İftar sonrası üst üste içilen sigara çok zarar veriyor!

Ramazan’da iftar sonrası üst üste içilen sigara, gün boyunca nikotin almayan vücutta normalden daha fazla tahribata yol açıyor. Ramazan’da kendini yeni duruma hazırlayan beyin için bu davranış, bozucu etki yapıyor. Sigara bağımlılığının tıbbi bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, “Sigara bırakmak sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Profesyonel destek alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Haberler 02.06.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Ahmet Ylmaz, Ramazan aynda deien rutinle beraber sigara kullanm alkanlklarnn da deitiini söyledi.

Bütün gün nikotinden uzak kalan vücudun iftardan sahura kadar olan zamanda ar yüklemeye maruz kaldn belirten Uzman Klinik Psikolog Ahmet Ylmaz, iftar sonras sigara kullanm ile ilgili uyarlarda bulundu.

Beyin için bozucu etki oluturuyor

Ramazan ay öncesinde belirli zamanlarda sigara içildii için vücudun kendisini buna göre programladn belirten Uzman Klinik Psikolog Ahmet Ylmaz, Ramazanda bütün gün sigara içilmediinde vücutta yoksunluk belirtileri ortaya çkyor. Bir süre sonra vücudun nikotin tolerans düüyor. Vücut tam bu duruma almaya balarken bu sefer üst üste sigara içildiinde Ramazan öncesinde içilen sigaralardan daha zararl bir hale geliyor ve kendisini yeni duruma hazrlayan beyin için bu davran tekrar bozucu bir etki yapyor. Bu nedenle iftar sonras sigara kullanmnda dikkatli olunmas gerekiyor. Tabi ki en salkls sigaray tamamen brakmak diye konutu.

Sigara bamll tedavi edilebilir

Baz insanlar için sigaray brakmak kolay olurken birçok insan için bunun zorlayc bir durum olabileceini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ahmet Ylmaz, unlar söyledi:

Neticede bamllk tbbi bir hastalk olduu için sigaray brakmak sanld kadar kolay bir ey deildir. Sigaray brakmak isteyen bir kii yllardr devam ettirdii birçok alkanln deitirmek ya da brakmak zorunda kalabilir. Eer birkaç brakma denemesi gerçekletirip baarsz oldularsa böyle bir durumda uzmanndan yardm almalarn öneririm. Sigara brakma kliniimize bavuru yapan birçok hastamz yardm aldktan sonra sknt yaamadan daha rahat brakabildiklerini söylemektedirler.

Ramazan ay, sigaray brakmak isteyen kiiler için frsat olabilir

Oruç tutan ve bu nedenle sigara içemeyen kiiler için Ramazan aynn frsat olabileceinin altn çizen Uzman Klinik Psikolog Ahmet Ylmaz, Ancak sigara gibi bamllk yapan maddeler kullanlmadnda fiziksel ve psikolojik belirtiler ortaya çkar. Bu belirtiler ba ars, huzursuzluk, çabuk öfkelenme, titreme, halsizlik ve mutsuzluk olabilir. Bu nedenle Ramazan ayn balangç kabul ederek sigaray brakmak isteyenler için öncesinde hem psikiyatrist hem de psikolog destekli tedavi alarak sigara içme istei geldiinde bu durumla ba edebilirler diye konutu.

Ana Sayfaya Git