İmplant tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler

Son yıllarda implant tedavisi ve yöntemleri konusunda Türkiye önemli bir noktaya gelirken bu konuda uzmanlar dikkat edilmesi gerekenler konusunda hastaların da bilgilenmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Haberler 15.05.2017 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

mplantn yapay di kökü olduunu söyleyen ve implantn vücuda hiçbir zarar olmadn belirten Dr. Emre çimen, 3 haftada kemie kaynayan implant tedavisini özetliyor; Dental implantlar, di eksikliklerini gidermek üzere tasarlanm titanyumdan yaplm yapay di kökleridir.

mplant, titanyum vida, abutment ve protez olarak 3 parçadan oluur. mplantn titanyumdan yaplan ve di kökü görevi üstlenen taraf kemiin içinde kalan ksmdr. Protez dayana (Abutment) kemik içindeki titanyum köke vidalanan ve üstüne taklacak olan proteze destek oluturur.

Günümüzde dental implantlarn hemen hepsi titanyumdan üretilmektedir. Titanyumun özellii, vücutta herhangi bir alerjik reaksiyon oluturmadan kemikle kaynaabilme özelliine ve çineme kuvvetlerine direnç gösterebilecek dayanklla sahip bir materyal olmasdr.

Implant uygulamarnda kemie kaynama süresi önemli!

mplant operasyonu çounlukla lokal anestezi altnda uygulanabilen kolay bir ilemdir ancak baz durumlarda sedasyon ya da genel anestezi altnda da yaplabilir. Bu operasyonda çene kemiine implantlar yerletirilir ve genellikle implantlarn üzeri dieti ile kapatlarak osseointegrasyon ad verilen bekleme (kemikleme) sürecine geçilir.

Bu bekleme süreci yaplan ileme, kemik yapnza bal olarak farkllk göstermekle birlikte 2 - 6 ay arasnda deimektedir. Kemik ekleme ya da sinüs lift (sinüs kaldrma) ilemleri yapld ise bu süre daha da uzayabilir. Osseointegrasyon süresi sonunda kemikle kaynam olan implantlarn üzerine dietinizi ekillendirmek üzere iyiletirme bal ad verilen parçalar taklr. Bu aamada dietinizin ekillenmesi için de yaklak 1 hafta beklenir ve sonrasnda protezinizin yapm aamas balar.

Bu bekleme süreci özellikle ön bölge di eksiklii ya da hiç dii olmayan hastalarda estetik ve fonksiyonel skntlara yola açabilir. Bu nedenle hastalarmzn günlük yaam konforunu en üst seviyeye çkarabilmek için da ve konuma becerilerinde zorluk yaamamalar için geçici sabit protezler yaplabilmektedir. En geç 48 saat içinde hazr edilen bu protezler, hastann iyileme sürecinde disiz kalmasnn önüne geçerek, günlük yaamnda herhangi bir deiiklik olmadan sürdürmesine yardmc olur.

3 haftada kemie kaynayan implant tedavisi nedir?

Ar-Ge çalmalarna yatrm yapan implant üreticileri implantn kemie kaynama sürecini azaltma yönünde çalmalarna devam etmekteler. Klasik implant yüzeylerinden farkl olarak aktif yüzeyli implantlar, 3 haftada kemikle kaynamaktadr.

Özel iesinde izotonik solüsyon içinde bulunan implantn iyileme sürecine etki eden iki önemli özellii bulunuyor. Bunlardan ilki sahip olduu hidrofilik (kan temas ve kemik hücresi balar içindaha geni eriebilir bir yüzey) özelliidir. Bu özelliklerden ikincisi ise aktif yüzeyin direkt protein emilimi için ideal ortam oluturmasdr. Bu iki özellik, dorudan protein emilimini ve ilk kan hücreleri ile balanmalarn kolaylatrarak hzlca kemik oluumunu ve kemik tutunumunu da artrarak tedavi sürecini hzlandrr.

Klasik yüzeyli implantlarn uygulanmas halinde iyileme sürecinin 2-3 ay arasnda, yeni yüzeye sahip implant kullanlmas halinde ise mükemmel ve eksiksiz bir gülüe 4 hafta içinde sahip olacaklarn anlatrz.

Hzl kaynama süreleri hastalar ve doktor açsndan ne gibi avantajlar salar?

yileme süreçlerini 3 ile 4 hafta arasna düüren aktif yüzey daha geni implant tutunumunu salayarak kayp olasln azaltrken, daha ksa bir nekaat dönemi ve istenilen tedavi sonucunun daha çabuk alnmasn da salamaktadr.

Implant uygulama sonras nelere dikkat etmeliyiz?

mplant tedavisi sonras, az hijyenine dikkat edilmesi çok önemlidir. Rutin di frçalamann haricinde, hekimin tavsiye ettii özel ipler, arayüz frçalar ve az dular kullanlarak implant uygulanm bölgenin temizlii salanmaldr.

Dier bir önemli nokta da düzenli olarak kontrollere gidilmesidir. Önerilen kontrol süreci ilk iki yl 6 ayda bir, daha sonrasnda da senelik kontrollere gitmektir. Böylelikle bölgede oluabilecek skntlar, balangç safhasndayken hasta tarafndan fark edilemeyebilir ancak hekim tarafndan yaplan muayenede saptanabilir ve böylelikle önlem alnarak oluabilecek daha büyük skntlarn önüne geçilmi olunur. diyor.

Ana Sayfaya Git