunmak gerekiyor.

Diyabet

çeriinde lif (posa) bulunmayan kek, ekerleme, hamur ileri, paketli gdalar ve eker ilaveli içeceklerin tüketimi kan ekerinde tehlikeli yükselmelere, enerji ve ruh halinde birtakm dengesizliklere neden olabiliyor. Bu salksz attrmalklarn tüketiminin alkanlk haline getirilmesinin diyabet riskini artrdn vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz Diyabetin önlenmesinde salkl beslenmenin kilit rol oynad unutulmamal. Fast food, ekerlemeler, paketli gdalar enerji ve ya bakmndan yüksek olup; besin deeri yönünden fakirdirler. Ana/ara öün düzeninin salanmas ve bu öünlerde posadan zengin mevsim meyve ve sebzelerine, tam tahl ürünlerine yer verilmesi, salkl attrmalklar hazrlanmas çok önemli diyor.

Kalp ve damar hastalklar

Dünyada ölüm nedenlerinin banda gelen kalp ve damar hastalklarndan korunmada salkl beslenme alkanl kilit rol oynuyor. Doymu ya, eker ve tuz oran yüksek salksz attrmalklarn çocuklarda kalp-damar hastalklarna zemin hazrladn belirten Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz öyle konuuyor: çocuklara; bisküvi, kek, pasta, cips gibi ya içerii ve enerjisi yüksek besinler yerine, enerjisi ve ya miktar düük sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, tam tahl ürünleriyle planlanm alternatifler sunabilirsiniz. Attrmalk tariflerinde kullanacanz ya kaynaklarn zeytinya, badem, ceviz, fndk, avokado, keten tohumu gibi alternatiflerden tercih edin. Yemek hazrlama yöntemlerinizi gözden geçirerek; örnein besinleri kzartmak yerine frnda piirerek de, lezzet olarak herhangi bir deiime neden olmadan yemek ve attrmalklarn ya miktarlarn da azaltabilirsiniz.

Büyüme gerilii

çocukluk ça hzl büyümenin olduu, hayat boyu devam edecek davranlarn büyük bir ksmnn olutuu önemli bir dönem. Salksz beslenme ile çocuklarda büyüme gerileyebilirken, çocukluk döneminden itibaren salk sorunlar görülmeye balayabiliyor. Salksz attrmalklar çocuklarn ana öünlerindeki besin tüketimini snrlandrarak, günlük protein, vitamin/mineral gereksinmelerinin karlanamamasna, bu da büyüme geriliine, dikkat eksikliine neden olabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzman Aye Sena Binöz, salksz attrmalk tüketimi yüksek olan çocuklarn yetersiz ve dengesiz beslenmesine bal olarak dikkat sürelerinde ksalma, okul baarlarnda düü görülebildiini vurguluyor.

Baklk sistemi

Bagsklk sistemini güçlü klan en önemli faktörlerin basnda yeterli ve dengeli beslenme alskanlg geliyor. Aksi halde çocuklarn vücut dirençlerinin dümesi kaçnlmaz oluyor. Özellikle beslenme çantalarnda bulunan paketli gdalar, kek, ekerleme, hamur ileri gibi içeriinde lif (posa) bulunmayan basit karbonhidrat içerii yüksek attrmalklar çocuklarn günlük protein, vitamin/mineral gereksinmelerini karlamada yetersiz kalmalar sebebiyle baklk sistemlerini destekleme sürecini olumsuz etkiliyor. çocuklarn tükettii attrmalklarn besin örüntülerinin dengeli ve vitamin ile minerallerden zengin olmasna özen göstererek, zararl mikroorganizmalara kars kalkan görevi üstlenen bagsklk sistemlerini destekleyebilirsiniz.

Ana Sayfaya Git