İlk kez gıda ile beslendi

Doğumundan bu yana sıvı gıdalarla beslenmek zorunda kalan Sümeyye Öğredik, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yemek borusundan ameliyat edildi

Haberler 12.09.2020 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde doutan kelebek hastas olan ve sürekli sv besinle beslenmek zorunda kalan genç kz, Kütahyada yemek borusu tedavi edilerek ilk kez kat gdayla beslenebildi.

Ar bir cilt hastal olan, halk arasnda kelebek hastal diye bilinen rahatszlk nedeniyle yemek borusu kapanan 16 yandaki Sümeyye Öredik, Kütahya Salk Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Evliya çelebi Eitim ve Aratrma Hastanesine getirildi.

KSBÜ Tp Fakültesi çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. brahim Uygun ve ekibi tarafndan özel yöntemlerle cerrahi operasyon yaplan Öredikin yemek borusu, balon yöntemiyle tedavi edildi.

Uygun, doduundan beri sadece su, süt, meyve suyu gibi sv gdalar alabilmesi nedeniyle yetersiz beslenme sorunu yaayan Öredikin, hastalkla mücadelede vücudunun zayf dütüünü söyledi.

Hastann özel yöntemlerle ameliyat edilmesi gerektiini belirten Uygun, sözlerini öyle sürdürdü:

16 yanda olmasna ramen arl 24 kilogramd. Özel ekibimiz ve özel uygulamalarmzla tedavi uyguladk. Narkoz eliinde hastamzn yemek borusunu genilettik. Ameliyattan sonra akamna beslemeye baladk. Daha önce hayatnda hiçbir ekilde kat gda almam ve yutamam bir hastayd. u anda rahatlkla köfte, kebap, peynir, zeytin ve yumurta gibi besinleri yiyebiliyor.

Uygun, bu tür hastalarn özel bakma gereksinim duyduunu vurgulad.

HASTALIK GENETK, TEDAVS YOK

Genetik olan hastaln henüz tedavisinin bulunamadn aktaran Uygun, Bu hastalarn cildinde en ufak sürtünme ve temasta ciddi yaralar oluur ve derileri soyulur. Özellikle yemek borusunda yapklk ve bu yapkla bal olarak da beslenememe hastal ortaya çkar. dedi.

Prof. Dr. Uygun, hayat boyu yaralarla mücadele ettikleri için salkl kiilere göre enerji ihtiyac daha fazla olan hastalarn, yeteri kadar beslenemediklerinden yaralarnn giderek büyüdüünü anlatt.

Kelebek hastalnn özellikle akraba evliliinden kaynaklanabileceini dile getiren Uygun, Türkiyede bilinen yaklak 2 bin hasta bulunduunu bildirdi.

Hastanelerinde kelebek hastalarnn yemek borusu tedavisiyle ilgili gerekli altyap ve tecrübeye sahip olduklarn belirten Uygun, Bu hastalara özel ilgi gösteren hekim says az olduu için bu hastalarmz normal hastaneye gidip tedavilerini yaptramyorlar. Yemek borular kapanm birçok hasta var ve bunlar evlerindeler. Bu insanlarn beslenebilmeleri için yemek borularnn tedavi edilmesi gerekiyor. Bu hastalarmz Kütahyaya bekliyoruz. diye konutu.

Sümeyye Öredik ise tedavinin ardndan hayatnda ilk kez kebap yediini, bundan sonra salkl insanlar gibi yemekler yiyebilecei için çok mutlu olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git