Ispanağı sağlıklı tüketmenin 6 kuralı

Mevsiminde düzenli olarak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğinin sağlanmasında rol oynayan ıspanak, antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. Ispanağı tüketirken besin değerlerinin kaybolmaması için bazı kurallara uyulması gerekiyor.

Haberler 03.02.2022 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Beslenme ve Diyet Uzman Dyt. Betül Merd, spanan faydalar hakknda bilgi vererek, salkl tüketimi konusunda uyarlarda bulundu.

Vitamin açsndan zengin

çeitli mineral ve vitaminler ile antioksidan özellii olan spanak; karoten, likopen ile zeaksantin gibi pigmentler ve lif açsndan oldukça zengin bir sebzedir. Ispanan 100 gramnda 469 mg A vitamini ve 5626 mg provitamin A veya B-karoten, K vitamini, C vitamini, B2 vitamini ve daha düük konsantrasyonlarda folik asit (B9, tiamin dahil) bulunmaktadr. Ayrca spanak; B1 ve riboflavin veya B2, C, E, K vitaminleri ile E vitamini arasnda tokoferoller ve tokotrienoller gibi bilinen bileikleri barndrmaktadr.

Tam bir mineral kayna

Mineral açsndan 100 gram spanakta 58 mg magnezyum,123 mg kalsiyum, 633 mg potasyum, 4,25 mg çinko, 0,128 mg bakr, 8.75 mg manganez, 120 mg sodyum ve 55 mg fosfor ile 4-35 mg demir bulunmaktadr. Bunun yan sra spanak, diyet lifi, B6 vitamini, E vitamini ve omega-3 ya asitlerinin önemli bir kaynadr. Antioksidanlar, polifenoller ve karotenoidler gibi salkl gda statüsünün ayrt edici özellikleri olan çi spanaa önemli bileikler elik etmektedir.

Besin deeri açsndan zengin

Ispanak, besin deerleri açsndan son derece zengin olan koyu yeil yaprakl bir sebzedir. çok çeitli vitamin ve minerallerin yan sra insan dokusunun bakm, iyiletirilmesi ve düzenlenmesi için gerekli olan diyet lifi, protein ve ya asitlerini kapsayan birkaç önemli mikro besin içerir. 100 gram bana yaklak 150 kcal içerir ve folatlar, K vitamini, A vitamini durumunda toplu olarak önerilen günlük miktarn % 49unu oluturan çok çeitli mineral ve vitaminleri salar. C vitamini, diyetteki demirin emilimi için önemlidir.

Ana Sayfaya Git