Horn etkisine dikkat

Psikolog Fundem Ece Kaykaç, “Horn etkisi, bireyin sahip olduğu bir tane olumsuz özellikten yola çıkarak, diğer özellikleri hakkında da olumsuz çıkarımlar yapmaktır. Yani özet olarak bireyin bir kötü özelliğini merkeze alıp, ona gerçek olmayan olumsuz düşünceler üretmektir. Örneğin; tembel bir insanın aynı zamanda yalancı, saygısız gibi olumsuz özelliklerle de anılmasıdır” dedi.

Haberler 29.02.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

yerinde çalann belirli bir alandaki bir baarszln, genele mal etmek ve baka olumsuz özellikler yüklemek olduunu ifade eden Kaykaç, Örnein i görümesine giden iki insan düünecek olursak; birini iyi giyinmi vaktinden önce gelmi, dierini ise görünümüne çok özen göstermeyen ütüsüz krm kyafetleri ve dank saçl ekilde görümeye vaktinden çok sonra gelen birisi olarak ele alalm. Görümeyi yapacak insan iyi giyinmi ve vaktinde gelmi adaya, ayn zamanda çalkan, verilen ileri zamannda ve özveriyle yapacan düünerekten olumlu atflarda bulunabilir biz buna halo etkisi demekteyiz. Fakat görümeye geç kalan, kötü görünümlü aday için ise, iini iyi yapamayaca bu i için yeterli olmad zaten beceriksiz tembel olduu gibi otomatik olumsuz atflarda bulunur bu da horn etkisinin bir dier örneini gösterir.

OKULDA ÖRENC DURUMU

Okuldaki örencilerden örnek verecek olursak bir öretmen teneffüste tanmad bir örenciyi yaramazlk yaparken ya da okuldan kaçarken gördüünde onunla ilgili olarak derslerinin de kötü olduu kansna varabilir. Milyoner isimli 2008 Britanya yapm akademi ödülü alan bir filmden örnek verecek olursam ba roldeki Jamal Malik Mumbainin gecekondu mahallelerinden birinde yaayan 18 yanda bir yetimdir. Hindistanda katld bir bilgi yarmasnda 20 milyon rupe kazanmasna sadece bir adm kala ov o gecelik bitmitir. ovun o geceleik bitmesinin ardndan Jamal, eitimsiz olan birinin bu kadar büyük bir baary ancak hile yoluyla gösterebileceinden üphelenip tutuklanr. Yani, olumsuz bir özellikten yola çkarak olumsuz atflarda bulunuyorsak buna Horn etkisi deriz açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git