Her hamilelikte bir diş kaybedilmez

Protez Uzmanı İlker Arslan, “Ağız ve diş sağlığının devamlılığını sağlamak için ömür boyu etkili ve yeterli bir ağız bakımı gerekmektedir. Özellikle kadınlar; mensturasyon, gebelik, emzirme gibi dönemlerden ötürü daha özenli olmalıdır” dedi.

Haberler 22.07.2018 - 10:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelik döneminde bebein ihtiyaç duyduu kalsiyumu annenin dilerinden karlayarak annede di kaybna sebep olaca inancnn geçerli olmadn anlatan Protez Uzman lker Arslan, Her hamilelik bir di kaybettirir. Düüncesi yüzünden çürük die raz gelmek doru deildir. Bunun yan sra, gebelik döneminde hormonal deiimlerden ötürü oluan di eti büyümeleri ve dolays ile plak kontrolünün zorlamas görülür. Yeterli ve etkili bir bakm yaplmadnda biriken plaklar; hassas, ödemli, i, kanamal di eti belirtileriyle seyreden gingivitis tablosuna sebep olacaktr. Müdahale edilmedii takdirde, yaanan tablo arlaarak di etrafndaki kemik kaybna kadar ilerleyebilir.

Gebelik döneminde yaananlar

Gebelik dönemini daha konforlu geçirebilmek için diler günde iki defa etkili ekilde frçalanmal, di ipi kullanlmal frçalamada bulant yaayan kiilerde en azndan az gargaralar kullanlmal diye konutu.

Gebelik öncesi ve gebelikte mutlaka di hekimi kontrolünden de geçilmesi gerektiini belirten Dent Suadiye Az ve Di Sal Poliklinii Protez Uzman lker Arslan, Gerekirse gebelik öncesinde, ilk 3 ayda ve 4 ila 6nc aylar arasnda hekim tarafndan temizlik yaplmaldr dedi.

Kullanlan ilaçlarn önemi

Anestezik madde kullanmnn herhangi bir yan etkisinin tespit edilmediini dile getiren Protez Uzman lker Arslan, laç gerekli görüldüünde ise Kadn Doum Uzman ile iletiim halinde karar verilmelidir. Antibiyotik kullanm gerekir ise, penisilin ve türevleri en güvenli antibiyotiklerdir. Bebein di sal için bu dönemde tetrasiklin türevi antibiyotiklerden kaçnmak gerekir, aksi halde tetrasiklin renklenmesi dediimiz sarkahverengi lekeler oluacaktr.

Anne ve bebein daha salkl di yaps için, gebelik döneminde A,C,D vitaminleri, fosfor, kalsiyum bakmndan zengin ve dengeli bir beslenme gerekmektedir.

Yine di çürüklerinden korunmak için ara öünlerde rafine gdalar; kuru meyveler, karamel gibi yapkan gdalar, asitli içecekler tüketilmemesi önerilir.Süt ürünleri ve yal tohumlarn (fndk, yerfst, badem) ara öün olarak tüketilmesi , di çürüünden korunmada daha güvenli tercihler olacaktr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git