Hayatta kalım süresi yükseliyor!

Günümüzde hızla yaygınlaşan karaciğer ve pankreas kanserlerine; yanlış beslenme alışkanlıklarından sigaraya, hareketsiz yaşam tarzından diyabete dek birçok faktör zemin hazırlıyor. Hal böyle olunca, hayati organlarımız olan karaciğer ve pankreas sağlığında tehlike çanları da çalıyor.

Haberler 23.10.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan toplantda yapt konumada, günümüzde en ölümcül dördüncü kanser türü olan pankreas kanserinin erken tehis ve multidisipliner yaklamla tedavi edilebilmesi sayesinde hastalarn yaam süresinin uzatlabildiini vurgulad. Eskiden kanserli hücrelerin pankreas çevresindeki damarlara yaylmalar nedeniyle ameliyat etme ans olmad düünülen ve kemoterapi dnda tedavi alamayan hastalarn büyük bir bölümüne günümüzde artk ön kemoterapi tedavisinden sonra baarl bir ekilde cerrahi yöntem uygulanabildiini belirten Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan Genel cerrah, tbbi onkoloji, gastroenteroloji, giriimsel radyoloji ve radyasyon onkolojisi uzmanlarnn birlikte planlayacaklar multidisipliner yaklamla günümüzde pankreas kanserinde tedavi ans yükseliyor ve hastalarn daha uzun süre yaayabilmeleri salanabiliyor. diye konutu.

5 yllk sa kalm yüzde 40lara yükseldi

Sinsi bir kanser türü olan ve o yüzden genellikle ileri dönemlerde belirti veren pankreas kanseri tedavisinde son yllarda gerek teknoloji gerekse tptaki gelimeler sayesinde dev admlar atldn belirten Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, Cerrahide gelitirilen teknikler ve yeni kemoterapi ilaçlar sayesinde günümüzde hastalarn yüzde 30-40nda 5 yllk sa kalm salanabiliyor. dedi. Pankreas kanserinde cerrahi yöntemin en etkin tedavi olduunu vurgulayan Prof. Dr. Güral Onur Ceyhan sözlerine öyle devam etti: Ameliyatn ardndan uygulanan kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler de hastaln tekrarlama riskini azaltarak tedaviden daha baarl sonuçlar alnmasn salyor. Tümörün çevreye yaylm nedeniyle ameliyatn mümkün olmad hastalarda ise kemoterapi veya radio-kemo tedavisi (MR Linac) gibi nlarla tedavi yapabilen ileri teknoloji yöntemleri de tümörü küçülterek ameliyatla çkartlabilir noktaya ulatrabiliyor.

Karacier kanseri tedavisinde baar oran artt

Prof. Dr. Özlem Er konumasnda, son yllarda yaygnlaan obezite ve diyabet nedeni ile karacier kanserinde hzl bir art yaandn, alkole bal olmayan yal karacier hastalnn da giderek artan sebepler arasnda yer aldn vurgulad. Günümüzde erken evre tedavide cerrahi müdahale yapldn, ileri evrelerde ise tümör özelliklerine göre moleküler tedavi ve immünoterapi sral bir ekilde ya da birlikte tedavi uygulandn belirten Prof. Dr. Özlem Er, metastatik hastalkta uzun dönem sa kalmn multidisipliner tedavi ve kiiye özel yaklamla salanabildiini söyledi. Prof. Dr. Özlem Er, hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapinin hepatit ve siroz zemininde gelien karacier kanserlerinin tedavisinde baary artrdn vurgulad.

Tümöre özel nlama yaplabiliyor

Prof. Dr. Enis Özyar da, karacier ve pankreas tümörlerinde tedavi seçeneklerinden olan radyoterapide son yllarda çok hzl gelimeler kaydedildiini belirterek öyle konutu: Artk tümörler çevredeki salkl dokulara zarar vermeden yüksek dozlarda tedavi edilebilmektedir. Klasik radyoterapiye göre birçok üstün özellie sahip olan MR Linac sayesinde hastalara çok daha etkili tedavi uygulanabilmektedir. Her radyoterapi seansndan önce hedef tümörler hassas bir ekilde saptanabilmekte ve hastaya özel planlama yaplarak her tedavide hedefin hassas bir eklide nlanmas mümkün olurken, çevredeki normal dokulara zarar verilmesinin önüne geçilmektedir.

Yan etkiler büyük ölçüde azald

Prof. Dr. Meriç engöz, karacier kanserinin tedavisinde öncelikle cerrahi yöntemin uygulanmas gerektiini ancak bunun mümkün olmad durumlarda radyoterapi ve radyocerrahi yöntemlerinin uygulanabileceini belirtti. Ameliyatla çkarlamad halde bulunduu yerde karacier kanserini yok edebilmenin kolay olmasa da günümüzde mümkün olabildiini söyleyen Prof. Dr. Meriç engöz Radyasyonun hücreler üzerindeki tahrip edici etkisini doru ve hassas bir ekilde çevredeki normal dokulara zarar vermeden yapabildiimizde hastal yüksek oranda kontrol edebiliyoruz. Son yllarda özellikle radyocerrahi yöntemleriyle baarl sonuçlar alyoruz. 3 boyutlu konformal radyoterapinin daha gelimi uygulamalar en uygun görüntüleme yöntemleriyle birletirildiinde yan etkiler çok azalyor buna karlk tümörü yok edebilme baars artyor. Farkl radyoterapi yöntemleriyle bu tümörlerin tedavisinde büyük admlar atlabiliyor diye konutu.

Erkeklerde daha sk görülüyor

Acbadem Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Gürhan iman da toplantda yapt konumada safra yollar kanseri tans ve bu zeminde gelien sarlk tedavisi hakknda bilgiler verdi. Safra yollar kanserlerinin, tüm gastrointestinal kanserler içinde yüzde 3lük ksm oluturduunu, bu kanser tipinin daha çok 50-70 ya arasnda ortaya çktn belirten Doç. Dr. Gürhan iman Ancak baz durumlarda 30-40 ya arasnda da görülebiliyor. Safra yollar kanserine çounlukla; enfeksiyonlar, safra talar, genetik sendromlar, karacierin kronik hastalklar, diyabet hastal, obezite ve AIDS yol açyor. Son yllarda radyolojik görüntüleme yöntemlerinin gelimesi ile safra yollar kanserine erken tan konulabilmektedir. dedi.

Ana Sayfaya Git