HIV virüsü kansere yol açabilir

Dünya AIDS Günü nedeniyle uyarılarda bulunan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Çağlar, “AIDS, HIV (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) olarak kısaltılan virüsün neden olduğu bir hastalıktır. HIV virüsü bazı kişilerde vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak ağır enfeksiyonlar ve kanserlere yol açabilir” dedi.

Haberler 02.12.2021 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HIVi tayan (HIV pozitif veya HIV ile enfekte) bireylerin vücut svlarnn aktarmyla virüsün insandan insana bulaabileceini ifade eden Opr. Dr. Mustafa çalar, Virüs, HIV pozitif bireylerin kan, sperm, vajina salglar ve anne sütünde bulunur. HIV; virüs tamayan bir kiinin vücuduna, damar yoluyla virüsle kirlenmi bir rngann damara girmesi, anüs, rektum, vajina, penis, az, göz ve burun gibi organlarn mukozalarndan ya da derideki kesik ve çatlaklardan girebilir diye konutu.

Korunma yöntemleri ile önlenebilir

HIV enfeksiyonunun korunma yöntemleri ile önlenebilir olmasnn tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduuna dikkat çeken Opr. Dr. çalar, Gençler ve yetikinler cinsellik konusunda aydnlatlmal, korunma yollar hakknda bilgilendirilmelidir. Evlenmeden önce AIDS testi yaptrlmal, asla ortak enjektör kullanlmamal, cerrahi aletlerin temizlii ve sterilizasyonundan emin olunmal ve uyuturucularn zararlar konusunda gençler eitilmelidir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git