"İnme, önlenebilir en önemli hastalıklardan"

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Güngör, şu an kardiyovasküler hastalık olarak önlenebilir tedavilerde, inmenin bir numaralı hedef hastalık olduğunu belirterek, "İnmede, hasta en uygun tedavi yapılacak merkeze kendi ayağıyla gelir ya da başvurduğu hastaneden en hızlı transferle uygun merkeze gönderilirse en optimum tedaviye ulaşabilir." dedi.

Haberler 20.05.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güngör, inmenin en kötü versiyonlarnda, hastay komaya götüren, beyin kanamasna dönüen ölüme yol açabilecek birçok klinik yelpazeye sahip bir hastalk olduunu ifade etti.

nme vakalarnn yüzde 85-90nn damarlarn tkanmasna bal olarak gerçekletiini, geriye kalan küçük orann da beyin kanamalarna bal olarak gelitiini aktaran Güngör, bu nedenle inme tedavisinde erken tannn çok önemli olduunu söyledi.

Güngör, Aslnda hasta bu durumdan üphelenecek. Yüzde yüz emin olmak için veya iyileir mi? diye beklerse geç kalr, tedaviye yeterli cevap alnamayacak bir zamanda hastaneye bavurabilir. u an kardiyovasküler hastalk olarak önlenebilir tedavilerde, inme bir numaral hedef hastalktr. nmede, hasta en uygun tedavi yaplacak merkeze kendi ayayla gelir ya da bavurduu hastaneden en hzl transferle uygun merkeze gönderilirse en optimum tedaviye ulaabilir. ifadelerini kulland.

nmenin belirtileri arasnda yataktan kalkarken düme, ayan atamama, görme kayb, konuamama veya söylenenleri anlayamama gibi durumlar olabileceini vurgulayan Güngör, öyle devam etti:

El ayak tutmamas, uyumas, yüzünde düme, azn kapatamama, az hareketlerinde bozulma gibi belirtileri de olabiliyor. Sonuç olarak inmenin belirtileri arasnda hastann kendisinin ya da yaknlarnn fark edebilecei aniden gelien herhangi bir ey olabilir. nme dediimiz ey dakikalar içinde olur. nmenin en önemli sebebi de hipertansiyondur. nme öldürmese bile sakat brakma, ömür boyunca devam edecek çalamama veya konuamama, bakma muhtaç olma gibi ciddi komplikasyonlar oluturur. Bu nedenle inme Türkiye açsndan önlenebilir en önemli salk problemlerinden biridir.

- Uygun merkeze erken bavuru hayat kurtarr

Güngör, inmeden korunmak için en önemli eyin genel kalp damar saln koruyacak ekilde bir yaam tarz benimseme olduuna dikkati çekerek, Tansiyon yükseklii de özellikle felç açsndan risk faktörlerinin banda geliyor. Ancak egzersiz yapmama, kilo alm, sigara kullanm, stres, tansiyon ve genel damar tkanklklar yani kardiyovasküler sistemi etkileyen her tür hastalk inmeyi arttryor. eklinde konutu.

Bu konuda hastann uygun tedaviye ne kadar ulaabildii konusunun gündeme geldiini aktaran Güngör, konumasn öyle sürdürdü:

Sonuç olarak ciddi bir problem, kalp krizi gibi çok çok sk görülen bir ey ama hastalar bunu fark etmediinde ve doktora da geç bavurduunda maalesef tedavi ans yok. Hastalar 3, 4 saatten daha geç hastaneye bavurduunda artk ona çok yapabilecek bir ey kalmyor. çünkü beyin dokular yava yava zedeleniyor ve biz normalde eer uygunsa pht eritici ilaçlar vermeye çalyoruz. Bu defa beyin hücrelerindeki, hücresel boyutta baz bozulmalardan dolay pht eritici ilaçlar kanamay tetiklemeye balyor. O yüzden hastann ikayetinin balangcndan itibaren orada saat çalmaya balyor. Bizim en ksa sürede inme geçiren kiinin tedavisine balamamz gerekiyor.

Doç. Dr. Güngör, inmede ritim bozuklarnn da önemli bir rol oynadn, özellikle çarpnt ikayeti olan yal hastalarda inmeye sebep olabilen bu sorunun ayrntl tetkik gerektiini, tespit edilmesi halinde ise hastalarn bir ksmnn ömür boyu kan sulandrc ilaç kullanmas gerektiini aktard.

nme riskini azaltmak için tansiyon kontrolü, sigarann braklmas, Akdeniz tipi beslenme, haftann en az 5 günü 30 dakika yürüyü yaplmas için tavsiyelerde bulunan Güngör, tuz tüketiminin azaltlmasnn da son derece önemli olduuna iaret etti.

Güngör, inme tedavisinin pht eritici ilaçlarn yan sra, anjiyografik yöntemlerle gerçekletirilen tedavilerin de hastalarda ek fayda saladn dile getirerek, Bu nedenle uygun hastalarn anjiyografik olarak pht çekme tedavisinin uyguland merkezlere yönlendirilmesi hususunda hastaneler protokol hazrlamal ve uygun hastalarn en ksa sürede sevki planlanmaldr. dedi.

nme ve hipertansiyon gibi hastalklarda hasta bilinçlenmesinin çok önemli olduunu anlatan Güngör, hipertansiyonun da Türkiye ve dünya toplumlar için önemli bir salk sorunu olduunu, özellikle 40 yandan sonra en az ayda bir kez tansiyon ölçümü yaplmas gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git