Her yıl 160 bin kişi kansere yakalanıyor

Türkiye'de her yıl yaklaşık 160 bin kişi kansere yakalanıyor. Kansere neden olan faktörlerin başında sigaranın geldiğini söyleyen Doç. Dr. Serkan Keskin, bu hastalıktan korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Haberler 29.03.2019 - 02:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada her yl 17 milyon kii kansere yakalanyor. Ülkemizde ise bu saynn yaklak 160 bin civarnda olduu biliniyor. Günümüzün yaam ve beslenme ekilleri nedeniyle bu rakamlarn her yl daha da artaca tahmin ediliyor. Son yllarda gelien teknoloji ile kanser tedavi yöntemlerinde sevindirici sonuçlar elde edilmeye balansa da kanserden uzak durmann en önemli yolu kansere neden olan faktörlerden uzak durmaktan geçiyor.

Kanserden korunma yollar hakknda bilgi veren Doç. Dr. Serkan Keskin, kansere neden olan faktörlerin banda sigarann geldiini söyleyerek, Her türlü tütün mamulüne maruz kalmak bata akcier olmak üzere, mesane, böbrek, pankreas, meme kanseri riskini artrmaktadr. Nargile, puro, pipo gibi toksik maddelere maruz kalmak da riski artrmaktadr dedi.

Beslenme tarznn ve zamannn da önemli olduunun altn çizen Doç. Dr. Serkan Keskin, deal kilonun salanmas ve idame ettirilmesi birçok kanser çeidi için riski azaltmaktadr. Bunlarn banda meme ve kolon kanseri gelmektedir. Tek yönlü beslenmeden kaçnlmaldr. Et, süt, tahl, meyve, sebze ve ya olmak üzere tüm besin gruplarndan gün içinde uygun miktarlarda tüketilmelidir. Deniz ürünleri, zeytinya, sebze ve meyveler bu noktada önemlidir. Kanserden korunmada posa alm çok önemlidir. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buday ekmeini tercih edilmelidir. Kabuklaryla yenebilen meyveler soyulmaldr. Ar eker tüketimi kilo almna neden olarak kanser riskini artrmaktadr ifadelerini kulland.

KISA MESAFELERDE ARAç KULLANMAYIN

Düzenli egzersizin önemine deinen Doç. Dr. Keskin, Günlük fiziksel aktiviteler artrlmaya özen gösterilmelidir. Haftada en az 3 gün 30 dakika spor yaplmas salkl bir yaam için önemli koullardandr. Salkl spor yapmak için yürüyü ve yüzme önerilmektedir. Spor yaparken ar zorlamadan kaçnlmaldr. Ksa mesafelerde araç kullanlmamaldr dedi.

Doç. Dr. Keskin tavsiyelerine öyle devam etti:

Alkol, çay ve kahvenin ar miktarlarda tüketilmesi riski artrmaktadr. Alkolün meme, pankreas ve dier kanser türleri için bir risk faktörü olduu bilinmektedir. Günlük tuz tüketimi de 5 gramn altnda olmaldr. Salamura, turu gibi tuz oran yüksek yiyeceklerin tüketimi snrlandrlmaldr. Salam, sosis ve tütsülenmi yiyecek gruplarndan mümkün olduunca uzak durulmaldr. Özellikle yaz mevsiminde direkt güne ndan kaçnlmaldr. Cilt kanseri riskini artrmaktadr. Yüksek faktörlü cilt koruyucu kremlerin kullanlmas bu noktada önerilmektedir. Elektromanyetik radyasyondan korunun. Özellikle beyin geliiminin henüz tamamlanmad 12-13 yana dek çocuklarnz cep telefonlarndan uzak tutun. Erikinlerin de günde en fazla 30 dakika ve kulaklkla cep telefonu kullanmas önerilmektedir. Beyin kanseri riskini artrdna dair çalmalar bulunmaktadr.

STRESTEN UZAK DURUN

Eer yaamnzda ciddi stres oluturan bir faktör varsa, uzak durun diye konuan Doç. Dr. Keskin, Aratrmalar kansere yakalanan kiilerin youn stres altnda olan kiiler olduklarn dorulamtr. Bu nedenle düzenli spor yapabilir, seyahat edebilir, hobiler edinilebilirsiniz. Sanatla ilgilenebilir, çeitli sosyal faaliyetlerde bulunulabilirsiniz eklinde açklamada bulundu.

ERKEN TANIDA TAM YLEME ORANI YÜZDE 100E YAKIN

Erken tanda tam düzelme orannn yüzde 100e yakn olduunun altn çizen Doç. Dr. Keskin, Düzenli tarama programlarna katln. Meme, kolon, prostat, serviks, akcier kanseri gibi kanserler tarama ile erken tans konulan kanserlerin banda gelmektedir. Unutmayn erken tan konulan kanserlerde tam düzelme oran yüzde 100e yakndr. Kanserin en önemli nedenlerinden birisi de genetik faktörlerdir. Eer ailede veya kiinin kendisinde kanser hikyesi var ise tarama programlarna erken yalarda balanmas, genetik danmanlk almas, koruma yöntemlerine ilaç veya yaam tarz ile balanmas önemlidir dedi.

KMYASALLARA DKKAT

çeitli kimyasal ve endüstriyel maddelerden uzak durulmas gerektiini söyleyen Doç. Dr. Keskin, Özellikle iyerinde kimyasal maddelere, boya maddelerine ve asbest, silika, kömür gibi endüstriyel tozlara maruz kalnyorsa risk artm demektir. Saç boyalar kan ve kemik ilii kökenli kanserlerde rol oynamaktadr. Organik olmayan gda maddelerinde yüksek oranda kimyasal olduunu unutmayn. Mevsim sebze ve meyvelerini tüketin. Trafikte uzun zaman geçiriliyorsa; bata dizel egzozlar olmak üzere kansere neden olan birçok gaza maruz kalnd unutulmamaldr dedi.

Ana Sayfaya Git