Hasta ne yapmalı?

Koronavirüsü yenen hastalarda uzun süre baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik, kaşıntı, tat ve koku kaybı gibi belirtiler devam ediyor. Tıp literatürüne "Post-Covid-Sendrom" olarak yerleşen bu durum için alanında uzman isimler ne yapılması gerektiğini açıkladı.

Haberler 23.01.2021 - 02:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NEFES DARLIINI EVDE ATLATMAYA çALIMAYIN

Göüs Hastalklar Uzman Dr. Hacer Ofluolu, öksürük, nefes darl, göüs ve srt ars, hzl yorulma, nefes nefese kalma gibi belirtilerin virüsü yenen kiilerde kalc deil, uzayc olabileceine dikkat çekti.

Ofluolu, Koronavirüs geçiren hastalar, hastal hafif ya da asemptomatik bulgularla geçirseler dahi özelikle 2-3 hafta sonrasnda geçmeyen kuru öksürük, nefes darl, göüs ars, özellikle kiisel bakmlarn yaparken dahi yorulma gibi ikayetlerle polikliniklere bavuru yapyorlar. Bu tür belirtileri evde atlatmaya çalan hastalarmzn akcier bulgular ilerledikten sonra mecburen acil servislere gelmek zorunda kalyorlar. Bu belirtileri gördükleri zaman çok ihmal etmemeleri ve doktora bavurmalarn öneriyoruz dedi.

YATAA BALI KALMAK SOLUNUM KASLARINI ZAYIFLATIYOR

Özellikle sigara içen hastalarn mutlaka sigaray brakmas gerektii konusunda uyarlarda bulunan Ofluolu, Sigara ve dumanl ortamlarda bulunma öksürüü artran en önemli faktördür. Düzenli, dengeli ve yeterli beslenme, uyku süresi, istirahat ve egzersize zaman ayrmak gerekiyor. Hasta kendisini yataa balamamal. Hastalar hzl yorulmalar hissediyorlar. Bu nedenle daha çok istirahat ediyorlar. Yataa bal kalmak solunum kaslarnn zayflamasna neden oluyor. Solunum kaslarn çaltrc nefes egzersizleri ya da ev içinde küçük egzersizler faydal olacaktr ifadelerini kulland.

3 HAFTA SONRA BELRTLER DEVAM EDYORSA DKKAT!

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Murat Yalçn ise, Post-Covid-Sendromun genel olarak en çok kalp ve akcierle ilgili semptomlarla seyrettiini vurgulad.

Yalçn, virüsü yendikten 3 hafta sonrasnn önemine dikkat çekerek, Enfeksiyon srasnda kalp tutulumu yaklak 5te 1 orannda gözükebiliyor. Bunlarn içerisinde en sk tutulumlar kalp kasnn iltihaplanmas veya kalp zarnn iltihaplanmas durumudur. Bu durum hastaln seyri srasnda daha ar seyirli hastalk olmasna neden olduu gibi iyileme sonrasnda da çabuk yorulma, eforla beraber nefes darl olumas, çarpnt gibi daha uzam semptomlara da neden olabiliyor. Hastalarn yarsndan fazlas 2 ila 3 hafta içinde semptomlar iyileiyor ama hastaln balangcndan 3 hafta geçmesine ramen hala çarpnt yaanyor, nefes darl çekiliyor, kas ve eklem arlar geçmiyor, konsantrasyon ve hafza problemi yaanyorsa; depresiflik ve mod düüklüü söz konusuysa ilgili brana kontrole gidilmeli uyarsnda bulundu.

UYKU BOZUKLUU ARTTI; STRES EN BÜYÜK ETKEN

Nöroloji Uzman Dr. Selda Özahin de, nörolojik tutulumlarn vakalarn en az 3te 1inden fazlasnda görüldüünü söyledi.

Ba ars, ba dönmesi, bulant, kusma ve tat kayplarn sk gördüklerini, koku ve tat kaybnn da nadir de olsa geriye dönmediini belirten Özahin, özellikle bu süreçte uyku bozukluklarnn arttna dikkat çekerek sözlerini öyle sürdürdü: Yaanan belirtiler hastalarda panik ve bunlar geçmeyecek mi? korkusuna neden oluyor. çou geçmekle birlikte eer baklk sistemimize dikkat edersek D vitamini düzeylerimiz düzgün olursa, uykumuzu iyi uyur, stres faktörlerinden kaçnrsak, youn olmayan fiziksel egzersize de devam edersek bu sorunlarn hepsi doktor kontrolü ile çözülebilir. Hastalar çok youn stres yayorlar. Ba ars ve dönmesi yaadkça, kendi hastalannca bakasn da hasta edince stres faktörü daha çok artyor. Uyku bozukluu yaayan hastalarda karanlkta uyu, pijamalarn giy uyu, kötü eyler düünmeden ve strese girmeden uyu gibi ilaç d önlemleri konuuyoruz ve uyku hijyenini salyoruz. Bir süre sonra hastalar kendiliinden düzelebiliyor, panik yapmalarna ve endie etmelerine gerek yok.

Ana Sayfaya Git