“Hayatın devamı kalbe bağlı”

Kalp-Damar hastalıkları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Uğur Es, hayatın devamının kalbe bağlı olduğunu belirtti.

Haberler 18.09.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Günümüzde en yaygn hastalklardan biri olan Kalp-Damar hastalklar hakknda önemli açklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahi Uzman Op. Dr. Mehmet Uur Es, ölümlerin yarsna yaknnn kalp ile ilgili nedenlerden kaynaklandna dikkat çekerek hayatn devamnn kalbe bal olduunu söyledi.

25 yldr Kalp ve Damar Cerrahi Uzman olan Op. Dr. Mehmet Uur Es, bugüne kadar 13 bin kalp ameliyatna girdiini söyledi.

Diyarbakrda hizmet veren Op. Dr. Mehmet Uur Es, il ve ilçe halklarna hayrl ve güzel hizmetler vermeyi temenni etti.

Günümüzde en çok yaygn olan hastalklardan birinin Kalp-Damar hastalklar olduunu ifade eden Op. Dr. Mehmet Uur Es, ayn zamanda bu hastaln en çok igücü ve ekonomik kayplara yol açan hastalk olduunu da ekledi.

Ölümlerin yars kalpten

Ölümlerin yarsna yaknn kalp hastalklarna bal gelien nedenlerden kaynaklandna dikkat çeken Op. Dr. Uur Es, ölümlerin beyin kanamas, felç ve yüksek tansiyon gibi sebeplerle beraber kalp krizi ile de gerçekleebildiinin altn çizdi.

Kalbin 300 grama yakn bir arl olduunu ve bir kas pompas olarak göüs kafesinde çaltn açklayan Op. Dr. Uur Es, kalbin 2 aydan itibaren anne karnnda çarpmaya baladn söyledi.

Hayatn devam kalbe bal

Kalbin çok ar bir i yaptna dikkat çeken Op. Dr. Uur Es, Kalp dakikada 5 litre kadar temiz kan vücudumuza pompalar. Bunun 1 litresini yani yaklak yüzde 20 kadarn kendi alp kullanr. 70 kilo ve üstü arla oranladmz zaman kalp arlar son derece az olmasna ramen pompalad kann kulland ksm yüksek olmaktadr. çünkü çok ar bir i yapmaktadr. Hayatn devam kalbin çalmasna baldr. dedi.

Damarlarmz etkiliyor

Zamanla kalbi besleyen damarlarda tkanklk olutuunu ifade eden Op. Dr. Uur Es, Korede ve Vietnamda savaan Amerikan askerlerinin otopsilerinde bu darlklarn olutuu görülmü. Yine 2nci dünya savandan sonra dünyaya gelen bebeklerin anne sütü ile deil de mamalar ile beslenmesi sonucu ileriki yllarda damar sertliine daha çok maruz kald görüldü. Anlyoruz ki damarlarmzn da saln etkileyen olaylar var ve her geçen gün yeni bir keif yaplyor. eklinde konutu.

Tansiyon ve eker, tetikler

Damar hastalklarna en çok neden olan sebeplerin hipertansiyon ve eker hastal olduunu vurgulayan Op. Dr. Uur Es, Yüksek tansiyonun hayatn belli bir evresinde balayarak özel bir nedeni yoksa 40l yalardan sonra youn bir ekilde görülebiliyor. Fazla tuz tüketimi, hareketsiz yaamn etkileri, fazla kilolar bu hastal tetikler. eker hastal da ayn ekildedir. Beslenme problemleriyle daha çok alakaldr. Bir üçüncü ve bölgede çok göze çarpan etken de sebep de sigaradr. ifadelerini kulland.

Sigara ve stres büyük risk!

Diyarbakrda sigara tüketiminin çok yaygn olduuna iaret eden Op. Dr. Uur Es,Maalesef Diyarbakrmzda sigara tüketiminin çok fazla olduunu görüyoruz. Erkek popülasyonunda sigara içmemek eksiklik olarak alglanabiliyor. Ancak sigarann damarlarmz için iyi bir ey olmadn açk bir ekilde ifade etmem gerekiyor. Bunun dnda stres ve beslenme problemleri gibi sebeplerle bu damar hastalklar çok uzun süreçler içinde meydana geliyor. diye konutu.

Di ars kalp krizi olabilir!

Damardaki tkanklnn yüzde 70 ve üzerine ulatktan sonra bir takm belirtilerin ortaya çktna deinen Op. Dr. Uur Es, Bu belirtilerin banda göüs ars görülüyor. ahs hareket edip bir eyler yediinde gösünde bask yanma skma gibi ikayetler oluabiliyor. Bu belirtiler kola, srta, boyna, omza 3 dakika gibi bölgelerde ksa süreliine etki edebiliyor. Di hekimine ar için gidip kalp krizi geçirdii örenilen hastalarn olduunu biliyoruz. Serçe parmanda ar gibi nadir ve ilginç durumlar ortaya çkabiliyor. Bu ekilde de kalp krizi ile karlalabiliyor. eklinde sralad.

Acil müdahale önemli!

Belirtilerin uzayarak yarm saati bulmas halinde bu durumun kalp krizine dönütüünü belirten Op. Dr. Uur Es, Ayn zamanda bulant, kusma ve terleme de bu belirtilere elik edebiliyor. Ardndan ölüm korkusu yaanyor. Bu aamada kalp krizi söz konusudur ve acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Bu tür insanlarn acil servislere bavurup bir an önce günümüzün sunduu tbbi imkanlarla damarlarn açlmas gibi ilemlerle zarar görmeden kalp krizinden en az zararla kurtulmalarn salamak söz konusudur. eklinde açklad.

Tan ve tedavi yöntemleri

Op. Dr. Uur Es, Hastann tehisinde poliklinik ortamlarda kullandmz kalp ultrasonu ve kou testi gibi testlerle birlikte bugün altn standart tetkik anjiyodur. Yani kalpteki damarlarn filminin çekilmesi yöntemidir. Bu ekilde yüzde 100 tehis konur. 1960lardan bu yana cihazlar gelitirilmi ve günümüzde mükemmel hale getirilmitir. ifadelerini kulland.

Tan konulduktan sonra birçok tedavi yönteminin mümkün olduunu dile getiren Op. Dr. Uur Es, Bunlardan birincisi ilaç tedavisi, yaam tarz deiikliini salamak gibi basit tedavi yöntemleri vardr. Bunun yannda kritik darlklarda anjiyografi olarak damarlarn açlmasn salyoruz. Bu yöntemin de yetmedii ve hayat tehdit eden durumlarda Baypass ameliyatna bavuruyoruz. Günümüzde ülkemizin her yerinde baarl bir ekilde icra edilen bir ameliyat türüdür. Vücuttaki yedek parça saylan damarlar kullanlarak köprüleme ilemi gerçekletiriyor. Bu ekilde kan akm salanarak kalp adalesinin selameti salanyor. diye açklad.

En güzel tedavi yöntemi salk bilinci

Hastalk olumadan koruyucu hekimlik ile hastal önlemeye çalmak gerektiini belirten Op. Dr. Uur Es, Bu amaçla aileler çocuun eitiminden balamaldr. Bir salk bilinci oluturulmaldr. Bu ekilde hayat boyu sürecek salkl bir yaam bilincinin yerletirilmesi en güzel tedavi yöntemidir. 2 bin sene önce yeryüzünde baz hastalklar yoktu çünkü asansör yoktu, otomobil yoktu insanlar ihtiyaçlarn kas gücüyle salyor ve doal artlarda yayorlard. Daha fazla spor ile daha ölçülü beslenme tavsiye ediyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git