Hiç doymuyorum diyorsanız!

Günlük yaşantımızı derinden etkileyen ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştiren Covid-19 pandemisine bir de kış mevsimine has etkenler eklendi. Havaların soğumasıyla açık havaya çıkma isteğinin azalması, hareketsizlik ve oturarak çalışmak gibi nedenler insülin metabolizmasını bozarken, pek çok kişide sık yeme isteğini pompalıyor.

Haberler 23.12.2021 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz BEKLEYEN

DYARBAKIR(SÖZ)-Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan, nsülin metabolizmasnda oluan deiiklikler ve diyabet gibi salk problemlerinin yan sra, günlük yaantda yaplan baz hatalar da sk yeme isteini artrabiliyor. Vücuda giren enerji harcanmaynca ya olarak depolanyor. Yalandkça da itah artyor ve daha fazla yemek yeniyor. çok sk yemek yemek, sindirim sisteminin sürekli çalmasna neden oluyor. Bu da safra kesesinde ta oluumu, insülin direnci, barsak hastalklar ve gastrit gibi birçok salk sorununa yol açyor diyor. Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan, sürekli ackmaya yol açan 8 hatay anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Uyku düzenindeki bozukluk

Metabolizmann iyi çalmas için kaliteli uyku art. Vücudun ritmini bozan yaam tarznda sirkadyen ritim bozulduu için hormonlarn çalmas da bozulabiliyor. Gece çok geç yatp öle saatlerinde uyanmann da vücut ritmini bozan en önemli etmen olduuna dikkat çeken pek Ertan, Yeterli ve kaliteli uyku, metabolizmann iyi çalmas için arttr. Geç yatp geç kalkanlar genellikle düzenli beslenmez ve geceleri özellikle sk yeme istekleri çok fazla olur diyor.

Ana öünde yetersiz beslenme

Düzenli yemek yedii halde birçok kii sk ackmaktan yaknyor. Ana öünlerde yeterli enerjiyi içeren besinlerin olmamasnn bu duruma yol açtn kaydeden pek Ertan, Sadece salata yemek, sadece çorba içmek ana öünlerde kalori ihtiyacn karlamaz. Bu da yemekten ksa bir süre sonra yeniden ackmaya neden olabilir diye konuuyor.

Basit karbonhidrat tüketimi

Günlük karbonhidrat ihtiyacnn en fazla yüzde 10unun basit karbonhidratlardan alnmas gerekiyor. Ne kadar fazla basit karbonhidrat tüketilirse tatl tüketme ihtiyac da o kadar artyor. Bir porsiyon tatl genellikle 50-60 gr karbonhidrat içerir ki bu da yetikin bir kadnn günlük basit karbonhidrat miktarnn yaklak 3 katdr diyen pek Ertan, haftada en fazla iki kez tatl tüketilmesini öneriyor.

Öün içeriinin dengesiz olmas

Bir öünün sadece proteinden veya sadece karbonhidrattan olumas çabuk ackmaya neden oluyor. Sadece et ve salata tüketmek ya da makarna yemek, çou zaman enerji ve karbonhidrat yetersizliine yol açt için yemek yedikten 1-2 saat sonra yeniden yeme istei oluuyor. Yeterli ve dengeli bir öün için salkl tabak modelini uygulamak gerektiini vurgulayan pek Ertan, Tabanz dörde böldüünüzü düünün. Her bir parçay protein, sebze, süt-yourt ve tahllarla doldurmanz gerekir diyor.

Duygusal açlk

Midemiz dolu olduu halde can sknts, gerginlik, öfke, üzüntü, yalnzlk gibi duygulardan dolay oluan yapay açlk hissi, duygusal açlk olarak tanmlanyor. Duygusal boluu doldurmak için yemek yeme istei ile baa çklmas gerektiini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan öyle konuuyor: Öncelikle açln fiziksel mi duygusal m olduunu saptamak gerekir. Duygusal açlk, aniden ortaya çkar ve yemek yeme dürtüsü üst düzeydedir. Ani oluan açlklarda mutfaa gidip hemen bir eyler yemek yerine, önce açl deerlendirmek gerekir. Sofradan yeni kalklmsa bir eyler yemek yerine su içmek ve baka uralara yönelmek en iyi yoldur. En son öünün üzerinden 3-4 saat geçmise bol posal sebze veya meyve ile yannda proteini olan ve çineme gerektiren bir besin tüketmek, açln sonlandrlmas için iyi olacaktr.

Az su içilmesi

Susuzluk, bazen açlk gibi hissettirebiliyor. Youn günlerde açlk ve susuzluk ayrmna varmann güç olduunu belirten pek Ertan, yeterli sv alm ile bu durumun önüne geçilebileceini söylüyor. Herkesin ihtiyaç duyduu su miktarnn, kiinin kilosuna bal olduunu ve kilogram bana 30 ml tüketmenin yeteceini anlatan pek Ertan, Ancak çay ve kahveyi su tüketimi olarak düünmemek gerek. Su grubuna; bitki-meyve çaylar, maden sular, ayran gibi salkl svlar giriyor diye konuuyor.

Bol kalorili içecekler

Salk için bol sv tüketimi kadar önemli olan bir nokta da o svlarn içerii. ekerli ve tatlandrcl svlarn insülin salnmn artrdna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzman pek Ertan, Artan insülin miktar da sk yeme isteini douruyor. Gün içerisinde düzenli ve sk ekerli içecekleri tüketmekten kesinlikle kaçnlmaldr uyarsnda bulunuyor.

Hareketsizlik

Düzenli hareket etmek ve egzersiz yapmak insülin salnmnn kontrol edilmesinde çok etkili. Gün içinde çok hareketsiz kalmann insülin salnmnn artmasna neden olabildiini kaydeden pek Ertan Buna engel olabilmek için günde 8 bin adm atmay ya da haftada 2 saat egzersiz yapmay hedeflemek gerekir diyor.

Ana Sayfaya Git